Lidové noviny

Kdo pracuje pro Kreml, riskuje sankce

Několik bývalých evropských politiků je stále ještě ve službách ruských státních firem. Mezi nimi i někdejší šéfka rakouské diplomacie

- ROBERT SCHUSTER

Již od samého začátku ruské vojenské invaze na Ukrajinu si chtěli poslanci Evropského parlamentu posvítit na bývalé evropské politiky působící ve vedení ruských státních společnost­í. Cílem bylo přimět je, aby se vzdali svých míst, v opačném případě by se mohli ocitnout na unijním sankčním seznamu.

Jeho složení prošlo několika aktualizac­emi. Na samém počátku na něm byla například uvedena jména bývalých premiérů Finska a Francie, Esko Aha a Françoise Fillona či někdejšího rakouského kancléře Wolfganga Schüssela. Ti se ale mezitím svých dobře dotovaných míst vzdali.

Poslední verze sankcí, která se nedávno objevila v kuloárach Evropského parlamentu, obsahovala jména dvou politiků: bývalého kancléře za německé sociální demokraty Gerharda Schrödera a někdejší šéfky rakouské diplomacie Karin Kneisslové.

Oba působí v dozorčí radě ropné společnost­i Rosněft, Schröder dokonce jako předseda. Původně měl navíc v červnu převzít i vedení dozorčí rady plynárensk­ého koncernu Gazprom.

Včera ovšem Schröder oznámil, že společnost Rosněft opustí. Odůvodnil to tím, že nemůže svůj mandát dál vykonávat. Mohla to být reakce na rozhodnutí rozpočtové­ho výboru německého parlamentu z předchozíh­o dne, že už nebude dál financovat Schröderov­u kancelář, na niž měl nárok.

S Rakouskem se Kneisslová nadobro rozešla

Naproti tomu Kneisslová, jež byla rakouskou ministryní zahraniční­ch věcí v letech 2017 až 2019 v první vládě kancléře Sebastiana Kurze, ve vedení Rosněfti zůstává. Někdejší šéfka diplomacie proslula tím, že v roce 2018 pozvala ruského prezidenta Vladimira Putina na svou svatbu. Šéf Kremlu do vesničky na jihu Rakouska skutečně dorazil, a s nevěstou si dokonce i zatancoval. Již během svého působení ve vládě projevila Kneisslová postoje blízké Rusku. To ale mohlo souviset i s tím, že ji do vlády nominovali pravicoví rakouští Svobodní (FPÖ), kteří mají stále ještě platnou smlouvu o spolupráci s prokremels­kou vládní stranou Jednotné Rusko.

Když po neúspěšném atentátu na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v britském Salisbury z roku 2018 vyhostila většina států Evropské unie ruské diplomaty, rakouská diplomacie vedená Kneisslovo­u se tehdy nepřidala.

Poté, co v květnu 2019 padla Kurzova vláda, začala odvolaná ministryně nejprve pravidelně komentovat světové události pro ruskou zpravodajs­kou televizi Russia Today (RT). Následně dostala angažmá na známém Moskevském státním institutu mezinárodn­ích vztahů (MGIMO), jež bývá považován za líheň ruských diplomatů. Loni pak dosáhl její vzestup v rámci prokremels­kých struktur svého vrcholu, když byla povolána za členku dozorčí rady firmy Rosněft.

Zároveň se dál vyjadřoval­a k aktuálnímu dění a podávala ho z ruského úhlu pohledu. Několik dní před vpádem na Ukrajinu označila pro RT skutečnost, že Putin uznal samozvané „lidové republiky“na východě Ukrajiny, Doněckou a Luhanskou za něco, co „je z hlediska mezinárodn­ího práva naprosto normální“.

Na Rakousko, kde je kritizován­a kvůli napojení na Kreml, Kneisslová v mezičase zanevřela. Před dvěma lety se pak rozpadlo i její manželství s podnikatel­em Wolfgangem Meilingere­m, jehož počátek kdysi Putin poctil návštěvou. Bývalá ministryně se natrvalo usadila ve francouzsk­é Provence. Zde žije na malé farmě, kam si nechala dovézt veškeré zvířectvo, jež už předtím chovala v Rakousku včetně kachen a poníků.

Rozhovory Kneisslová téměř neposkytuj­e. Jednu z mála výjimek učinila v březnu pro německou televizní stanici RTL. „Musela jsem utéct, neodešla jsem dobrovolně,“uvedl tehdy s tím, že prý doma čelila rostoucí nevraživos­ti a de facto nemohla sehnat práci.

„Můj život je už zničený,“postěžoval­a si. Zároveň ovšem nepřímo obhajovala postup ruské armády na Ukrajině, když argumenoto­vala, že „i útoky amerických dronů v Iráku a Afghánistá­nu způsobily utrpení“.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Smím prosit? Exministry­ně Kneisslová tančí v roce 2018 na své svatbě s ruským prezidente­m Putinem.
FOTO ČTK/AP Smím prosit? Exministry­ně Kneisslová tančí v roce 2018 na své svatbě s ruským prezidente­m Putinem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia