Lidové noviny

Antikoncep­ce má být šetrná

Šetrná, dlouhodobá a spolehlivá. To jsou hlavní požadavky žen na antikoncep­ci. Jaké druhy jsou nejpoužíva­nější a kam se antikoncep­ce posunula?

- KAMILA HUDEČKOVÁ

Historie antikoncep­ce sahá do hluboké minulosti. Přelom ale nastal v 60. letech minulého století, kdy byla vyvinuta antikoncep­ční hormonální pilulka, která ženám doslova změnila život. Už se nemusely strachovat, že při každém pohlavním styku otěhotní, a založení rodiny si tak mohly lépe naplánovat.

Hormonální antikoncep­ce (HA) je dnes dostupná v mnoha formách, nejen jako tablety, ale i jako podkožní implantáty, injekce

Existují i preparáty jen s gestagenem. Využívají se po porodu. „Je to proto, že estrogenní hormony ovlivňují tvorbu mateřského mléka,“vysvětluje MUDr. Radek Havlas, lékařský ředitel a primář gynekologi­cko-porodnické­ho oddělení Nemocnice Mělník, kterou provozuje skupina VAMED MEDITERRA.

Co nejméně hormonů

Ve srovnání s přípravky, které ženy užívaly před padesáti lety, mají dnešní preparáty nižší hladinu hormonů. Na trhu jich jsou stovky. Dají se „napasovat“na míru. Existují rozdíly v dávce estrogenů, typu estrogenu i progestinu, vlivu na pleť nebo zadržování vody, ale i způsobu užívání, například 21/7 (tedy 21 dní užívat pilulku a sedm dní vynechat – v této době žena obvykle odmenstruu­je) či 24/4.

„Naprostou novinkou je použití estrogenu estetrol. Ten je velmi šetrný k organismu, ostatně přirozeně jej produkují játra nenarozené­ho miminka. Na trhu je v kombinaci s drospireno­nem (gestagen), který brání přibírání na váze, pomáhá u premenstru­ačního syndromu a dobře kontroluje děložní krvácení,“říká docent Tomáš Fait z Gynekologi­cko-porodnické kliniky FN Motol.

Kuřačky, pozor!

HA může mít ale i nežádoucí účinky. Není jich mnoho. Na pozoru by se měly mít především kuřačky. U nich existuje zvýšené riziko infarktu myokardu. Pacientky

Podle obsahu hormonů: hormonální a nehormonál­ní však mnohdy o svém kouření mlží, aby jim byl antikoncep­ční preparát předepsán. „Zahrávají“si tak se svým zdravím. Riziko infarktu při kombinaci antikoncep­ce a kouření je vysoké, nesčítá se, ale násobí. Kuřačce nad 35 let, která kouří 15 cigaret denně, by hormonální antikoncep­ce neměla být vůbec předepsána.

„HA by se neměla předepsat ženám, které někdy prodělaly hlubokou žilní trombózu nebo mají potvrzenou některou z genetickýc­h mutací zvyšující srážlivost krve, dále též ženám s nádory prsu, vaječníků a dělohy, pokud jsou tyto nádory svým růstem závislé na hormonech. HA by též neměly dostat ženy s neléčeným vysokým tlakem, cukrovkou a ženy obézní,“vysvětluje lékař Havlas. HA není vhodná ani pro ženy trpící těžkou migrénou či některými jaterními poruchami.

Boom nitrodělož­ních tělísek Velkou oblíbenost mezi ženami si poslední dobou připisují nitrodělož­ní tělíska. Jedná se o dlouhodobo­u ochranu (zpravidla kolem pěti let), kdy se po zavedení malého útvaru nejčastěji ve tvaru T do dělohy žena nemusí již o nic dalšího starat a na daný počet let má klid. „Nitrodělož­ní tělíska jsou na vzestupu. Jejich nespornou výhodou je nulový vliv na organismus a vynechání nutnosti každodenní aplikace, které snižuje chyby uživatelky a zvyšuje účinnost,“potvrzuje docent Fait.

Tělíska jsou k dispozici nehormonál­ní, která brání otěhotnění čistě mechanicky. Většinou jsou z mědi, která uvolňuje ionty, jež ničí spermie. Navíc samo tělísko svou přítomnost­í v děloze způsobuje zvýšení koncentrac­e bílých krvinek, které spermie jako cizorodé organismy ničí. Jejich nevýhodou je to, že žena sice menstruuje nadále pravidelně, ale krvácení může být silnější.

Vyšší stupeň ochrany a současně i lepší komfort poskytují nitrodělož­ní tělíska s obsahem gestagenu, která v děloze snižují růst sliznice a zpravidla zeslabují menses či ho úplně utlumí. Mnohé ženy se ztráty menstruace obávají, považují ji za nutnou součást fungování zdravého těla.

Další ženy i lékaři však tento efekt tělísek považují za přidanou hodnotu bez negativníc­h vlivů. A cenově? Nehormonál­ní tělíska jsou levnější, dáte za ně od šesti set do tří tisíc korun, hormonální pak vyjdou na pět až šest tisíc. Jde však o jednorázov­ou investici, po níž už žena neplatí.

Kuřačce nad pětatřicet let, která kouří patnáct cigaret denně, by hormonální antikoncep­ce neměla být vůbec předepsána

Mladé dívky hormony nechtějí Někteří gynekologo­vé se shodují, že přibývá hlavně mladých dívek, které začínají se sexuálním životem, ale hormonální antikoncep­ci odmítají. Nejčastěji je to z důvodu snahy o co nejpřiroze­nější životní styl, někdy hraje roli obava i ze zdravotníc­h komplikací. „Ano, hormony nejsou pro dnešní mladé cool. Naštěstí se nezvyšuje počet interrupcí, tedy není nutné je do této metody nutit. Pro dobu hledání partnera jsou vhodné prezervati­vy a spermicidy, které současně snižují riziko přenosu pohlavně přenosných nemocí,“radí docent Fait.

S ním souhlasí i lékař Havlas. „Také jsem se s tím setkal. Většinou je vysvětlení, že HA není dost ‚bio‘. Z principu ani být nemůže. Nicméně je dobré si uvědomit, že těch více než sedmdesát let vědy a výzkumu dovedlo HA do stavu, že svým uživatelká­m pomáhá a neškodí. Je třeba tuto osvětu provádět stále a dokola. Čím vícekrát ji provedeme, tím více našich dětí bude v bezpečí,“uzavírá.

Autorka je spolupraco­vnice redakce

 ?? Zdroj: www.antikoncep­ce.cz ??
Zdroj: www.antikoncep­ce.cz
 ?? ?? Dlouhodobá Dělí se na vratné a nevratné metody, to znamená, že po ukončení užívání nebo aplikace se plodnost obnoví či nikoli. Vratné
Nitrodělož­ní tělísko s hormonem – zavádí se do dělohy. Tělísko obsahuje gestagen, který zahustí hlen děložního hrdla. To se stane pro spermie neprostupn­ým, zabrání se jim v cestě k vajíčku, takže nemůže dojít k jejich spojení.
Nitrodělož­ní tělísko bez hormonu – rovněž se zavádí do dělohy, ale neobsahuje hormony. Obvykle je založeno na bázi mědi. Podkožní implantáty – v současné době nejsou na českém trhu dostupné.
Nevratné
Sterilizac­e – vede k trvalé ztrátě plodnosti, ale současně zachovává normální funkci pohlavních žláz.
Dlouhodobá Dělí se na vratné a nevratné metody, to znamená, že po ukončení užívání nebo aplikace se plodnost obnoví či nikoli. Vratné Nitrodělož­ní tělísko s hormonem – zavádí se do dělohy. Tělísko obsahuje gestagen, který zahustí hlen děložního hrdla. To se stane pro spermie neprostupn­ým, zabrání se jim v cestě k vajíčku, takže nemůže dojít k jejich spojení. Nitrodělož­ní tělísko bez hormonu – rovněž se zavádí do dělohy, ale neobsahuje hormony. Obvykle je založeno na bázi mědi. Podkožní implantáty – v současné době nejsou na českém trhu dostupné. Nevratné Sterilizac­e – vede k trvalé ztrátě plodnosti, ale současně zachovává normální funkci pohlavních žláz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia