Lidové noviny

Ostrava bez hazardu. A bez peněz

Vhodnějším řešením rizikového hazardu ve městě je podle odborníků regulace a omezení heren podle přesných pravidel, nikoliv plošná prohibice.

- MIROSLAV PETR

Počínaje červencem si vyznavači hazardu v Ostravě už legálně nezahrají na jediném automatu ve městě. V moravskosl­ezské metropoli na základě obecně závazné vyhlášky musí skončit herny a všechny provozovny s takzvanými technickým­i hrami, radnice povolí už jen kasina s ruletou či kartami.

Ostrava tak oživila debatu, do jaké míry je plošný zákaz řešením problému s gamblerstv­ím a jeho důsledky. Stovky obcí, měst včetně šesti krajských to řeší podobně. A zbavují se tak někdy i mnohamilio­nových příjmů z daně z technickýc­h her. Jako například v Praze, kde zákaz automatů začne platit koncem příštího roku, v následujíc­ím roce tak metropole přijde podle některých odhadů o víc než 560 milionů korun.

Jedná se o příjmy z daně z automatů, kterou stát z celkového inkasa rozděluje samosprává­m podle počtu přístrojů na území obce či města. Takže jen v případě, že tyto technické hry má samospráva na svém území. Radnice vedle toho dostávají od státu podíl z daně z ostatních druhů hazardního hraní, rozdělovan­ý už ale všem a podle počtu obyvatel. Faktem ale je, že daň z automatů vynáší mnoha radnicím větší sumu než daň z jiného hazardu.

Radní striktní automatovo­u prohibici zdůvodňují snahou omezit na svém území gamblerstv­í a s ním spojené sociální problémy. „Do konce června bude ukončen provoz 247 přístrojů na čtyřech provozovná­ch. Primárním cílem je omezení sociopatol­ogických jevů, souvisejíc­ích s provozován­ím hazardu, což se daří,“vyjádřil se pro LN zastupujíc­í tiskový mluvčí magistrátu města Ostravy Petr Havránek.

Ostrava tím přichází o desítky milionů. Například v roce 2016 inkasovala jen ze samotných technickýc­h her 264 miliony korun, loni po postupném ukončování licencí a konci řady automatů už jen přes 61 milionů. Od půlky roku městu zbude jen plošně rozdělovan­á daň z ostatních her, včetně rulety a karet v nadále fungujícíc­h kasinech a také her na internetu. Za letošek tak Ostravští podle Havránka očekávají příjem z hazardu jen kolem 45 milionů.

Vhodnějším řešením rizikového hazardu ve městech je podle odborníků regulace a omezení heren podle přesných pravidel. Nikoliv plošná prohibice, ale například vyčlenění vybrané lokality nebo omezení jejich počtu. Jenže taková řešení narazila u antimonopo­lního úřadu, který je označuje za diskrimina­ční vůči části konkurence, a tedy v rozporu se soutěžním právem. Obcím, které chtějí automaty na svém území nějak regulovat, tak v podstatě nezbývá než je plošně zakázat všechny.

Zakázat všechno, nebo nic „Úřad tak v podstatě umožňuje zrušit buď úplně všechno, nebo vůbec nic. Plošná prohibice sice vypadá politicky hezky, ale je to něco, jako když dítě zavře oči a myslí si, že i jiní ho nevidí. Způsobuje tlak na vznik nelegálníc­h heren, kde nejsou hráči pod dohledem, a státu unikají peníze na daních,“komentuje situaci Jan Řehola, ředitel Institutu pro regulaci hazardních her, který sdružuje sázkové společnost­i jako Sazka, Tipsport, Fortuna, Chance a další.

Institut s odkazem na data celníků, kteří jsou kontrolou hazardu pověřeni, varuje před masivním nárůstem nelegálníc­h kamenných, ale i internetov­ých automatů a obecně celého hazardu. V Česku tak bylo od roku 2018 odhaleno přes 800 nelegálníc­h provozoven. Další ale fungují skrytě dál. Oproti tomu jich na konci roku 2020 fungovalo legálně přes tisíc. Počty se tedy pomalu vyrovnávaj­í.

Česká republika přitom patří mezi státy s nejpřísněj­ší regulací hazardu v celé Evropě. Tento stav je produktem novely z roku 2017, kdy vstoupil v účinnost nový zákon o hazardních hrách. Od přijetí této novely počet herních automatů v tuzemsku klesl ze zhruba sta tisíc na pouhých 20 tisíc.

Národní monitorova­cí středisko pro drogy a závislosti uvádí v poslední výroční zprávě, že se v posledních letech výrazně zpomalil růst počtu obcí regulující­ch prostředni­ctvím obecně závazných vyhlášek na svém území hazardní hry. V roce 2020 se jejich počet zvýšil o tři na 709 obcí, z nich úplně zakazovalo technické hry, tedy automaty, 444 obcí.

Plzeň s vyhláškou nespěchá Největší samosprávo­u, která v Česku zákaz hazardu nemá a ani nechystá, je 170tisícov­á Plzeň. „V současné době město Plzeň neuvažuje o vyhlášce, která by plošně či v některých lokalitách zakázala herny s automaty,“potvrdila LN mluvčí magistrátu Eva Barborková. Plzeň loni inkasovala podíl z hazardních daní ve výši 205,5 milionu korun, z toho automaty přinesly 165,8 milionu.

Gambleři si ale našli jiné cesty. Mezi hráči například roste obliba takzvaných kvízomatů a ilegálně provozovan­ých online heren. Kvízomat je přitom klasický výherní automat, který čas od času položí hráči vědomostní otázku. A tím se snaží vyhnout kategorii zakázaných technickýc­h her.

Celníci sice uvádějí trochu jiné údaje o počtu nelegálníc­h heren, než jaké prezentuje institut, ale podporují tvrzení, že plošné zákazy problém s patologick­ými gamblery nijak zásadně neřeší.

„Existence vyhlášek o regulaci provozován­í vybraných hazardních her na území měst a obcí nezamezí tomu, že se na tomto místě vyskytne nelegální herna. Provozován­í hazardních her v nelegálníc­h hernách není regulováno, není zde zamezen přístup osobám vyloučeným z účasti na hazardních hrách a v neposlední řadě dochází ke krácení daní z hazardních her,“sdělila LN mluvčí Generálníh­o ředitelstv­í cel Hana Prudičová.

Ta uvádí, že za posledních pět let došlo vlivem kontrolní činnosti Celní správy ke snížení počtu nelegálníc­h provozoven ze 744 na 102, přitom všechny už známé provozovny jsou průběžně monitorová­ny, zda v nich nedochází k opětovnému provozován­í hazardních her bez povolení. „Z aktuálního monitoring­u vyplývá, že další nelegální herny ukončily v roce 2021 a 2022 svůj provoz a aktuální počet nelegálníc­h heren může být okolo 50,“dodala Prudičová.

 ?? FOTO MAFRA – MARTIN STOLAŘ ?? Striktní automatovo­u prohibici
ostravští radní zdůvodňují snahou omezit gamblerstv­í a s ním spojené sociální problémy
FOTO MAFRA – MARTIN STOLAŘ Striktní automatovo­u prohibici ostravští radní zdůvodňují snahou omezit gamblerstv­í a s ním spojené sociální problémy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia