Lidové noviny

Ponižte Putina!

Rusko potřebuje tvrdou srážku s realitou

- Marek Hudema

Nepředstav­itelné se pomalu stává realitou. Ukrajina neprohrává válku s Ruskem, naopak ji podle některých může vyhrát. Znamenalo by to velkou prohru pro ruského prezidenta Vladimira Putina, pro jeho nejbližší i ohromný otřes pro podstatnou část obyvatel Ruska, která věří oficiální propagandě.

V Evropě ale sílí hlasy, že by Putin a Rusko neměli být „ponížení“jasnou prohrou a tím, že si budou muset uvědomit, že jsou agresoři. V případě ruské prohry by totiž válka mohla skončit sesazením Putina nebo by se nevyzpytat­elný ruský vládce předtím mohl pokusit zvrátit situaci použitím zbraní hromadného ničení. Či, což se zdá pravděpodo­bnější, by to skončilo pro Rusko takovým otřesem, že by se z něj stal rozpadlý stát a bylo by těžké s ním normálně vyjednávat a brát ho jako velmoc. Nebo by se Ruská federace rozpadla na několik částí a opět by bylo obtížnější jednat s mnoha státy než s jednou Moskvou. Nepřineslo by to stabilitu.

Jenže neponížené Rusko nabízí jen setrvalý konflikt a napětí. Podle Putina, ruských elit i podstatné části ruských občanů jsou totiž v této válce agresorem Ukrajina a Západ, které se spikly proti Rusku. Zároveň útokem na Ukrajinu napravují katastrofu, jíž prý byl rozpad Sovětského svazu. Studenou válku podle nich prohrál SSSR nespravedl­ivě a tajnými intrikami Západu či zrádců. Putinovo okolí trpí versailles­kým syndromem, popsal to s narážkou na meziválečn­é Německo ruský novinář Roman Anin.

V tom případě je ale Rusko naopak třeba „ponížit“. Bez ohledu na to, že to bude pro ruské občany psychologi­cky těžké a bez ohledu na to, že se Ruská federace, poslední velká koloniální říše, může rozpadnout. Bez „ponížení“, které smete úředníky a vojáky snící o velkém Rusku, a bez ukončení válečné propagandy tu totiž zůstane agresivní stát, jenž bude zase snít o „odvetě“. Tentokráte za příliš malou výhru na Ukrajině způsobenou spiknutím Západu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia