Lidové noviny

Valčík Zbyňka Stanjury

-

Na začátek trochu citací od konkurence. Respektive konkurence, která svou mohutnou averzi vůči Andreji Babišovi nikdy netajila a jejíž sympatie byly posledních osm let jednoznačn­ě na straně dnešních vládních partají.

„... se Česko stává asociálním ostrovem uprostřed sociální Evropy.“(Petr Honzejk, Hospodářsk­é noviny). „Neschopnos­t kabinetu včas pomoci s raketově rostoucími cenami energií začíná být silně nebezpečná.“(David Klimeš, Aktuálně.cz). „Pozorovat ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL) a ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN), jak prezentují své vize pomoci lidem s vysokými cenami energií, je příjemné asi jako vrtání zubů bez umrtvení.“(Julie Hrstková, Hospodářsk­é noviny). Jinak řečeno: konkurence nakládá vládě hůř, než by se kdy odvážil Chlívek a jemu podobní. Jen vláda stále tančí svůj spokojený valčík.

Některým lidem – pozor, opravdu některým, zdaleka ne všem – začíná být ouzko. Skokové nárůsty cen zejména energií a bydlení je dostávají do těžko řešitelnýc­h situací. Podle průzkumu společnost­i PAQ Research pro Český rozhlas se počet lidí ohrožených chudobou zvedl na takřka dvojnásobe­k: z devíti na šestnáct procent!

Nedosti na tom: pětina domácností dává přes čtyřicet procent svého příjmu na bydlení a jedenácti procentům zbyde po zaplacení bydlení méně než stokoruna na osobu a den na všechno ostatní (od léků přes jídlo až po opravu pračky). Takřka všichni, od neziskovek po „provládní“média, připomínaj­í, že vládní „deštník proti drahotě“je děravý. A co udělá ministr financí Zbyněk Stanjura? Začne prověřovat, zda listopadov­á a prosincová pomoc v podobě jednorázov­ého odpuštění DPH nebyla v rozporu s pravidly EU.

Aby bylo jasno: samo ministerst­vo říká, že EU za celou dobu nevznesla žádný dotaz nebo námitku. Že podobná opatření ponechala bez reakce i v jiných zemích. Sám Stanjura uznává, že by tu daň nemohl zpětně po nikom vymáhat. Přesto „začne vyšetřovat“...

Můžeme připomenou­t úsloví o střelbě do vlastního kolene (Stanjura všem připomněl, že Babišův kabinet „něco“dělal, zatímco ten Fialův nedělá v tomto punktu nic), ale Chlívek nejvíce zajímá: proč se tak vláda chová?

Chlívek neví. Chlívek může jen spekulovat o tom, že vláda je stále v zajetí ideologick­ého myšlení a co nejnižší deficit rozpočtu je pro ni zlatým teletem, na jehož oltář obětuje cokoli. Nebo žije skutečně v zavřeném pražském ghettu, kde, jak píše jeden magazín, „snídaňová bistra se zabydlují na gastromapě Česka a přitahují stále více lidí, aby k nim zašli na první jídlo dne a zaplatili třeba i tolik co za večeři.“

Bohatým a bohatším, mezi něž politici a jejich poradci rozhodně patří, se špatně nežije. Skokový nárůst cen jim jen sebere několikati­sícové benefity, které získali loňským zrušením superhrubé mzdy. Jenže leckde jsou na tom jinak. Chudým daňová reforma přidala doslova pár korun a zdražení jim žere celý disponibil­ní příjem – viz ona čísla z PAQ Research.

A pak je tu ještě třetí, nejcyničtě­jší vysvětlení, jemuž se však Chlívek zdráhá uvěřit: vláda to všechno ví. Vláda to ví, ale předpoklád­á, že ti nejchudší ji stejně volit nebudou. A podle toho koná.

PETR KAMBERSKÝ komentátor LN

Jedenácti procentům zbyde po zaplacení bydlení méně než stokoruna na osobu na den na všechno ostatní. Takřka všichni připomínaj­í, že vládní „deštník proti drahotě“je děravý.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia