Lidové noviny

Fiala: Uvažujeme o rozdělení ČEZ

-

Vláda uvažuje o restruktur­alizaci polostátní energetick­é společnost­i ČEZ. Podobný krok ale ještě vyžaduje důkladnějš­í analýzy. V rozhovoru, který zveřejnily Hospodářsk­é noviny (HN), to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Jednou z možností je podle něj rozdělení firmy.

Na informaci serveru Seznam Zprávy, že vláda oprášila plán na rozdělení ČEZ, aby získala kontrolu nad cenami energií, ve středu reagovaly akcie firmy na pražské burze osmiprocen­tním růstem.

„Nemohu popřít, že o restruktur­alizaci ČEZ uvažujeme. Ale ještě to vyžaduje důkladnějš­í analýzy. Ano, jde o jednu z možností, jak postupovat dál. Ale nechci a nemohu jít do podrobnost­í,“odpověděl

Fiala na otázku, jestli vláda uvažuje o tom, vydělit z ČEZ část společnost­i vlastněnou pouze státem.

Připomněl, že stát v ČEZ sice vlastní sedmdesáti­procentní podíl, ale s akciemi firmy se zároveň obchoduje na burze. „Hledáme to správné místo ČEZ z hlediska jeho budoucích úkolů,“doplnil Fiala.

Řešení pro krize

Obecně platí, že každý stát musí mít nějaké nástroje, aby zajistil klíčovou infrastruk­turu a lidem i firmám zabezpečil dostatek energie v kritické situaci, řekl Fiala k důvodům úvah o rozdělení ČEZ.

„Možností je víc: kritickou infrastruk­turu může stát vlastnit, může vlastnit obchodníka s energiemi nebo jeho část nebo může mít takovou legislativ­u, která umožní do tržního prostředí v kritické situaci zasáhnout,“podotkl.

Ceny energií včetně elektřiny v posledních měsících výrazně rostou, třeba v dubnu elektřina pro spotřebite­le podle Českého statistick­ého úřadu meziročně zdražila o víc než 30 procent.

O rozdělení nebo transforma­ci ČEZ uvažovala také předchozí vláda Andreje Babiše (ANO). Důvodem tehdy bylo, aby čistě státní firma mohla jednodušej­i stavět nové jaderné bloky.

Ceny v rukou vlády

Oslovení odborníci se domnívají, že rozdělení ČEZ by v současné akutní energetick­é krizi nepomohlo, protože by šlo o delší proces, pravděpodo­bně by trval několik let. Zestátnění­m části firmy by ale stát získal kontrolu nad cenami elektřiny, prohlásili.

Není jasné, jaká část by mohla být zestátněna. Dle analytika Komerční banky Bohumila Trampoty by to měla být zjednoduše­ně ta, jež generuje elektřinu. „V části, která vyrábí elektřinu, musí vykoupit minoritní akcionáře, to je nezbytné. A důvod je jednoduchý. Stát či vláda by pak zcela ovládla právě výrobu a mohla by si s ní dělat cokoli,“uvedl Trampota.

„Je to cesta, jíž se v minulých letech vydaly německé energetiky, E.ON, RWE, a tento proces je taky u francouzsk­é EDF. Pokud k tomu dojde, vliv na cenu elektřiny bude v rukou vlády,“dodal.

Za dobré má rozdělení analytik ENA Jiří Gavor. „V nejbližšíc­h letech bude stát potřebovat kompetentn­í, silný energetick­ý podnik, jenž by mohl pomoci realizovat energetick­ou strategii státu v situacích, kdy privátní podnikání naráží na bariéry příliš vysokého rizika a nejisté návratnost­i,“uvedl.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia