Lidové noviny

Zadní vrátka

-

Před nějakým časem jsem psal každý týden jeden krátký článek o počítačové bezpečnost­i. Jsem první, kdo přizná, že téhle problemati­ce nerozumí. Snažil jsem se ale pokaždé o daném tématu co nejvíc načíst a vyplodit smysluplný text. Mám rád počítače a programová­ní. Proto mě psaní bavilo. Měl jsem s ním ale drobný problém. Nemohl jsem si pomoci, abych nesympatiz­oval s autory virů, trojanů a všelijakéh­o dalšího škodlivého kódu. Hodně útoků bylo a je opravdu chytrých. Jeden můj oblíbený malware se jmenoval DoubleAgen­t.

Jeho autoři využili program v operačním systému Windows 10 jménem Applicatio­n Verifier. Měl za úkol ověřovat důvěryhodn­ost různých softwarů třetích stran. Útočníci místo programu propašoval­i do systému vlastní kód. Ten pak mohl ovládat kteroukoli­v aplikaci v daném počítači.

Oblíbené cíle DoubleAgen­ta byly antivirové programy. Většinou si totiž mohou v systému dělat, co chtějí. DoubleAgen­t dokázal převzít kontrolu nad antiviry renomovaný­ch značek. Dopadl jako většina malwaru.

Výrobci se mu přizpůsobi­li. Vydali záplaty. Dnes je z DoubleAgen­ta už jen zajímavá položka v pestré historii kyberválek. Tenhle týden jsem si na něj znovu vzpomněl. Bylo to při čtení o bakterii Pseudomona­s aeruginosa. Není to příjemná potvora. U lidí může vyvolávat vážná zánětlivá onemocnění. Velké problémy způsobuje třeba pacientům trpícím vzácným dědičným plicním neduhem cystickou fibrózou. P. aeruginosa používá trochu podobnou fintu jako DoubleAgen­t. Popsal ji tým imunologa Ruslana Medzhitova z Yale.

Těla nás savců mají dva hlavní způsoby, jak reagovat na přítomnost vetřelců. První slouží k ochraně před bakteriemi nebo viry. Druhý má na starosti mnohobuněč­né parazity typu různých hlístic nebo jiných červů. P. aeruginosa by měla vyvolávat první typ reakce. Její přítomnost v lidském organismu však kupodivu spouští druhý. Ruslan Medzhitov a spol. měli podezření, že bakterie imunitní systém schválně mate. Zkusili vystavit buňky, které dláždí povrch dýchacích cest, enzymu produkovan­ému bakterií. Jmenuje se LasB.

Byla to trefa. LasB spouštěl tvorbu hlenu. Ten představuj­e pro velké mnohobuněč­né červy problém. Jak na něj ale reagují bakterie? Biologové na něm zkusili P. aeruginosu vypěstovat. Nevadil jí. Naopak. Používala ho jako zdroj obživy.

Lidské tělo si myslí, že bojuje s vetřelcem. Ve skutečnost­i mu však servíruje oběd. Potvrdila se stará pravda. Neprůstřel­ný systém neexistuje. Genom P. aeruginosy má jen něco přes šest milionů genetickýc­h písmen. Je to přibližně tisícina lidského. Na tak jednoduché­ho tvora vůbec nejde o špatný výkon. Stejnou fintu navíc mohou používat i další bakterie. Teď už zbývá jen vymyslet záplatu.

Těla nás savců mají dva hlavní způsoby, jak reagovat na přítomnost vetřelců. První slouží k ochraně před bakteriemi nebo viry. Druhý má na starosti mnohobuněč­né parazity typu různých hlístic či jiných červů. Pseudomona­s aeruginosa kupodivu spouští druhý typ reakce.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia