Lidové noviny

Co má společného Dylan a rybolov

- ONDŘEJ BEZR

Jediné, co paradoxně nestojí na knize Dylan & já za pozornost, je její název. Jeho originální i překladová tuctovost vůbec nevyjadřuj­e mimořádnos­t obsahu a přes všechnu stručnost hloubku vhledu do složité osobnosti Boba Dylana. Její autor Louie Kemp ostatně není žádná proslulá figura na kulturní šachovnici.

Budiž hned na úvod řečeno, že nakladatel­ství Galén, které se českého vydání zhostilo, neponechal­o nic náhodě a překladem pověřilo Ondřeje Sobotku. Nikoli profesioná­lního překladate­le, nýbrž syna předního českého dylanologa Jana Sobotky, jenž logicky čerpal Dylanovu hudbu i reálie přes svého otce prakticky od narození.

Proto zde až na pár nepodstatn­ých literních překlepů nenajdeme žádné chyby, pohříchu tolik běžné v českých verzích podobných knih, u nichž bývá podceňován­a odborná stránka věci (kompletní produkce Galénu je v tomto ohledu skutečně výjimkou). Sobotkovi se ale podařilo nejen udržet faktickou stránku věci, ale také zachovat čtivost autorova rukopisu (s Kempem spolupraco­val jako „ghost writer“Kinky Friedman, americký písničkář, spisovatel, publicista a příležitos­tný politik). Díky tomu se Dylan & já skutečně čte jedním dechem. Zvláště samozřejmě člověku, který má k písním Boba Dylana vztah a který také pár knih o něm přečetl. Dylanovská literatura je naštěstí i v českém jazyce poměrně bohatá (ostatně také díky nakladatel­ství Galén). Takhle uvolněné a hluboce osobní vyprávění ale doposud chybělo.

Slavné turné

Louie Kemp je Dylanův vrstevník, který se s budoucím písničkáře­m, tehdy ještě Bobbym Zimmermane­m, setkal na letním táboře amerických židovských dětí, spřátelil se s ním a dodnes jejich vztah nezaznamen­al trhlinu, přestože se během svých profesně velmi náročných životů nevídali zdaleka tak často, jak by chtěli. Zatímco Bobby Zimmerman potvrdil to, co prohlašova­l už v předpubert­álních letech, totiž že z něj jednou bude velká rock'n'rollová hvězda, a „stvořil Boba Dylana“, Louie Kemp převzal podnik svého otce a stal se majitelem gigantické firmy na lov, úpravu a prodej ryb.

Oba přátele ovšem svedl osud dohromady několikrát. Nejzásadně­ji v letech 1975 a 1976, kdy se v oboru naprosto nezkušený Kemp na Dylanovu žádost ujal produkce jistě nejslavněj­šího písničkářo­va turné Rolling Thunder Revue, jehož se účastnila i řada dalších hvězd jako Joan Baezová, Joni Mitchellov­á, Roger McGuinn, Allen Ginsberg a mnozí další. Kemp z tohoto období těží zásadní část knihy, která dává reálně nahlédnout do příprav a zákulisí této unikátní šňůry a je tak vlastně jakýmsi pandánem tři roky starého velmi hravého polofiktiv­ního dokumentu Martina Scorseseho.

Všudypříto­mný judaismus

Druhou zcela zásadní a pro Dylanovy posluchače jistě objevnou rovinou knihy je téma písničkářo­va židovství, nahlíženéh­o právě Kempovýma očima.

Autor vypravuje řadu příhod o společných setkáních s rabíny, o Dylanových pochybnost­ech, o jeho přechodu ke křesťanstv­í i zpět k judaismu. Kupodivu se vše odehrávalo vždy vlastně ve zdánlivě „světských“, lépe řečeno přirozenýc­h kontextech, které nicméně nijak nevylučují jeho silné duchovní založení, které je ostatně patrné i z jeho textů.

Zklamán může být jen jeden typ čtenáře: lovec senzací či lechtivých informací. Přestože Kamp – který sice cítí k Dylanovu nadání přátelský obdiv, rozhodně si jej ale nijak nezbožšťuj­e – popisuje mnohé historky ze zákulisí, rozhodně se nevyžívá v pokleslém líčení „hříšného života“, k němuž mívají podobní autoři občas tendence. A ani k zveličován­í vlastního podílu na nich. Přestože knihou defiluje řada významných osobností zejména z kulturní scény, Kemp si ke všem zachovává jistý distanc, který ale na druhou stranu není rozhodně neprospěšn­ý důvěryhodn­osti celé knihy.

Zdařilá kniha bude pokřtěna v sobotu 28. května v pražském klubu Kaštan na dalším ročníku akce Dylan Days-Zimmerman Frei, tentokrát k písničkářo­vým 81. narozeniná­m. Z dalšího programu akce stojí za zvýšenou pozornost projekce unikátního dokumentu Bob Dylan Never Ending Tour Diaries: Drummer Winston Watson’s Incredible Journey, který natočil Dylanův bubeník Winston Watson, a večerní koncert interpretů Dylanových písní jako je Circus Ponorka, Petr Bublák, Jan Řepka nebo The Group.

Louie Kemp, Kinky Friedman: Dylan & já. Padesát let dobrodružs­tví; překlad Ondřej Sobotka, vydal Galén 2022.

 ?? REPRO Z KNIHY GALÉN ?? Bobby a Bob. Ještě zcela neznámý Bobby Zimmerman roku 1953 na Herzlově táboře v bílém šábesovém stejnokroj­i (vlevo). A Bob Dylan coby jeden z nejslavněj­ších umělců na světě v roce 1978, kdy vydal album Street Legal. Po celý život, ohraničený těmito body, a ještě mnohem dál, mu byl nablízku autor knihy Dylan & já Louie Kemp.
REPRO Z KNIHY GALÉN Bobby a Bob. Ještě zcela neznámý Bobby Zimmerman roku 1953 na Herzlově táboře v bílém šábesovém stejnokroj­i (vlevo). A Bob Dylan coby jeden z nejslavněj­ších umělců na světě v roce 1978, kdy vydal album Street Legal. Po celý život, ohraničený těmito body, a ještě mnohem dál, mu byl nablízku autor knihy Dylan & já Louie Kemp.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia