Lidové noviny

Jed v řece: drastické pokuty

- HYNEK PAŠTĚKA

Otrava Bečvy byla před dvěma lety tak katastrofá­lní, že se kvůli ní teď mají měnit normy. Novela vodního zákona zavádí hned několik novinek – například desetináso­bné pokuty pro viníky, až 25 milionů korun, nebo důležitějš­í roli hasičů, kteří mají řídit záchranné práce od samého začátku.

Rozsah ekologické havárie na řece Bečvě, ke které došlo v září 2020, byl tak extrémní, že si vyžádal novelu zákona o vodách čili takzvaného vodního zákona. Bylo dokonce kvůli ní nutné vytvořit definici ekologické havárie mimořádnéh­o rozsahu, kterou dosud zákon neznal.

Novela, již ministerst­vo životního prostředí nyní posílá do meziresort­ního připomínko­vého řízení, také výrazně zvyšuje sankce pro firmy za znečištění životního prostředí, a to až desetináso­bně.

Hasiči jsou rychlí a umí velet „V případě vypouštění odpadních vod s obsahem nebezpečný­ch závadných látek v rozporu s povolením nebo bez povolení až do výše 25 milionů korun z původních pěti milionů, za neohlášení havárie může padnout pokuta až ve výši pět milionů korun místo původních 500 tisíc a na dva miliony korun z původních 500 tisíc se zvyšuje i pokuta za nečinnost při zneškodňov­ání havárie,“sdělila LN tisková mluvčí ministerst­va životního prostředí Dominika Pospíšilov­á. Dále doplnila, že se zcela nově zavádí také skutková podstata způsobení havárie, za kterou může být udělena až milionová sankce a týká se pouze právnickýc­h osob a podnikajíc­ích fyzických osob.

Ekologická katastrofa, která otrávila tok Bečvy na mnoha kilometrec­h jejího toku na území dvou krajů, také ukázala, že rozdělení kompetencí dané dosavadním zněním vodního zákona na malér podobného rozsahu nestačí. Zatímco totiž malé havárie dokáží vodoprávní úřady a další zapojené složky řešit rychle a efektivně, u velkých a mimořádnýc­h havárií mohou nastat problémy.

„Proto chce novela rozlišit havárie na ,běžné‘ a havárie mimořádnéh­o rozsahu. A především vyjasnit pravomoci jednotlivý­ch složek, které při nich zasahují,“upřesnila Pospíšilov­á. Z těchto důvodů má při havárii mimořádnéh­o rozsahu záchranné a likvidační práce řídit přímo Hasičský záchranný sbor ČR.

S tím souhlasí i bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), za jehož působení resort novelu vypracoval a předložil tehdejší Babišově vládě ke schválení. To se však již vzhledem ke končícímu funkčnímu období nestihlo a materiál nyní musí absolvovat legislativ­ní kolečko znovu.

„Na rozdíl od vodoprávní­ch úřadů je Hasičský záchranný sbor na podobné situace vybavený jak technicky, tak personálně. Hasiči jsou vycvičeni v krizovém řízení, umí velet. Také jsou blízko, takže na místo havárií dojíždějí, když ne první, tak alespoň mezi prvními,“řekl Brabec LN. Jakmile se podaří situaci zvládnout, hasiči velení předají opět vodoprávní­m úřadům nebo jiným orgánům. „Považuji to za užitečné a určitě to bude zajímavá debata i v parlamentu. Už by se nikdy nemělo stát, že by nastala nějaká nejasnost při řízení takto velké havárie. Na tom jsme se všichni shodli včetně parlamentn­í vyšetřovac­í komise,“dodal bývalý ministr.

Politická havárie

Bečva byla otrávená na podzim roku 2020, kdy do ní v několika dnech unikly toxické látky. Nejzávažně­jší bylo 20. září 2020, kdy do řeky vyteklo velké množství chemikálií neznámého původu. Podle České inspekce životního prostředí šlo zřejmě o kyanidy. Následoval­o několik dalších menších havárií, které dohromady otrávily řeku na zhruba 40 kilometrec­h od Rožnova pod Radhoštěm až k Přerovu. Uhynulo v ní celkem 40 tun ryb. Ty se pak podařilo do řeky vrátit během následujíc­ího roku a půl.

Ekologická havárie vyvolala pozdvižení na české politické scéně. Jako jeden z možných původců byla označena chemička DEZA patřící do koncernu Agrofert spojeného s tehdejším premiérem Andrejem Babišem (ANO). Státní zástupce Jiří Sachr však nakonec kvůli otravě Bečvy obžaloval společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a jejího ředitele Oldřicha Havelku.

Vsetínský okresní soud mu ale minulý týden vrátil kauzu k došetření. Podle předsedy soudu Pavla Kotradyho soud ve vyšetřován­í spatřuje nedostatky, které by se mohly projevit při dokazování. Státní zástupce však s argumentac­í soudu nesouhlasi­l a proti tomuto rozhodnutí podal v pondělí stížnost.

 ?? FOTO MAFRA – MILOSLAV JANČÍK ?? Čtyřicet tun mrtvých ryb. Škody z otrávené řeky likvidoval­i před dvěma lety i rybáři v Hustopečíc­h nad Bečvou
FOTO MAFRA – MILOSLAV JANČÍK Čtyřicet tun mrtvých ryb. Škody z otrávené řeky likvidoval­i před dvěma lety i rybáři v Hustopečíc­h nad Bečvou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia