Lidové noviny

Na pláži s Rusy? Letos v Turecku

Do Evropy ruská letadla kvůli agresi na Ukrajině nesmějí. Aerolinky proto posilují spoje do Turecka, kde jim v přistání nikdo nebrání.

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Zemi u Bosporu, oblíbenou destinaci českých turistů, nejspíš v letošní sezoně „zaplaví“Rusové. Jinam se totiž moc nedostanou. Nabídku katalogů ruských cestovních kanceláří výrazně proškrtaly sankce, jimiž Západ odpověděl na agresi Moskvy na Ukrajině – zejména uzavřel pro ruská letadla nebe nad drtivou částí evropského kontinentu. A jednou z mála dostupných možností, kam se mohou v létě relativně snadno dostat a kde mohou strávit dovolenou, zůstává pro ruské turisty právě Turecko. Aerolinky už posilují spoje na sezonu.

Do země na pomezí Evropy a Asie přitom ruská klientela s oblibou vyrážela už před invazí. Turecko se pravidelně s Řeckem a Egyptem řadilo do trojice nejoblíben­ějších destinací. Například do Řecka se však letos kvůli sankcím Západu Rusové ve velkém nepodívají. O to více jich pak očekává právě Turecko, ale například i Egypt.

„Turecko se nepřipojil­o k evropské blokádě leteckého prostoru pro ruská letadla, což se ukazuje jako ekonomicky zdařilý tah. Turkům tato situace de facto nahrává, protože omezení v jiných zemích o to víc tlačí Rusy do jejich letovisek. Podobné je to i v případě Egypta,“uvedl pro LN Jan Papež, místopředs­eda Asociace cestovních kanceláří (ACK). „Rusové tam nebudou mít ani problém s placením – a to jak kartou, tak se směněním rublů,“řekl Papež.

Ankara na obě strany Konkrétně do Turecka podle něj letos dorazí bezmála sedm milionů ruských turistů, což je stejně jako v roce 2019, posledním roce před pandemií koronaviru. „Turecko patří k nejoblíben­ějším destinacím Rusů a je pravděpodo­bné, že jeho obliba zůstane i pro tento rok značná. A to i proto, že výběr destinací se pro Rusy kvůli válce značně zúžil,“potvrdila pro LN Andrea Řezníčková, mluvčí cestovní agentury Invia. Rusové v Turecku podle ní nejhojněji míří do lokality Belek, server France24 také uvádí, že často vyrážejí i do oblastí Antalye, Alanye, Side, Kemeru či Bodrumu a neopomíjej­í ani Istanbul.

Dle turecké redakce agentury Bloomberg letiště v Antalyi očekává až 11 milionů turistů, z toho nejméně 2,5 milionu z Ruska.

Turecko má dobré vztahy jak s Ukrajinou, tak s Ruskem. V současné válce se, podobně třeba jako Izrael, snaží zprostředk­ovat jednání mezi Moskvou a Kyjevem o zastavení bojů. Turecká vláda sice vyjádřila podporu Ukrajině, zároveň ale odmítla protiruské sankce.

Pro cestu do Turecka mohou Rusové v současnost­i využít turecké letecké dopravce, například Turkish Airlines, Pegasus či Corendon. Své spoje však už obnovují i ruské aerolinky, lety do Istanbulu a Antalye začátkem května spustil národní dopravce Aeroflot, přičemž kvůli velké poptávce navyšuje kapacity.

„Obnoví-li se během června a července ještě víc spojů a ideálně za nižší ceny, turisté z Ruska ve velkém dorazí. Ostatně moc jiných možností, kam vyrazit, nemají,“řekl LN turecký průvodce Mehmet Eskin. V tuto chvíli – na začátku sezony – podle něj v zemi převažují turisté z Německa a Britové.

Obecně platí, že vyšší poptávka šponuje ceny ubytování. Letošek by však měl být z tohoto pohledu stabilní, do cen zájezdů pro české klienty by se ani zvýšený zájem Rusů o Turecko propsat neměl. „Hotely mají ceny za ubytování předem domluvené s jednotlivý­mi cestovními kancelářem­i a ty platí většinou po celou sezonu. Do cen zájezdů však mohou promluvit dražší pohonné hmoty,“uvedla mluvčí Řezníčková.

Řecko (téměř) bez Rusů

Vedle Turecka či Egypta očekávají přívaly ruské klientely i v Tunisku či ve Spojených arabských emirátech. Oproti tomu do jiných destinací, kam s oblibou vyrážejí také Češi, Rusové v takovém počtu nedorazí – týká se to Řecka či Španělska a Kanárských ostrovů.

„Pro Rusy bude Turecko představov­at i přestupní bod na cestě do dalších zemí ležících ve východní Africe, na Zanzibar či do některých destinací v Asii, kam by se nyní z Ruska nedostali,“poznamenal Papež z ACK.

Nyní platí, že vzdušné embargo pro ruská dopravní letadla zavedlo v rámci protiváleč­ných sankcí 38 zemí, většinou evropských. Letadla s ruskou registrací nesmí ani do Spojených států či Kanady.

Evropa přitom představov­ala pro ruské aerolinky klíčový trh. Nyní jim však nezbývá než se soustředit na destinace v Asii, na Blízkém východě či na severu Afriky, kam nyní kromě Moskvy a Petrohradu zamíří i z dalších letišť v Rusku – například ze Soči, odkud je to jihovýchod­ní destinací blíž.

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Dovolená na pomezí Evropy a Asie Turecka dorazilo okolo sedmi milionů.
ruské občany láká. Jen v roce 2019 jich do
ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK Dovolená na pomezí Evropy a Asie Turecka dorazilo okolo sedmi milionů. ruské občany láká. Jen v roce 2019 jich do

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia