Lidové noviny

Ceny nájmů raketově rostou. Volné byty mizí

Po celém Česku lidé hladoví po nájemních bytech. Zájem pohání až extrémně drahé vlastní bydlení

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Trh s nájemním bydlením se nachází těsně „před výbuchem“. Aspoň tak lidé z realitního oboru vysvětlují, proč lze na inzertních portálech v současnost­i najít čtyřicetim­etrovou garsonku i za víc než 30 tisíc korun měsíčně.

K částce je navíc nutné přičíst několikati­sícové poplatky za aktuálně rekordně drahé energie. Inzerátů za podobně přemrštěné ceny je ale na realitních serverech mnohem více. A to nejen v Praze, která je tradičně drahá.

„V celorepubl­ikovém průměru ceny oproti loňsku poskočily o deset až 15 procent,“uvedl pro LN ředitel portálu Reality.idnes.cz Petr Makovský.

Volných bytů navíc dál ubývá, a zdražování napříč republikou tak podle odborníků není zdaleka u konce. „Za mě je realistick­á představa, že například v Praze se průměr ještě letos dostane hodně přes 300 korun za metr čtvereční nájemního bydlení a Brno výrazně přesáhne 270 korun. Středočesk­ý kraj by se mohl poprvé přiblížit k 230 korunám,“uvedl pro LN šéf realitního portálu Bezrealitk­y.cz Jan Škrabánek.

Zájem o nájemní byty výrazně posilují až extrémně vysoké ceny nemovitost­í. Velká část lidí prostě v současnost­i na vlastní bydlení nedosáhne – už jen kvůli tomu, jak prudce zdražují i hypotéky.

Nejvýrazně­ji stoupá poptávka po menších bytech. „Například v Praze je největší zájem o malé byty 1+kk a 1+1, kde vidíme nárůst poptávky o více než sto procent,“upřesnil Makovský.

Nabídka nájemních bytů v metropoli je navíc podle průzkumu společnost­i Garantovan­ynajem.cz nejslabší za posledních osm let. Zhruba stejný pokles nabídky je ve většině krajských měst.

„Nabídka bytů k pronájmu meziročně na celorepubl­ikové úrovni poklesla téměř o třetinu,“srovnává Petr Hána ze společnost­i Deloitte.

 ?? ?? vzrostly ceny nájemního
bydlení oproti loňskému roku
vzrostly ceny nájemního bydlení oproti loňskému roku
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia