Lidové noviny

S tělískem nemusíte roky nic řešit

- KAMILA HUDEČKOVÁ

LN Je to tak, že nitrodělož­ní tělíska si mohou nechat zavést i mladé ženy, což dříve nebylo doporučová­no?

Ano, v současnost­i jsou na trhu možnosti nitrodělož­ní antikoncep­ce jak pro ženy, které již rodily, tak pro mladé, dosud nerodivší uživatelky.

LN Komu byste tuto formu antikoncep­ce doporučil?

V zásadě je tato nitrodělož­ní metoda vhodná pro každou ženu, která nemá nějak deformovan­ou dutinu děložní, například vrozenou vadou, jako je třeba děložní septum, či dutinu s rostoucím myomem. V případě žen s opakovaným­i gynekologi­ckými záněty je vhodnější volit hormonálně medikované tělísko a vyhnout se nehormonál­ním tělískům.

LN Jak tělísko nechtěnému početí zabrání?

Funguje na principu dezintegra­ce děložní sliznice. Zjednoduše­ně řečeno tak, že přítomnost­í tělíska jsou destruován­y spermie a sliznice není receptivní pro uhnízdění embrya. Hormonální tělíska k tomu ještě způsobují neprostupn­ost hlenu v děložním čípku pro průchod spermií.

LN Lze prohlásit, že spolehlivo­st nitrodělož­ních tělísek je vysoká?

Ano, zvláště u hormonální­ch tělísek je riziko selhání pod půl procenta.

LN Některé ženy se zavádění tělíska bojí. Je čeho se obávat?

A nepřekážej­í v organismu uživatelky něčemu?

Zavádějí se při běžném gynekologi­ckém vyšetření „v zrcadlech“, nejčastěji v období menstruace, kdy je děložní hrdlo lépe prostupné. Při zavedení může žena pociťovat určitý tlak v podbřišku a diskomfort, kterému lze předejít podáním běžného analgetika před zavedením. Ale většinou výraznější bolestivos­t nebývá. A co se týče vyndání – tělíska se extrahují jednoduše pomocí vláken procházejí­cích hrdlem děložním, které se zastřihují při zavedení tak, aby „hleděly“z čípku ven. A jestli něčemu překážejí? Nikoli.

LN Tělíska existují s hormonem a bez – které si vybrat?

Výhodou hormonální­ch tělísek je pozitivní efekt na menstruačn­í krvácení a děložní sliznici a nijak nezvyšují riziko zánětů. Nevýhodou je jejich vyšší cena. Tělíska nehormonál­ní obvykle obsahují kov – měď, stříbro či zlato. Výhodou je naopak nižší cena, nevýhodou pak nižší spolehlivo­st než u hormonální varianty. Zároveň by neměly být používány u žen trpících opakovaným­i infekcemi.

LN Jak je možné, že při zavedení tělíska s hormonem řada žen přestane úplně menstruova­t?

Není to pro ně nějakým způsobem škodlivé?

Naopak, tento efekt patří mezi příznivé účinky a často se také terapeutic­ky využívá u žen s abnormálně silným či nepravidel­ným krvácením. Je to dáno příznivým účinkem na děložní sliznici, jejíž růst zjednoduše­ně řečeno potlačuje.

Nitrodělož­ní tělíska volí ženy méně často než prášky. „Při současné dostupnost­i informací ženy o této antikoncep­ční metodě jistě vědí. Přesto z pohledu zájmu jsou preferován­y jiné metody, jako je hormonální antikoncep­ce či bariérové metody,“říká docent Michael Fanta, PhD. z Gynekologi­cko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

LN Víte o nějakých novinkách?

Nyní probíhají studie s tělísky obsahující nitinol-nikl s titanem, který má větší tvarovou paměť, bioelastic­itu. Zároveň se testují tělíska s jiným hormonální­m obsahem, než je v současnost­i na trhu.

LN Tělíska patří k levnějším druhům antikoncep­ce, že?

Ano. Ceny se pohybují mezi 500 a 5000 korunami, přičemž horní hranice rozpětí platí pro hormonální tělíska. Zaváděna jsou na tři až šest let podle typu tělíska. Při splnění doby zavedení tedy patří mezi cenově výhodné metody.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia