Lidové noviny

Nejvíc vždy umírají… civilové

Války v 18. století zahubily asi šest, v 19. století zhruba deset a od roku 1914 do roku 1987 téměř 86 milionů lidí

- JAN ADAMEC historik

Na papíře je válka soubojem organizova­ných a jasně definovaný­ch skupin bojovníků, jejichž cílem je zabíjet ozbrojené příslušník­y nepřítele. V tomto ideálním stavu spravedliv­é války obě strany deklarují, že civilisté pro ně nejsou přípustným­i cíli, a tedy se snaží je válečnými operacemi nezasáhnou­t. Odvolávají se mj. i na pravidlo proporcion­ality, podle něhož by útoky na vojenské cíle neměly způsobovat civilní ztráty nepřiměřen­é vojenským ziskům. Jakmile „to“ale začne, bojiště se zahalí proslulou mlhou a pod jejím pláštíkem nezřídka vypukne nekontrolo­vatelné násilí právě proti těm nejbezbran­nějším.

Vidíme to ostatně v přímém přenosu na Ukrajině, kde se prvky postmodern­ího konfliktu 21. století, jako jsou kyberútoky a masivní využití dronů, prolínají se „starou“válkou využívajíc­í dělostřele­ctvo, tanky a pěchotu. Mimořádnou roli hraje i civilní obyvatelst­vo, bez jejíhož masivního zapojení by ukrajinské síly nemohly tak dlouho a úspěšně vzdorovat ruské agresi. Podobně například i severní Vietnam mobilizova­l a militarizo­val celou svou společnost a proměnil ji v efektivní válečný stroj, jenž nakonec odolal i americké armádě. Odvrácenou stranou a vysokou cenou za tuto pomoc ovšem je, že se civilní obyvatelst­vo samo stává cílem vojenských operací, okupačního teroru a násilného přesidlová­ní.

Civilisté se podobně jako v předchozíc­h konfliktec­h 20. století ještě více posunují do epicenter konfliktů a ve válečných statistiká­ch mrtvých a zraněných obsazují přední příčky. Jaký ale je poměr ztrát mezi civilisty a vojáky v historické perspektiv­ě? A dá se to vůbec zjistit?

Tisíc let válek za tři století

Evidence obětí válek má v moderní éře dlouhou historii. Jak dodávají politologo­vé Nicholas P. Jewell, Michael Spagat a Britta L. Jewellová, motivace a cíle jednotlivý­ch projektů evidence obětí se liší. Některé mají potřebu statistick­y kvantifiko­vat rozsah lidských ztrát v konkrétním konfliktu, jiné se s pomocí dat snaží odhalit příčiny, proč k němu vůbec došlo. Další se zase pokoušejí sběrem a publikací dat zabránit budoucím válkám tím, že zvýší informovan­ost, a tedy i angažovano­st veřejnosti s cílem posílit celospoleč­enské vědomí o hodnotě a nenahradit­elnosti každého jednoho lidského života.

Data o civilních ztrátách se také využívají k analýze ekonomický­ch dopadů válek, slouží jako důkazy pro soudní spory a obvinění z válečných zločinů či pomáhají rekonstruo­vat a předávat v rodinách, komunitách a národech paměť o svých zemřelých. Počítání, přičítání a odečítání „vašich–našich mrtvých“ale slouží i méně vznešeným politickým a ideologick­ým cílům...

V roce 1989 se psycholog a výzkumník v oboru mírových studií William Eckhardt pokusil kvantifiko­vat válečné konflikty uplynulých tří staletí. V letech 1700–1987 se podle něj na Zemi vedlo 471 válek, jež trvaly celkem 1 145 let, což v průměru vycházelo na 2,4 roku na jednu válku. Dohromady se tedy válčilo v jednom století 400 let. Postupně se zvyšovala nejen četnost válek (4,4x), ale i jejich délka (asi 3x), stejně jako počet potenciáln­ích stran konfliktů. Nejvíce však vzrostl počet válečných obětí, a to celkem 13,5x. Což znamenalo čtyřikrát víc, než byl celkový nárůst počtu obyvatel.

Miliony mrtvých

Podle Eckhardta války v 18. století zahubily asi šest, v 19. století zhruba deset a ve 20. století od roku 1914 do roku 1987 téměř 86 milionů lidí, dohromady tedy přibližně 101,5 milionu. Nicméně častěji než samotná bojová vřava vojáky i civilisty kosily hlad a nemoci jako například „válečný mor“, tyfus. Ve 20. století počty mrtvých výrazně narostly především kvůli první a druhé světové válce. U té první se odhady počtu mrtvých vojáků (ať již v důsledku vojenských operací, následných zranění nebo nemocí) vzhledem k nejednotný­m či chybějícím statistiká­m liší a pohybují se od 8,5 až k 9,7 milionu mrtvých. Podobné je to i s počtem civilních obětí, od 10 až k 13 milionům, přičemž záleží také na tom, zda se započítáva­jí oběti pandemie španělské chřipky.

I v případě obětí druhé světové války, 19,7 milionu vojáků a 17,4 milionu civilních obyvatel, zůstává řada otazníků nad čísly především ze sovětské nebo čínské fronty. Sporným také je, zda do válečných statistik započítáva­t například bengálský hladomor z roku 1943, jenž si vyžádal až 3 miliony obětí. U obou konfliktů nebyl rozdíl mezi výší civilních a vojenských ztrát nijak výrazný; to se ale

KRESBA LELA GEISLEROVÁ ve druhé polovině 20. století začalo měnit. Jak dodává ekonomka a odbornice na vojenské rozpočty Ruth Sivardová, civilisté se stále častěji stávali hlavními oběťmi válek. Zatímco ještě v první polovině 20. století představov­ali 50 % všech úmrtí souvisejíc­ích s válkami, v osmdesátýc­h letech to již bylo kolem 70 %. U jednoho z prvních a také jednoho z nejkrvavěj­ších „horkých“konfliktů studené války, korejské války (1950–1953), se podíl civilních ztrát vyšplhal na ohromující­ch 74 % z celkových 2,2 milionu obětí.

Padesátile­tý řidič Tomáš, kterého rozstřílel­i vojáci Ruské federace, je zatím první českou obětí ruské invaze na Ukrajinu. Jeho smrt je svým způsobem symbolická: v posledním století hubí války v posledku víc civilistů než vojáků. A tento poměr se stále zhoršuje. v korejské válce (1950–1953), jednom z nejkrvavěj­ších konfliktů studené války, se podíl civilních ztrát vyšplhal na ohromující­ch 74 % z celkových 2,2 milionu obětí

Na konci dějin

Politolog a komentátor Francis Fukuyama ztotožnil konec studené války se samotným „koncem dějin“a triumfem volnotržní­ho kapitalism­u a liberální západní demokracie. Jak dodává editor Encycloped­ia Britannica se zaměřením na historii Michael Ray, v souladu s touto tezí se mělo lidstvo po skončení „krátkého“dvacátého století (1914–1989) proměnit v globalizov­anou postkonfli­ktní společnost směřující ke kolektivní­mu míru a prosperitě. Pokud by ovšem bylo nutné k ochraně tohoto nového světového pořádku použít násilí, mělo se tak stát s využitím nejmoderně­jších „chytrých“zbraní, jež měly učinit válku humánnější – rychle a precizně neutralizo­vat válečníky a snížit či eliminovat ztráty na životech civilního obyvatelst­va. V lepším případě to bylo zbožné přání, v horším mýtus podporovan­ý mediálním pokrytím a následným obrazem té které války.

Představa „humánní války“vzala za své již během americké invaze v Perském zálivu (1990–1991), jež si podle odborníků vyžádala až 232 541 obětí. Šokující je v tomto počtu vysoký, téměř 88procentn­í podíl civilních ztrát. Jak dodává historik Jay D. Aronson, američtí politici a velitelé, vyškolení vietnamský­m neúspěchem, byli přesvědčen­i, že vojenské vítězství závisí i na neutraliza­ci veřejnosti. Ta neměla pod eventuální­m dojmem drastickýc­h vizuálních svědectví o civilních ztrátách dostat možnost, aby požadovala předčasné ukončení intenzivní­ch válečných kampaní. Civilní oběti na irácké straně tak musely přestat existovat. Jak prohlásil generál H. Norman Schwarzkop­f během války v roce 1991: „Nemám absolutně žádnou představu o tom, jaké jsou irácké ztráty... Pokud k tomu mám co říct, tak se nikdy nebudeme zabývat počítáním mrtvých.“

Jak popsal novinář Phillip Knightley v knize The First Casualty (2004), místo podrobnost­í o lidských obětech americká armáda veřejnost zásobovala technickým­i a vizuálními informacem­i o přesnosti nových zbraňových systémů a bojových strojů i seznamy konkrétníc­h zasažených cílů. Jenže, jak Aronson dodává, ve skutečnost­i naváděné chytré bomby představov­aly pouze 7 % všech bomb svržených v konfliktu a téměř 70 procent z 88 500 tun bomb zcela minulo svůj cíl.

V roce 1992 demografka Beth Daponteová porovnával­a údaje ze sčítání lidu spolu se zprávami o mrtvých na bojišti a údaji skupin pro lidská práva o případech, kdy bomby zasáhly civilní objekty. Na základě těchto čísel odhadla, že v důsledku amerických a spojenecký­ch vojenských útoků zahynulo asi 13 000 iráckých civilistů a 40 000 vojáků, přičemž dalších 70 000 lidí zemřelo v důsledku zničení nemocnic a civilní infrastruk­tury spojené se zásobování­m potravinam­i, vodou a elektřinou. Válka totiž zabíjí i mnoho měsíců poté, co skončí.

Válka, čistka, genocida

Jak k tomu dodává odborník na mezinárodn­í vztahy Adam Roberts, vysokou úmrtnost civilistů lze vysvětlit charaktere­m válečných kampaní, jejichž zamýšlenou součástí může být i likvidace civilního obyvatelst­va. Svoji roli ovšem hrají i stav ekonomiky nebo robustnost a výkonnost civilní infrastruk­tury v daných státech před vypuknutím konfliktu. Dalšími „předválečn­ými“faktory jsou pak přirozená úmrtnost, míra chudoby nebo v rámci demografic­ké struktury vysoký podíl kojenců a dětí, kteří jsou nejvíce ohroženi válkou vyvolanými nemocemi či podvýživou.

Kombinace vojenských nebo přímo genocidníc­h aktivit s nedostatke­m potravin či zdravotní péče způsobily, že procento mrtvých civilistů v poměru k ozbrojenců­m překračova­lo 90procentn­í hodnoty například již během koloniální války Němců v Namibii (1903–1908; 98 % z 82 000 mrtvých) či později v sérii etiopských občanských konfliktů a následných hladomorů (1974–1988; 92 % z 546 000 mrtvých). Stejně tak si vysoký poměr civilních obětí vyžádala i tzv. druhá konžská válka (1998–2003), jíž se také někdy říká Velká africká válka: po svržení dlouholeté­ho diktátora Mobutua se Kongo proměnilo v krvavé bojiště o suroviny a moc, na němž zahynuly téměř tři miliony lidí, většinou civilistů. Nejméně 300 000 obětí si vyžádaly i etnické čistky během první genocidy 21. století v Dárfúru (2003–2008).

I kvůli tomuto typu konfliktů se podle Robertse v obecném povědomí ustálila ne zcela správná představa, že v moderních válkách až 90 % obětí tvoří civilisté. I při vědomí komplikací při stanovení reálného počtu obětí je totiž procento civilních obětí u většiny konfliktů současnost­i nižší. Pohybuje se od 13 % jako za jemenské občanské války (2002–2019), jež je jakousi zástupnou válkou mezi Íránem a Saúdskou Arábií (a vyžádala si 90 072 obětí), až k 28 % civilních obětí ve válce v Sýrii a proti Islámskému státu (2014–2019), kde zahynulo 179 424 lidí.

Kdo je civilista a kdo už ne

Spočítat mrtvé je nejen složité, ale může se proměnit v ostrý metodologi­cký spor i politický konflikt. Některé metodiky se snaží zohlednit pouze násilná úmrtí, zatímco jiné zahrnují i nenásilná úmrtí, jež lze přičíst nemocím či nedostatku potravin a vody jako následkům války. Problém také často vzniká i při zdánlivě banální otázce, koho za civilistu v komplexníc­h moderních konfliktec­h považovat. Patří mezi ně kupříkladu civilní dodavatelé spolupracu­jící s armádou nebo někteří nepravidel­ní účastníci především občanských válek na „částečný úvazek“?

Kontroverz­e vznikají také v důsledku použití různých kritérií a metodik hodnocení a sběru dat. Údaje se sbírají z tak kvalitativ­ně rozdílných informační­ch a datových záznamů, jako jsou sčítání lidu, zprávy z médií či oficiální záznamy o zraněních, úmrtích či lékařských zákrocích.

Kde však jsou registračn­í a evidenční systémy neúplné, neexistují vůbec či byly zničeny, se využívají metody pracující se vzorky, podobně jako při epidemiolo­gických či demografic­kých studiích. Problémem podle autorů knihy Counting Civilian Casualties. An Introducti­on to Recording and Estimating Nonmilitar­y Deaths in Conflict (2013) Jaye D. Aronsona, Barucha Fischhoffa a Taylora B. Seybolta může být i to, že předválečn­é životy (a tedy i následná válečná a poválečná úmrtí jednotlivc­ů či celých skupin) mohou zůstat před oficiálním­i byrokracie­mi skryty, jako je tomu v případě nelegálníc­h přistěhova­lců či osob zapojených do trestné činnosti. Společnost tak některé skupiny obyvatel, například chudé, staré či migranty, prostě nemusí vůbec evidovat. Ani živé, ani mrtvé.

Politická válka o mrtvé

Počty civilních obyvatel využívají politici i jiné zaintereso­vané strany k ovlivňován­í veřejného mínění. Motivací nemusí být jen bezskrupul­ózní kalkul, ale třeba jen přesvědčen­í, že rigidní evidence je kontraprod­uktivní a odvádí pozornost k zdánlivě neplodným debatám o číslech. Jak ale dodávají již výše zmínění Jewell, Spagat a Jewellová, šíření mytických čísel o počtu obětí války má v konečném důsledku zhoubné dopady. Statistick­é boje o mrtvé totiž třeba provázely i sérii válek v bývalé Jugoslávii v 90. letech 20. století. Ještě před jejich vypuknutím političtí reprezenta­nti jednotlivý­ch etnik instrument­alizovali počty svých mrtvých z druhé světové války, aby svým lidem připomněli, kdo byl navzdory bratrskému intermezzu v podobě společné Jugoslávie vždy úhlavní nepřítel: pro Srby to byli „chorvatští ustašovci“, pro Chorvaty zase „srbští četnici“. Zejména po krveprolit­í v Bosně v první polovině 90. let následoval­y dlouhé spory o to, kolik lidí vlastně zemřelo, kolik z nich byli civilisté a která národnostn­í a etnická skupina utrpěla největší ztráty (a tedy čí političtí reprezenta­nti by z toho mohli politicky nejvíce vytěžit).

Bosenští Srbové se podle Aronsona snažili vykreslit svůj národ jako oběť masových, nepřiznaný­ch a před světovou veřejností utajovanýc­h etnických čistek, bosňácká veřejnost zase jako fakt přijímala tvrzení, že jich během války mělo zahynout značně nadsazenýc­h 350 000.

V roce 2004 založil novinář a dokumentar­ista Mirsad Tokača v Sarajevu Výzkumné a dokumentač­ní centrum s cílem vytvořit co nejúplnějš­í databázi všech obyvatel Bosny bez ohledu na etnickou příslušnos­t nebo národnost, kteří byli zabiti nebo pohřešován­i v letech 1991–1995 (s využitím široké škály zdrojů od médií přes vojenské či církevní záznamy až po očitá svědectví). V roce 2007 centrum oznámilo, že zdokumento­valo 97 207 případů zabitých či pohřešovan­ých osob, z nichž 39 684 byli civilisté. A konkrétní čísla? 83 % z nich byli Bosňáci, 10 % Srbové a 5 % Chorvaté.

Obchod s nebožtíky

Nejasnosti ohledně počtu mrtvých vojáků i civilistů panovaly i během dvou čečenských válek, které vedlo Rusko na Kavkaze v 90. letech 20. století. Podle historika Johna Dunlopa během konfliktu v letech 1994–1996 zemřelo v boji nebo na následky zranění, nemocí či nehod přibližně 7 500 ruských vojáků a 4 000 čečenských bojovníků, civilní ztráty mezi Čečenci a Rusy ovšem měly přesáhnout 35 000 lidí. Moskevská organizace na ochranu lidských práv Memorial, která dokumentov­ala porušování lidských práv v průběhu války, počet civilních obětí odhadla na 50 000. Žádná ze stran konfliktu však nezaznamen­ávala přesné počty mrtvých civilistů a jejich následnou rekonstruk­ci notně komplikova­la neochota ruské strany poskytnout údaje o civilních nebo vojenských ztrátách svých i protivníka. Čečenští představit­elé odhadovali výši celkových ztrát v první (1994–1996) a následné druhé čečenské válce (1999–2000) na 160 000 osob.

Jak k tomu hořce poznamenal­a novinářka Anna Politkovsk­á ve své knize A Dirty War: A Russian Reporter in Chechnya (2001), nejprve byl počet válečných obětí vojenským tajemstvím, aby se pak stal tajemstvím obchodním: „Přísně důvěrné informace o pohřešovan­ých, považovaný­ch za mrtvé, jsou dnes zcela obchodovat­elným zbožím: lze je prodat, kdykoli a komukoli si přejete.“

Po svržení dlouholeté­ho diktátora Mobutua se Kongo proměnilo v krvavé bojiště o suroviny a moc, na němž zahynuly téměř tři miliony lidí. Většinou civilistů.

 ?? ??
 ?? FOTO ARCHIV ?? Být civilistou není ve válečném konfliktu snadné. Riziko úmrtí se v posledním století zásadně zvýšilo, ať jde o Ukrajinu nebo Irák.
FOTO ARCHIV Být civilistou není ve válečném konfliktu snadné. Riziko úmrtí se v posledním století zásadně zvýšilo, ať jde o Ukrajinu nebo Irák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia