Lidové noviny

Svoboda a faleš

Nákup Twitteru se mění z charity na tvrdý byznys

- Marek Hudema

Vypadalo to jako příběh z pohádky. Hodný miliardář Elon Musk se rozhodl zabojovat o zachování svobody slova na sociálních sítích, zainvestuj­e své peníze a koupí Twitter, který zbaví zbytečných restrikcí. Jenže teď se ukazuje, že je tu možný i jiný výklad. Hodný miliardář chce hlavně zbohatnout, nebo minimálně neprodělat.

Nejdřív nutné shrnutí, jak šel čas s Muskem a Twitterem. Musk využívá tuto sociální síť už léta, mimo jiné k manipulaci s cenou akcií i kryptoměn, a to pomocí uvádění nepravdivý­ch údajů o svém podnikání. Dostal za to dokonce pokutu od americké komise pro cenné papíry. Před měsícem se stal největším akcionářem Twitteru, když v něm koupil více než devítiproc­entní podíl. Pak prohlásil, že ho chce koupit celý. Mimo jiné proto, aby tam zachoval svobodu slova, vymýtil automatick­é rozšiřován­í spamů, a udělat tak z Twitteru opět místo pro lidské diskuse. Oznámil, že kvůli tomu stáhne Twitter z burzy. Mnozí mu za to nadšeně tleskali.

Musk se s vedením Twitteru také dohodl, za kolik vykoupí ostatní akcionáře a zavázal se, že pokud se tak nestane, zaplatí miliardovo­u pokutu. A protože i když tvrdil opak, na nákup neměl nakonec peníze, spojil se rychle s dalšími investory včetně prince ze Saúdské Arábie, kde svoboda projevu zrovna nekvete. S tím, že za pár let opět prodají akcie Twitteru na burze. Pokud jde Muskovi opravdu jen o udržení svobody slova na Twitteru a musí ho kvůli tomu celý vlastnit, vypadají tyhle jeho plány trochu podezřele.

Nyní už ale dokonce není jisté ani to, že chce sociální síť koupit. Obvinil totiž Twitter, samozřejmě zprávou na Twitteru, že je na něm více falešných účtů, než firma uváděla. Není jasné, jestli je to pravda, každopádně Musk chce snížení ceny oproti předchozí dohodě. Vysoký podíl falešných účtů přitom Musk zjistil až poté, co na burze klesla hodnota akcií Twitteru pod cenu, kterou původně slíbil zaplatit. Ale možná je to jen náhoda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia