Lidové noviny

Spořitelna zdražuje hypotéky

Česká spořitelna, jednička na tuzemském hypotečním trhu, má od včerejška vyšší sazby. Další banky zvedly úroky u hypoték před pár dny.

- IVANA PEČINKOVá

Úroková sazba České spořitelny u hypotečníc­h úvěrů s fixací na osm let, kterou má většina (41 procent) hypotečníc­h klientů, od včerejška začíná na 5,44 procentech. Nejnižší sazba – u fixací na 10 a 15 let – bude nově začínat na 5,34 procentech. U kratších fixací jsou sazby vyšší, třeba u jednoleté začínají na 6,34 procentech.

„Hlavním důvodem je rychle rostoucí inflace a pokračujíc­í růst tržních sazeb, které mají dopad na ceny zdrojů pro úvěry,“odůvodnila svůj krok banka.

Uváděné sazby se týkají standardní­ch úvěrů čili s pokrytím ceny kupované nemovitost­i úvěrem do 80 procent. Tento režim platí po zpřísnění pravidel České národní banky pro poskytován­í hypoték od dubna. Klienti do 36 let však mohou hypotékou financovat byt či dům až z 90 procent.

Průměrná úroková sazba hypoték

v procentech

Zdražování hypoték jde v návaznosti na zvyšování sazeb ČNB napříč celým trhem. Komerční banka (KB), další z trojice největších bank v Česku, upravila sazby od pondělí. U fixace na rok či dva nyní cena začíná na 6,49 procentech, u fixací na tři roky na 5,99 procentech.

Moneta Money Bank zvýšila sazby také před pár dny. U fixací na pět let o jeden procentní bod na 6,19 procenta. Bez pojištění začíná cena na 6,39 procentech. U ČSOB začínají sazby s roční fixací na 6,69 procentech; s pětiletou na 5,89 procentech. Vedle pojištění schopnosti splácet vyžaduje banka ještě splácení formou inkasa z účtu u ČSOB či u Poštovní spořitelny.

V blízkosti šesti procent začíná cena standardní­ch úvěrů také u Raiffeisen­bank. U roční fixace je to 5,99 procenta, sedmiletá fixace je za 5,29 procenta. Air Bank na začátku května zvýšila úroky o 0,3 procentníh­o bodu. Sazba 4,79 platí pro všechny délky fixace (pět, sedm či deset let) a i pro klienty do 36 let.

Těžké rozhodován­í

Dlouhá fixace znamená jistotu splátek na dlouhou dobu. Což je výhoda. Ale sazby nezůstanou během příštích měsíců a let na stejné úrovni. Letos ještě budou růst, na tom se vzhledem k vývoji inflace a celkového makroekono­mického rámce všichni shodují, ale v delším horizontu se obecně počítá se snižováním inflace, a tím i repo sazby a ceny peněz.

Rozhodován­í proto není jednoduché. Například u spořitelny obliba dlouhých fixací roste. „Z nově uzavřených hypotečníc­h úvěrů tvoří fixace na osm a více let přes 60 procent,“řekl LN šéf hypoteční divize ČS Filip Belant.

Objem nových úvěrů klesá Rostoucí sazby a zejména zpřísnění podmínek ze strany ČNB, zjemňující bankám od dubna filtry pro posuzování žádostí o úvěr, už začínají zabírat. Objem nových úvěrů klesá. Podle České bankovní asociace (ČBA), která disponuje daty od svých členských bank, si lidé v dubnu vzali hypotéky za 17,5 miliardy korun, což je oproti předchozím­u měsíci méně o 40 procent a meziročně o 60 procent.

Hlavní překážkou, na niž zájemci o vlastní bydlení narážejí, je požadavek mít aspoň pětinu z ceny kupované nemovitost­i ve vlastních prostředcí­ch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia