Lidové noviny

Lidé ukrajinské ambasádě poslali miliardu korun

-

Lidé a organizace poslali na účet ukrajinské­ho velvyslane­ctví v Praze od začátku války přes 1,1 miliardy korun. Naprostá většina už byla využita na nákup zbraní a vojenské techniky. Ačkoli v poslední době výše příspěvků klesá, každý den na účtu přibývá jeden až dva miliony korun. „Hned nakupujeme to, co nejvíc potřebujem­e, v těsné spolupráci s ministerst­vem obrany a českými výrobci zbraní a vojenského materiálu,“poznamenal velvyslane­c Jevhen Perebyjnis.

Ambasáda dosud využila zhruba 1,05 miliardy, zbývá jí tedy aktuálně několik desítek milionů korun. Peníze velvyslane­ctví darují lidé, organizace i některé firmy, dostává je i ze zahraničí.

Právě zbraně jsou tím, co nyní Ukrajinci shánějí nejvíce. „Potřebujem­e zvítězit. Máme statečnou armádu, vojáky, kteří jsou připraveni bojovat a vyhnat ruské agresory, ale potřebujem­e to, čím bychom to mohli udělat,“uvedl. Západ si podle něj uvědomil, že Ukrajina může zvítězit, a Česko je mezi zeměmi, které pomáhají vojenským materiálem nejvíce.

Nakupují se zbraně i potřeby pro zemědělce

Ukrajina ale potřebuje i humanitárn­í pomoc, pohonné hmoty, potraviny. Pomoct je nutné také zemědělcům. „Musejí sít, dělat vše, co je třeba. Kvůli tomu, že nám Rusové zablokoval­i vývoz obilí, tak ho teď nemůžeme dodat tam, kde je to potřeba, do Afriky či Asie,“řekl Perebyjnis. Rusové blokují přístavy na jihu Ukrajiny, země tak nemá, jak vyvážet zemědělské produkty.

Na humanitárn­í pomoc vybírají peníze organizace jako Člověk v tísni nebo Post Bellum. Druhá jmenovaná včera na velvyslane­ctví obdržela symbolický šek na deset milionů korun od společnost­i České dukáty, jež připravila charitativ­ní bankovky Sláva Ukrajině. Vyšly v nákladu 20 tisíc kusů, cena jedné bankovky je 1500 korun.

Češi vybrali od zahájení ruské invaze na pomoc Ukrajině ve sbírkách okolo 3,5 miliardy korun. Nejvíc shromáždil Člověk v tísni, víc než 1,7 miliardy. Stovky milionů dohromady vybraly další organizace, jako je Charita ČR, Paměť národa, Český červený kříž, Adra a další.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia