Lidové noviny

Problém. Boxu dál vládne Rus

Víkendové volby prezidenta IBA provázely hádky, své si má říct také olympijský výbor

- ANTONÍN VAVRDA

Jako kdyby Světová boxerská asociace (IBA) stále ne a ne najít své dno. Důkazem budiž víkendové volby prezidenta organizace, kterým se stal její dosavadní šéf Umar Kremljov.

Aklamací.

Bez přímého protikandi­dáta. Přitom ještě v pátek v Istanbulu jej měl, v osobě Nizozemce Borise van der Vorsta. Jenže ten byl označen nedávno (Kremljovem) založeným nezávislým útvarem pro bezúhonnos­t (BIIU) za nezpůsobil­ého.

Důvodem je fakt, že je součástí skupiny Common Cause Alliance (CCA), která v průběhu jara vyzvala v otevřeném dopise IBA a následně i národní federace ke změnám.

„Kandidáti potvrdili, že vedli kampaň, v níž požadovali změnu vedení a kultury IBA, finanční odpovědnos­t, řádné řízení, udržitelné hospodařen­í, etické chování na sportovišt­i i mimo něj,“uvedla už v polovině května etická komise asociace. Dle jejího závěru bylo počítání pětice boxerských funkcionář­ů v pořádku.

Dle BIIU nikoliv. A Sportovní arbitráž (CAS) v Lausanne s tímto závěrem souhlasila, odvolání van der Vorsta proti vyřazení z kandidátky smetla ve zrychleném řízení ze stolu.

A tím pomohla ke znovuzvole­ní Kremljovov­i. Jeho mandát vyprší až v roce 2026.

Tedy dva roky po letní olympiádě v Paříži, na které nemá box zajištěnou účast.

Od Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru (MOV) má totiž nůž na krku a čas do podzimu příštího roku na změny k lepšímu. Znovuzvole­ní ruského funkcionář­e napojeného na prezidenta Vladimira Putina, který sice IBA zachránil od bankrotu, ale díky penězům ropného giganta Gazprom, olympijská rodina za pozitivní zprávu rozhodně nevnímá.

„Události kolem valného shromážděn­í IBA, zejména pak volby vedení v čele s prezidente­m, si zaslouží pečlivou analýzu a jen posilují otázky a pochybnost­i kolem řízení boxu. Různé obavy, včetně finanční závislosti na ruské státní společnost­i Gazprom, nejsou stále vyřešeny,“zní v pondělním prohlášení MOV.

To včera oznámilo, že se volbami IBA bude zabývat zítra zasedání výkonné rady. O den dříve bude předmětem jednání dění na Ukrajině, které MOV poskytl dosud finanční pomoc ve výši zhruba 45 milionů korun.

Pro amatérský box jde o další z řadu špatných zpráv. Do obrovských problémů ji dostalo bývalé vedení za vlády Tchajwance Dr. Wu Ching-Kua (2006–17), které ještě podtrhl jeho nástupce (a pravá ruka) Gafur Rachimov. Uzbek je totiž dle amerických úřadů napojený ve své vlasti na organizova­ný zločin.

IBA se po výsledkový­ch kontroverz­ích na olympiádě v brazilském Riu 2016 dostala do klatby MOV, loňský turnaj v Riu si organizova­la olympijská rodina sama, mimo jiné se ho nesměl zúčastnit žádný z rozhodčích a funkcionář­ů, kteří se objevili v Riu.

Kremljov zachránil IBA v tomto období od krachu, když do ní napumpoval přes 20 milionů eur (cca půl miliardy korun). Skrze kontrakt s Gazpromem. Zároveň zřídil BIIU a nechal si vypracovat analýzu od známého právníka Richarda McLarena, který poukázal na korupci na nejvyšších boxerských místech s dovětkem, že se tak dělo především v minulosti.

MOV přesto Kremljovov­i nevěřil. A vojenská invaze Ruska na Ukrajinu tuto nedůvěru jen prohloubil­a. 42letý funkcionář přesto dál o své pozici nepochybuj­e.

„Nechci, abychom vedli v naší organizaci politické boje, jsme sportovní organizace, která rozvíjí box. Musíme si pomáhat, podporovat. Vše začíná u trenérů a boxerů. Mé číslo máte, můžete mi kdykoliv zavolat.“

Jeho slova ale zpochybňuj­e už jen fakt, že krom vystoupení za pultem po zvolení do funkce během víkendu na veškeré žádosti novinářů o reakce nereagoval...

 ?? FOTO IBA ?? Kremljov (bílé sako) přijímá gratulace po znovuzvole­ní do čela IBA
FOTO IBA Kremljov (bílé sako) přijímá gratulace po znovuzvole­ní do čela IBA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia