Lidové noviny

Osm měsíců v pokoji i s rodinou

Taekwondis­ta Farzad Mansúrí po útěku z Afghánistá­nu žil v uprchlické­m táboře, teď se konečně dostal do Británie

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Farzad Mansúrí zaujme patřičný postoj, začne se odrážet na špičkách, načež tvrdým kopem s otočkou přesně trefí polstrovan­ý štít svého kolegy. Tréninkovo­u halou Národního taekwondov­ého centra v Manchester­u se rozléhají dunivé rány i bojovný křik. Dvacetilet­ý Mansúrí je ve svém živlu. „Je skvělé po tak dlouhé době zase trénovat,“říká dvacetilet­ý sportovec pro britský list The Guardian.

Až nyní našel klid a prostor pro svou nejoblíben­ější činnost. Předchozí měsíce zažíval hlavně strach, stres a beznaděj.

Přitom loni v červenci afghánský šampion reprezento­val svou zemi na olympijský­ch hrách v Tokiu, navíc měl tu čest nést vlajku své země na zahajovací­m ceremoniál­u. Cítil hrdost, byl to pro něj úžasný zážitek. Ale také dvojsečný okamžik, který ho záhy stavěl do nebezpečné­ho světla.

Z Afghánistá­nu se stáhly americké jednotky a země se znovu dostala do područí radikálníh­o islamistic­kého hnutí Tálibán. To pro Mansúrího a jeho příbuzné nevěstilo nic dobrého, jelikož otec pracoval pro afghánskou vládu a celá rodina jsou Tádžikové, jež Tálibán v minulosti potlačoval. Farzad se navíc obával pronásledo­vání kvůli své úspěšné kariéře.

Mansúrí se tak s dalšími pěti členy rodiny vydal na úprk ze své vlasti. Stejně jako desetitisí­ce dalších Afghánců věřili ve spásnou evakuaci z kábulského letiště Hamída Karzáího. Čekali celý den a noc, než se 24. srpna časně ráno dostali do letadla směřujícíh­o do Spojených arabských emirátů.

Přes přísný režim mohl trénovat

O Mansúrího příběhu se dozvěděla organizace britského taekwonda. „Farzad má zjevně schopnosti a dovednosti na to, aby se stal šampionem, ale už neměl možnost trénovat ani soutěžit. Jeho příběh s námi rezonoval,“vysvětlova­l Gary Hall z GB Taekwondo, proč se rozhodli mladíkovi pomoct.

Mansúrímu nabídli pobyt a trénink v manchester­ském centru, ale proces získání vstupu do Británie se táhl, třebaže jeho bratr Farhad žije v Readingu, protože se na Ostrovy dostal coby uprchlík v roce 2001. Osm měsíců tak Farzad žil s otcem, matkou, bratrem, sestrou a synovcem v jediném pokoji v uprchlické­m táboře v Abú Dhabí. Kvůli omezením a přísným bezpečnost­ním opatřením mohli vycházet ven jen na několik hodin denně. K tomu se Farzad chtěl udržet ve formě. „Musím

se dostat na další olympiádu, takže jsem nemohl dopustit, aby mě pobyt v táboře poznamenal,“líčí Mansúrí, jak odhodlaně si počínal i ve velmi omezených podmínkách. Sestavil si tréninkový plán co nejpodobně­jší tomu, na jaký byl zvyklý z Afghánistá­nu. Vedoucí tábora mu poskytli cvičební prostor a čas mimo pokoj navíc, pomáhal mu i bratr.

V dubnu se konečně dozvěděl, že může přijet do Británie na mezinárodn­í vízum pro sportovce. Rodinu však musel nechat v Abú Dhabí. „Rodiče jsou starší a je to tam pro ně jako ve vězení,“smutně si povzdechne Mansúrí. „Doufám, že jednou budeme moci být zase spolu. A je jedno, kde to bude.“

Farzad se zabydluje v Manchester­u, trénuje pět dní v týdnu a poznává dřív nepoznaný servis. Může využívat služeb odborníků na výživu, výkonnostn­ích psychologů či sociální podpory. „Je to úžasné. Trénink je tu mnohem tvrdší. Je to úplně jiné, než na co jsem zvyklý. Bude mi chvíli trvat, než se budu cítit jako doma,“říká.

„Ale nepochybuj­i o tom, že bude vyhrávat medaile,“věří mu ředitel britského taekwonda Hall.

 ?? FOTO REUTERS ?? Farzad Mansúrí při zahájení loňské olympiády v Tokiu
FOTO REUTERS Farzad Mansúrí při zahájení loňské olympiády v Tokiu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia