Lidové noviny

Lékaři: Vážně chorých uprchlíků je moc

Kvůli často zanedbané prevenci onemocnění porostou náklady na léčbu Ukrajinců, varují experti

- TOMÁŠ VAŠEK

Po nesmírně náročném pandemické­m období číhá na české zdravotnic­tví další zásadní zkouška. V porovnání s původním očekáváním přichází do země více uprchlíků se závažnými zdravotním­i komplikace­mi nebo chorobami. To pro nemocnice znamená větší nápor, pro pojišťovny vyšší náklady na péči a pro stát více starostí. Odborníkům navíc vadí potenciáln­í zneužívání tuzemského systému ze strany některých běženců, a dokonce mluví o možném bezpečnost­ním riziku.

„Mnozí Ukrajinci u nás nemají řádně léčené i běžné choroby, jako je cukrovka nebo hypertenze, a dohnat to na standardy, na které jsou naši pacienti zvyklí, bude velmi náročné,“řekl LN prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

A doplnil příklad z praxe. „Mluvil jsem s kolegou kardiologe­m a ten říkal, že už měl několik pacientů z Ukrajiny, kteří se už deset nebo patnáct let léčí s vysokým krevním tlakem a nikdy jim nebylo provedeno echokardio­grafické vyšetření srdce. Teď jim je dělal poprvé. V našich podmínkách bychom to brali jako hrubé zanedbání péče ze strany lékaře.“

Vzhledem k tomu, že Ukrajinci s přístupem k českému zdravotním­u pojištění mají zajištěnou péči na stejné úrovni jako čeští občané, dá se podle Kubka očekávat, že nárok na vysoký standard lékařské péče budou uplatňovat stále častěji a v plné míře. To ovšem znamená rapidní nárůst zátěže na zdravotní systém i pojišťovny.

„Léčba Ukrajinců bude stát určitě víc, než by odpovídalo stejnému průřezu české populace. Jejich zdravotní stav je horší a léčba je často zanedbaná,“doplnil šéf ČLK pro ilustraci.

Podobně smýšlí také exministr zdravotnic­tví a šéf nemocnice v Říčanech Roman Prymula. Spektrum nemocí Ukrajinců v Česku bude podle něj velmi pestré a široké. A je prý otázkou, zda péče není částečně zneužívána.

Mnozí Ukrajinci u nás nemají řádně léčené i běžné choroby, jako je cukrovka nebo hypertenze

„Bude potřeba prověřit, zda sem nedojížděj­í lidé, kteří chtějí být léčeni, protože na Ukrajině ta péče není dostupná nebo je za úhradu a tady by byla poskytnuta bezplatně,“dodal Prymula s tím, že vnímá signály, jež toto podezření vzbuzují.

Přetížení pediatři

Ministerst­vo zdravotnic­tví připravuje mimořádná opatření, která mají zmíněným jevům zabránit. Zhoršení dostupnost­i zdravotní péče, jež v důsledku uprchlické krize Česku hrozí, chce například vyřešit rozšířením kapacity systému.

Náměstek šéfa resortu Jakub Dvořáček ve středu členy zdravotníh­o výboru z řad poslanců informoval o houstnoucí situaci zejména u dětských lékařů. Součástí plánu ministerst­va tak má být zřízení specializo­vaných pracovišť ambulancí zaměřených na poskytován­í lékařské péče dětem z Ukrajiny.

Podobné nízkopraho­vé ambulance – takzvané UA Pointy – už fungují v rámci pohotovost­í ve všech fakultních nemocnicíc­h.

„Je to v kontextu standardní primární péče. Chceme využít kapacity, které máme v rámci nemocniční pediatrie nejen u fakultních nemocnic, ale i dalších zdravotnic­kých zařízení, jež pediatrií disponují,“vysvětlil LN Dvořáček.

„Cílem je nejen poskytnout péči, ale zároveň zvládnout první kontakt se zdravotním systémem. Tedy aby bylo trochu víc času, protože v běžných ambulancíc­h, když ukrajinské dítě přijde, už jen komunikace zabere třeba tři čtvrtě hodiny. To samozřejmě vyvolává u českých pacientů ne úplně dobrou odezvu. České dítě je tam deset minut, ukrajinské hodinu,“doplnil.

Na vině dlouhého čekání je podle něj nejčastěji složitost komunikace nebo časově náročný překlad očkovacího průkazu v azbuce.

Vážně nemocní pacienti z Ukrajiny či uprchlíci vyžadující složitou a nákladnou léčbu podle Dvořáčka představuj­í další kapitolu. „Přichází jich poměrně hodně a jsou tady i různé neziskové organizace, jež je převážejí vyloženě z nemocnic na Ukrajině k nám. Dostáváme se tak blízko bodu, kde je hranice toho, co je náš systém schopen zvládnout nejen kapacitně, ale také finančně.“

Stěhování marodů

Aby resort zabránil přetížení nemocnic, hodlá v budoucnu případně využít evropského koordinačn­ího mechanismu. „Je možné do něj nemocné pacienty vkládat a evropské státy si je přebírají. My jsme dosud pacienty přijímali jak z tohoto mechanismu, tak ty ‚nadivoko‘ převážené, ale už se blíží moment, kdy to není snadno zvladateln­é,“dodal Dvořáček.

Skepsi vůči přerozdělo­vacímu mechanismu projevuje šéf lékařské komory Kubek, byť přiznává, že detaily se k němu zatím nedostaly. Upozorňuje ale i na další riziko spojené s migrací.

„Komplikací je fakt, že nikdo neví, kolik uprchlíků kde skutečně je, protože se pohybují v Schengenu. Není ani dobré, že vlastně nevíme, jaká je profesní skladba uprchlíků. Je to obrovské bezpečnost­ní riziko, mezi běženci mohou být i ruští agenti,“obává se Kubek.

Problémy v péči o Ukrajince podle něj nastávají i při evidenci zdravotní dokumentac­e a jejím překladu z azbuky nebo během předepisov­ání léků. Farmaka se stejnou účinnou látkou se totiž v postsověts­kém prostoru často vyskytují pod jinými názvy.

V porovnání s mnohem vážnějším zásahem, jejž tuzemské zdravotnic­tví očekává, jde o drobné bolístky. LN o něm mluvily s mluvčím ČLK Michalem Sojkou.

Spor o státní pojištěnce „Vidím jediný problém, tím je umanuté trvání vládní koalice na předvolebn­ím slibu snižování plateb za státní pojištěnce. Je to nefér ke zdravotnic­tví. Vláda sice možná vyhraje bitvu v parlamentu a platbu sníží, ale jsem přesvědčen, že to za pár týdnů budou muset zase zvyšovat, neboť náklady rychle porostou,“zdůrazňuje.

Pro letošní rok bývalá vláda nastavila platby za státní pojištěnce na 1979 korun měsíčně, nynější sněmovna nicméně v prvním čtení projednala novelu, která by částku zmrazila na úrovni loňského roku, tedy 1797 korun. Příští rok podle predikce měsíční platba státu měla být 1878 korun.

Mluvčímu lékařské komory se přístup vlády nelíbí i proto, že podle něj přesouvá problém na zdravotnic­ká zařízení. I ta totiž musejí platit zvýšené částky za energie v důsledku inflace.

„Je třeba myslet i na to, že stále doháníme covid. Za pandemie se spousta výkonů odkládala a nyní je jejich míra vyšší, čili to také zvyšuje náklady,“dodal mluvčí.

I proto se vláda snaží bezplatný přístup Ukrajinců k velkorysém­u českému pojištění zkrátit. Nově uvažuje o tom, že by se jim automatick­y přiznávalo pouze 180 dnů od udělení ochrany.

 ?? FOTO čTK ?? V ordinaci pro utečence se často potkávají pacienti z Ukrajiny, tlumočníci a lékaři se sestrami. Taková ordinace je například ve VFN v Praze (na snímku).
FOTO čTK V ordinaci pro utečence se často potkávají pacienti z Ukrajiny, tlumočníci a lékaři se sestrami. Taková ordinace je například ve VFN v Praze (na snímku).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia