Lidové noviny

Jádro ze stříbrné party

Sedm hráčů v českém výběru na mistrovstv­í světa má unikátní stříbrnou medaili ze společného šampionátu osmnáctek.

- JAN DANĚK

(od zvláštního zpravodaje) Je to jediná parta, která za poslední dekádu dovezla do Česka medaili z hokejového šampionátu. Třináct úspěšných si vysloužilo kontrakt s organizací NHL. Po příletu Davida Pastrňáka z nich už sedmička hraje na mistrovstv­í světa v Tampere.

„Překvapilo mě, kolik je tady spoluhráčů z mého ročníku. Některé z nich jsem roky neviděl,“přiznávalo eso Boston Bruins.

„Připadalo mi, že jsem Pastu neviděl týden. Jediný rozdíl je, že má najednou potetovano­u ruku,“zavtipkuje útočník Michael Špaček.

A další forvard Jiří Černoch doplňuje: „Dospěli jsme. A už jsme si dělali srandu, že ostatním ukážeme, jak se vozí medaile.“

Moc se nechytáte? Už je to osm let, co se mančaft tehdejšího trenéra Petra sesbíraný z ročníků 1996 a 1997 vypravil shodou okolností do Finska. Na mistrovstv­í světa do 18 let v roce 2014 čeští mladíci ve skupině přetlačili domácí výběr, ve čtvrtfinál­e zdolali Rusy, v semifinále Kanadu. A až Američané ve finále způsobili, že česká jízda měla stříbrný punc.

„Říkalo se o nás, že jsme jeden z nejsilnějš­ích ročníků. A turnaj nám parádně sedl,“zavzpomíná Špaček. „A teď je hezká náhoda, že jsme se potkali zase tady.“

Sedm různých příběhů

V tom má Špaček pravdu. Každého člena medailové generace přivedla odlišná cesta do Tampere, kde dnes Češi od 19.20 vyzvou Nory. Třeba Špaček se roky zkoušel ve Winnipegu protlačit do NHL. Neuspěl a místo toho teď nastupuje za švédskou Frölundu a řadí se k nejkreativ­nějším útočníkům v Evropě.

Do NHL naopak z extraligy náhle vyletěl Karel Vejmelka, který až do loňska chytal v extralize.

Z ní na mistrovstv­í světa nečekaně odcestoval další člen stříbrné osmnáctky Černoch. Vždyť i jeho zkušenější kolega z Karlových Varů Jakub Flek při jeho debutu na turnaji pozoroval: „Před ním se skoro křižoval. Říkal jsem mu, ať je v klidu.“

Až do loňska hrával v extralize také Jan Ščotka. „Já se nijak a nikam extra nehnal. Odmalička jsem nebyl nasměrovan­ý jen na hokej,“říká. Loni kývl na nabídku z Jyväskylä, kde se okamžitě stal kapitánem. A nyní spolehlivý bek poznává první velký turnaj mezi dospěláky.

Ve Skandinávi­i si nenápadně buduje jméno i Jiří Smejkal. V sezoně se vazoun z Lahti vydrápal do nejprodukt­ivnější desítky finské ligy, přesouvá se do švédského Oskarshamn­u a věří, že NHL ještě nemusí být zapovězená komnata.

V ní už několik let válí poslední dva ze stříbrné sedmičky. Pastrňák pálí za Boston, Jakub Vrána zase za Detroit. „Oni byli špička už v osmnáctkác­h,“připomíná Špaček. „Snažili jsme se jim vyrovnat a to posouvalo i nás ostatní.“

Pastrňák s Vránou jsou vrstevníci, nejlesklej­ší zboží agenta Aleše Volka, i rivalové, kteří tlačili kolegy, ale i sebe k lepším výkonům. K jejich stříbrnému šampionátu osmnáctek se váže i historka, kterou připomněl nedávno server The Athletic. Oba Češi patřili mezi žhavé adepty na vysoká umístění v 1. kole draftu. Vrána se ve Finsku 2014 s osmi trefami stal nejlepším střelcem turnaje, čímž zastínil Pastrňáka. Ten přes sezonu marodil s otřesem mozku

Skupina A: Německo–Itálie 9:4 Kazachstán–Slovensko 3:4

Skupina B: Finsko–Velká Británie 6:0 Lotyšsko–Rakousko 4:3sn

i zády a šampionát zakončil s bilancí 0 + 5. „Skauti kladou velký důraz na výkony proti vrstevníků­m, tohle se nedalo podcenit,“vypíchl bývalý skaut Montrealu Grant McCagg.

Vránu si vybral ze třináctého místa Washington, kde však před náletem do NHL podstoupil delší výcvik na farmě než Pastrňák. Ten

jako pětadvacít­ka už pár měsíců po draftu sbíral starty za Bruins.

Nyní se oba setkávají v Tampere. S dalšími vrstevníky omlazují průměr reprezenta­ce, která se ještě na únorové olympiádě v Pekingu hemžila haldou třicátníků. Střední generace v čele s Pastrňákem má šmrnc. A už ví, jak se na šampionátu ve Finsku dostat k medaili.

 ?? FOTO ČTK ?? Jiří Černoch
na MS do 18 let v roce 2014 odehrál všechny zápasy, na seniorský šampionát se poprvé dostal letos
FOTO ČTK Jiří Černoch na MS do 18 let v roce 2014 odehrál všechny zápasy, na seniorský šampionát se poprvé dostal letos

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia