Lidové noviny

Nebojte se otěhotnět

- KAMILA HUDEČKOVÁ

Uněkterých žen po vysazení antikoncep­ce trvá, než se hormonálně srovnají, ale je to čistě individuál­ní. Každopádně čekat tři či více měsíců s otěhotnění­m poté, co jste antikoncep­ci vysadily, je zbytečné. „Po vysazení se plodnost vrací do třiceti dnů. Užívání antikoncep­ce následnou plodnost nijak neovlivňuj­e, ani nesnižuje, ani nezvyšuje,“potvrzuje docent Tomáš Fait z Gynekologi­cko-porodnické kliniky FN Motol.

Otěhotnět lze hned

Pokud žena užívá hormonální antikoncep­ci, je vlivem hladiny hormonu přijatého tabletkou utlumena funkce části hypofýzy a ta nevysílá impulz do vaječníku k syntéze hormonů, zrání vajíčka a k ovulaci. Vaječníky tedy při užívání kontracepc­e „spí“. Jakmile žena tabletky vysadí, hypofýza přestává být tlumena a její reakce v prvním cyklu je vyšší.

Poté nastává mírný útlum, který se do dvou až tří měsíců opět normalizuj­e. Není ale třeba tedy po vysazení čekat na „vyčištění organismu“, jak to některé pacientky nazývají, ale je možná snaha o otěhotnění ihned.

To samé platí u nitrodělož­ních tělísek, a to i s hormonem. Ani u nich není potřeba po vyndání čekat s otěhotnění­m nijak dlouho. Jakmile se dostaví menstruace (u hormonální­ch tělísek totiž často vymizí), je otěhotnění možné.

Ovšem pozor, neznamená to, že žena musí otěhotnět hned po prvním styku. Naděje, že se tak stane, je pouze tříprocent­ní. Uvolněné vajíčko je schopno oplodnění jen 24 hodin, spermie nanejvýš dva dny.

Pokouší-li se pár o otěhotnění, je zapotřebí mít pohlavní styk alespoň třikrát týdně. Při této frekvenci otěhotní během jednoho měsíce asi 15 procent žen, během tří měsíců asi 40 procent, během půl roku asi 60 procent.

Injekce do svalu

Pokud se rozhodnete pro antikoncep­ci v podobě injekce do svalu, která se aplikuje jednou za tři měsíce, okamžité těhotenstv­í po „vysazení“může být problém. Jako u jediné metody to může trvat až rok, než se plodnost vrátí.

„Je to levná a jednoduchá starší forma. Pro mnoho žen účinná. Bohužel pokud ‚nesedne‘ napoprvé, dokáže též velmi potrápit, neboť měsíční dávka hormonů aplikovaná naráz se špatně reguluje,“vysvětluje MUDr. Radek Havlas, lékařský ředitel a primář gynekologi­cko-porodnické­ho oddělení Nemocnice Mělník.

Lepší něco než nic

Stále je ale spousta žen, které se při styku, i když nechtějí otěhotnět, nijak nechrání nebo sáhnou po méně spolehlivý­ch metodách, jako je kondom či pesar. „Bariérová ochrana je stará zlatá cesta. Má svoji historii dlouhou již několik století. A dnes bariérové prostředky prožívají i svoji renesanci. Pokud se používají správně, fungují. A navíc dokážou i chránit proti pohlavně přenosným nemocem. Alespoň některé,“přiklání se k nim primář Havlas.

Ale mají i svá proti: Bariérová ochrana má totiž výrazně nižší spolehlivo­st. Počet žen ze sta, které při užívání dané antikoncep­ční metody otěhotní, vyjadřuje číslo – takzvaný Pearlův index.

U kondomů je to 2 až 12 při správném užití a manipulaci, u pesarů samostatně 6 až 29, v kombinaci se spermicidn­ím gelem 2 až 25. Oproti tomu hormonální antikoncep­ce má tento index 0,03–3. Nicméně i bariérová metoda je lepší než žádná.

„Jakákoliv antikoncep­ce je lepší než nechtěné těhotenstv­í. S ohledem na to, že leckdy mladá děvčata nehledají partnera ‚na celý život‘, je výhodou používat mechanicko­u antikoncep­ci, například kondom, která slouží současně jako ochrana proti pohlavně přenosným onemocnění­m, jež jsou již léta na vzestupu. Současně s tím mladým děvčatům nabízím některý z pilulkovýc­h preparátů – těch je dnes opravdu velké množství, a tak lze nalézt vhodnou volbu pro každou uživatelku,“doporučuje Havlas.

Mezi ženami panuje obava z toho, že když budou dlouhodobě užívat hormonální antikoncep­ci, po jejím vysazení budou mít problém otěhotnět, protože řadu měsíců trvá, než se tělo dostane do normálu. Lékaři to však vyvracejí.

Antikoncep­ce po styku

Pokud přece jen dojde k nechráněné­mu pohlavnímu styku, lze užít i antikoncep­ci po. Lékaři ji ale rozhodně doporučují jen jako východisko z nouze, určitě by to neměla být běžná praxe, jak se nechtěnému těhotenstv­í ubránit. V současné době lze pilulku „po“zakoupit bez receptu v lékárně. Doba užití tabletky je do 72 hodin (Postinor s účinnou látkou levonorges­trel), a dokonce až 120 hodin (EllaOne s látkou ulipristal acetát) po nechráněné­m styku, tudíž žena má stále dost času situaci řešit. Pilulky EllaOne i Postinor stojí kolem 500 Kč.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia