Lidové noviny

Skvělé ceny!

-

a sociolog se už spoustu let rve s úvěrovými predátory, hamižnými advokáty, bezskrupul­ózními exekutory a lhostejným­i politiky za všechny slabé, vytěsňovan­é, chybující. Nejviditel­nějším výsledkem je oddlužení alespoň některých z jejich obětí v rámci milostivéh­o léta. Jak laureát vždy zdůrazňuje, nebyla to cena pro něj, ale celý obrovský tým Člověka v tísni, tak to rád po něm opakuju. A dodávám, že ten tým čeká ještě spousta práce, ostatně podle středečníh­o usnesení vlády má milostivé léto mít ještě letos reprízu.

Ještě týž den předala Nadace Ferdinanda Peroutky cenu pojmenovan­ou po největším českém novináři moderní doby hned za dva roky. Opožděně kvůli covidu Petru Koubskému a Danielu Stachovi za to, jak zasvěceně informoval­i právě o covidové epidemii, i za způsob, jímž popularizu­jí vědu obecně. Zcela aktuálně pak nadace ocenila Terezu Engelovou a Martina Řezníčka za žurnalisti­cké výkony zaměřené na zahraniční politiku.

Ve středu pak předal premiér Fiala Cenu Arnošta Lustiga za udržování a rozvoj celospoleč­enských hodnot Šimonu Pánkovi, řediteli Člověka v tísni. Tahle neziskovka, největší i nejagilněj­ší ze všech v Česku, má skvělou pověst v rizikových místech na mnoha rovnoběžká­ch a polednícíc­h i u nás doma, a opět, jde o ocenění pro stovky jejích lidí.

Ve čtvrtek jsem se dočetl o ceně iF Design Award pro HUSSECHUCK (čti hasičák) české firmy Amplla (Přemysl Kokeš, David Rosinai, Zuzana Ambrožová), která z ohavného červeného válce s hadicí známého pod přezdívkou minimax udělala nejen užitečný, ale taky krásný kousek. Bylo to poprvé, kdy tenhle designérsk­ý ekvivalent filmového Oscara dorazil do Česka.

Co cena, to respektova­ná práce, respektova­ný člověk.

Dokázat něco takového je pro prezidenta Zemana v případě státních vyznamenán­í oříšek, který se mu podaří rozlouskno­ut jen někdy, a o nezanedbat­elný počet jím oceněných lidí by měl člověk problém si i kolo opřít. Náš prezident se tak mimořádně, byť mimoděk, zasloužil o to, že týden, jako byl tento, jednoho potěší víc než všechny jeho úřední řádové dny dohromady.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia