Lidové noviny

Sledovaný plyn

- RADEK MIKULÁŠ geolog

Oxid uhličitý, metan, oxidy síry a dusíku, vodní pára, ještě celkem nedávno také freony. To je ve zkratce seznam plynů, které zaplňovaly světová média zdaleka ne jen na stránkách věnovaných vědě. Nebezpečné zintenzivn­ění skleníkové­ho efektu, nežádoucí „hnojení“oceánů a jezer, ve kterých se přemnoží mikroorgan­ismy a odeberou kyslík rybám. Ozonová vrstva, eventuálně také kyselé deště.

Před dvěma týdny přibyl do této sbírky další plyn: helium. Nečekaně, ale důrazně se připomněl článkem ve vlivném časopise Nature Geoscience. Motivací bylo vyřešit dlouholetý spor ve vědecké komunitě o koncentrac­i helia v atmosféře, řekl hlavní autor studie Benni Birner, mladý výzkumník ze Scrippsova oceánograf­ického ústavu v americkém San Diegu. Výsledky ale tento cíl přesáhly.

Helium bylo objeveno až na konci 19. století a chemici pracovali s nepatrnými objemy tohoto plynu. Získávali ho z hermeticky uzavřených pouzder s minerály obsahující­mi radioaktiv­ní prvky, při jejichž rozpadu helium vzniká. Na počátku 20. století však byly objeveny velké zásoby helia v ložiscích zemního plynu v Great Plains a USA se staly světovým dodavatele­m. Největšími odběrateli se záhy stali konstrukté­ři vzducholod­í, které představov­aly životascho­pnou alternativ­u letecké dopravy letadlům těžších vzduchu po celou první polovinu 20. století. Čas vzducholod­í však – zřejmě navždy – skončil.

Největšími odběrateli helia se stali po celou první půli 20. století konstrukté­ři vzducholod­í, nicméně jejich čas – už zřejmě navždy – skončil

Studie vedená Birnerem prokázala nárůst objemu helia v atmosféře. Je to v podstatě očekávané zjištění, protože zemního plynu se spotřebová­vá stále více. Izotop 4He vzniká radioaktiv­ním rozpadem v zemské kůře a hromadí se ve stejných zásobnícíc­h jako zemní plyn. Podobně jako uhlovodíky se přirozeným­i pochody dostává také do atmosféry, ve které se ale neudrží. Je příliš lehký a uniká do kosmu. Za těchto okolností tvoří asi pět miliontin atmosféry, což je číslo, se kterým se vědci spokojoval­i.

Helium, samo o sobě vzácné, má ještě jednu mnohem vzácnější variantu, a tou je izotop 3He. Je nesmírně cenným palivem pro jaderné fúzní reaktory – které v současném stavu zatím nejsou schopny dodávat energii k výrobě elektřiny, většina vědců však věří, že již další generace fúzních reaktorů to zvládne. Tím by se poptávka po 3-heliu dostala mimo naši představiv­ost. Stačí si připomenou­t, že už nyní existují návrhy na získávání vzácného plynu z Měsíce, kde je ho poměrně velká koncentrac­e ve svrchní vrstvě měsíčních hornin. Zdá se, že se schyluje k souboji mezi Čínou a USA o to, kdo získá (vybudování­m stálé základny na Měsíci) lepší výchozí pozici.

Právě přesnost měření, na které byl založen výzkum Birnerova týmu, vyvolává několik otázek ohledně zdrojů 3He na Zemi. „Nevíme to jistě,“říká Birner, „ale ze Země zřejmě vychází více 3He, než jsme si dříve mysleli.“

A já dodávám, že tak za deset až patnáct let se 3-helium zřejmě stane předmětem zájmu hlavních zpravodajs­tví.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia