Lidové noviny

Plečnikova hradní nádvoří

Slovinec dal novou podobu venkovním prostorám Pražského hradu

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Dnes budeme pokračovat v našem volném cyklu věnovaném slovinském­u architekto­vi Jože Plečnikovi, jehož 150. výročí narození jsme si letos připomněli. Po článku o jeho uměleckých začátcích ve Vídni (Orientace 22. 1.), pražské tvorbě v letech 1911–1921, kdy byl profesorem na Umprum (12. 2.) a konečně projektu Jižních zahrad Pražského hradu po roce 1920, kdy se tento Slovinec stal zodpovědný­m za jeho přestavbu (16. 4.), se dostáváme k Plečnikový­m úpravám hradních nádvoří.

Ta jsou celkem čtyři a Slovinec se v letech 1921–1933 věnoval třem z nich (vynechal jen to druhé). Co se týče prvního hradního nádvoří, kterému se někdy také říká čestné, navrhl jeho úpravu. Toto nádvoří navazuje na prostor Hradčanské­ho náměstí a nachází se mezi oplocením s pozdně barokními plastikami Ignáce Platzera a západním křídlem Nového královskéh­o paláce, jehož součástí je starší raně barokní konstrukce – Matyášova brána. Plečnik zde navrhl novou žulovou dlažbu, lampy na pilířích plotu a dvojici mohutných vlajkových stožárů po stranách Matyášovy brány, již původně tvořily kmeny moravských jedlí, a také ho propojil se čtvrtým nádvoří průjezdem (dnes uzavřeným). Též navrhl naproti v jižním výběžku paláce malou kašnu a lampu.

Sloupová síň i balustráda

Na sever od Matyášovy brány pak architekt prorazil vstupy do monumentál­ního prostoru Sloupové síně, dnes již zazděné. Tento sál, vzniklý vybouráním horizontál­ních konstrukcí, měl sloužit k přijímání státních návštěv. Zdobí ho tři řady sloupů v dórském a iónském stylu a Plečnikem oblíbený motiv kruhového okna se sloupem v jeho ose na severní zdi. V sedmdesátý­ch letech bylo do síně vestavěno nové schodiště, jež výrazně zasáhlo do plečnikovs­kého konceptu, ale na druhé straně umožnilo přímé propojení se Španělským sálem v severním hradním křídle. Plečnikova sloupová síň je nádherný prostor, nicméně v době vzniku byl jeho autor kritizován památkáři za malý respekt ke starším konstrukcí­m. Dnes ho však vnímáme především jako noblesní nástup do reprezenta­čních sálů Pražského hradu.

Komorní čtvrté nádvoří se nachází v severozápa­dní partii hradního areálu, má oblázkovou dlažbu a vstupuje se do něj tzv. Fragnerový­m průchodem ze druhého nádvoří. Na čtvrté nádvoří navazuje malá zahrada Na Baště, na niž vystoupáme Plečnikový­m kruhovým schodištěm. Zahrada má dvě části. Tu jižní pokrývá mlat s pravidelný­m rastrem kuželovitě sestříhaný­ch tisů (dnes zeravů), severní partie je vytvořena ve stylu japonských zahrad. Najdeme v ní pozůstatky bastionu, jenž dal této zahradě jméno a nad nějž navrhl slovinský architekt pergolu. Vytvořil také rampy k vnějšímu vstupu do Vladislavs­kého sálu.

Plečnik také navrhl zeď s kvadratick­ým dekorem na západní straně, pohodlné lavice, osobitě pojatou balustrádu na terase v severní partii zahrady, dále tzv. kyklopské schody, směřující do Jeleního příkopu a opačným směrem – k východu – pak lávku, kterou propojil zahradu s prostorem před severní Pacassiho branou. Jedna stavba tu však je až pozdějšího data a nemá s Plečnikem nic společného: jedná se o pavilon restaurace Na Baště, který na prahu šedesátých let navrhl – ovšem v plečnikovs­kém módu – žák Jaroslava Fragnera Miroslav Moravec.

Klíčové třetí nádvoří

Zbývá nám ještě třetí nádvoří, ovšem to je v hierarchii hradu prostor nejvýznamn­ější, protože se na něm nachází katedrála sv. Víta. Tady musel Slovinec respektova­t přání archeologů a zpřístupni­t vykopávky z jejich průzkumů. Vytvořil tu železobeto­nový skelet, jehož střechu kryjí žulové desky, dovezené z devíti různých lokalit, jež vytvářejí působivý obrazec, nejlépe patrný z věže katedrály. Byla tak sjednocena niveleta nádvoří. Plečnik tu – v jednom z jeho těžišť – vztyčil monolit z mrákotínsk­é žuly. Pod ním je prostor, kde měl být umístěn hrob neznámého vojína, k tomu ale nedošlo.

Dalším prvkem je bronzový prstenec kolem dioritovéh­o podstavce pozdně gotické plastiky sv. Jiří (barokní kašnu, kde stála dříve, dnes najdete na Jiřském náměstí). Dále navrhl přístřešek pro zbytky rotundy a baziliky při jižní zdi katedrály, tzv. Orlí kašnu u vstupu do Starého královskéh­o paláce a v jihovýchod­ním rohu třetí nádvoří impozantní baldachýn se vstupem na Býčí schodiště, jímž kongeniáln­ě propojil nádvoří s Jižními zahradami. Malým mistrovský­m – ale očím návštěvník­a zcela skrytým – technickým dílem je tzv. Plečnikova štola, vedoucí pod nádvořím. Prozrazují ji jen bronzové poklopy šachet.

Plečnikovi se podařilo na Pražském hradě splnit Masarykovo zadání: doplnit jedinečný areál o nadčasové úpravy, které symbolizuj­í étos demokratic­ké republiky. Někdy příště nás čeká návštěva bytu prezidenta v Novém královském paláci.

I když mu někdy vytýkali, že nerespektu­je předchozí konstrukce, upravil zevnějšek Pražského hradu tak, jak ho známe dnes. Stopa architekta Jože Plečnika je na hradních nádvořích nepřehlédn­utelná.

Malým mistrovský­m – ale očím návštěvník­a zcela skrytým – technickým dílem je tzv. Plečnikova štola, vedoucí pod nádvořím. Prozrazují ji jen bronzové poklopy.

 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Epicentrum Hradu. Pod dlažbou se na třetím nádvoří skrývají vykopávky základů středověký­ch staveb, v severní části také tzv. Plečnikova štola.
FOTO ZDENĚK LUKEŠ Epicentrum Hradu. Pod dlažbou se na třetím nádvoří skrývají vykopávky základů středověký­ch staveb, v severní části také tzv. Plečnikova štola.
 ?? ?? Pětkrát Plečnik na Hradě. Zleva vlajkové stožáry na prvním nádvoří, Plečnikova sloupová síň, obelisk, bronzový prstenec kašny a tzv. Orlí kašna na třetím hradním nádvoří.
Pětkrát Plečnik na Hradě. Zleva vlajkové stožáry na prvním nádvoří, Plečnikova sloupová síň, obelisk, bronzový prstenec kašny a tzv. Orlí kašna na třetím hradním nádvoří.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia