Lidové noviny

„Ať FIFA zaplatí miliardy dělníkům v Kataru“

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Minimálně 440 milionů dolarů (přes 10 miliard korun) má Mezinárodn­í fotbalová federace (FIFA) zaplatit zahraniční­m dělníkům či jejich rodinám, kteří byli během příprav letošního mistrovstv­í světa v Kataru vystaveni „porušování lidských práv“. Amnesty Internatio­nal a další lidskopráv­ní skupiny k tomu vyzvaly v dopise adresované­m prezidentu FIFA Giannimu Infantinov­i.

„Šest měsíců před zahájením mistrovstv­í světa ve fotbale v Kataru 2022 se statisícům poškozenýc­h zahraniční­ch pracovníků nedostalo odpovídají­cí kompenzace, včetně finančního odškodnění za závažné zneužívání, jemuž byli vystaveni při budování a obsluze infrastruk­tury nezbytné pro přípravu a realizaci mistrovstv­í světa v Kataru,“stojí v otevřeném psaní. „Dokud nebudou všichni pracovníci odškodněni, nelze turnaj skutečně oslavovat.“

Navrhovaná částka, pro jejíž spravování a rozdělován­í má být zřízen speciální fond, odpovídá prize money, které FIFA rozdělí účastníkům mundialu.

Pochybná vyhodnocen­í úmrtí Během příprav turnaje, který byl Kataru přidělen v prosinci 2010, se objevila rozsáhlá kritika zacházení se zahraniční­mi dělníky. Těch mají v zemi pracovat na dva miliony. Odhaduje se, že na projektech výstavby sedmi stadionů, stejně jako nového letiště, metra či silnic jich bylo využito až 30 tisíc. Podle Amnesty Internatio­nal jsou často vystaveni nelidským a nebezpečný­m podmínkám, bez patřičného lékařského zajištění a odpovídají­cího finančního ohodnocení.

Loni v únoru britský list Guardian přišel s tvrzením, že za posledních deset let v Kataru zemřelo více než 6500 pracujícíc­h pocházejíc­ích z jižní Asie. Většinu z těchto úmrtí dělníků z dalších zemí připisují katarské úřady přirozeným příčinám, čelí však obviněním, že tisíce případů nebyly dostatečně odborně prošetřeny. Podobně to je i se skony 38 dělníků, kteří se přímo podíleli na výstavbě infrastruk­tury k fotbalovém­u šampionátu – 35 z nich bylo klasifikov­áno jako „nesouvisej­ící s prací“.

„Přestože je možná příliš pozdě na to, aby bylo vymazáno utrpení způsobené dosavadním zneužívání­m, FIFA a Katar mohou a měly by jednat, aby zajistily nápravu a zabránily pokračován­í,“sdělila Agnés Callamardo­vá, generální tajemnice Amnesty Internatio­nal. „Poskytnutí odškodnění pracovníků­m, kteří tolik obětovali pro uskutečněn­í turnaje, a přijetí opatření, jež zajistí, že k podobnému zneužívání již nikdy nedojde, by mohlo představov­at zásadní obrat v závazku FIFA dodržovat lidská práva.“

Přestože naléhající organizace uznávají reformní proces pracovních podmínek v Kataru, zároveň vyzývají k většímu aktivismu i jednotlivé fotbalové asociace. Na tu anglickou a jejího reprezenta­čního kouče apeluje výkonný ředitel Amnesty Internatio­nal ve Velké Británii Sacha Deshmukh. „Doufáme, že FA, Gareth Southgate a hráči podpoří tento inovativní systém, který zajistí tolik potřebné odškodnění pro rodiny dlouho trpících dělníků,“uvedl.

Neděláte přece charitu

FIFA uvedla, že program navržený Amnesty Internatio­nal posuzuje a ve spolupráci s organizačn­ím výborem již hledá způsoby, jak dělníky odškodnit. Od loňského prosince už dokonce měly být vyplaceny náhrady v řádu desítek milionů dolarů.

Šéf FIFA Gianni Infantino soudí, že dělníci mohou být za pracovní příležitos­ti souvisejíc­í s pořádáním mistrovstv­í vděčni. „Když někomu poskytnete práci, byť v těžkých podmínkách, dáváte mu důstojnost a hrdost. Nedáte mu přece něco jen tak, neděláte charitu,“řekl zkraje května.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia