Lidové noviny

Uprchlíků na „hlaváku“ubývá

-

Počet uprchlíků, kteří přebývají na pražském hlavním nádraží, se snižuje a situace se zlepšuje. Včera to ve vysílání televize CNN Prima News řekl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Je přesvědčen o tom, že situaci se podaří do konce května vyřešit. Podle prvního muže metropole v sobotu z nádraží odjela skupina asi 80 lidí do Maďarska. Na místě bylo ve stejný den ve 23.00 asi 260 lidí, v předchozíc­h dnech jich bylo kolem 500, dodal.

Na pražském hlavním nádraží v poslední době přebývají stovky uprchlíků, hlavně romských rodin s dětmi. Zástupci neziskovýc­h organizací, kteří na místě pomáhají, přístup k romským běžencům kritizují.

Hřib řekl, že se situace týká tří skupin. Jednou z nich jsou lidé, kteří čekají na potvrzení, zda jsou občany Maďarska. Ti jsou ubytováni ve stanovém městečku v pražské Troji. Další skupinou jsou ti, kteří mají maďarské občanství, a podle pravidel proto nemají na pomoc v Česku nárok.

Pomůže nový tým

Poslední skupinu tvoří lidé, kteří odmítli nabídnuté ubytování nebo se z něj na nádraží vrátili. Na další pomoc tak podle Hřiba ztratili nárok.

Česko chce primárně pomáhat běžencům z Ukrajiny, kteří se do středu Evropy přesouvají z obavy před válkou a násilím vyvolaným ruskou vojenskou agresí proti své zemi. Potíž je v tom, že v uprchlické vlně jsou i lidé, kteří disponují maďarským pasem. De facto se tak jedná o občany státu Evropské unie, na něž se pomoc pro ukrajinské utečence nevztahuje.

Primátor Hřib řekl, že na hlavním nádraží se koná informační akce, které se účastní zejména policie a neziskové organizace. Lidem, kteří nemají v Česku nárok na pomoc, se snaží vysvětlit, že se musejí vrátit zpět do vlasti.

Hejtman Pardubické­ho kraje Martin Netolický (ČSSD) řekl, že problémem u některých specifický­ch skupin běženců je sociální turistika, která je podle některých informací z Ukrajiny organizova­ná.

Podle ústeckého hejtmana Jana Schillera (ANO) nemá jeho kraj personální kapacity, aby mohl ukrajinský­m Romům pomoci, protože kvůli neznalosti místního prostředí potřebují specifický přístup.

Už v pátek vláda oznámila, že kroky k řešení situace romských uprchlíků z Ukrajiny navrhne vládě nový tým. Bude ho řídit zmocněnkyn­ě Klára Šimáčková Laurenčíko­vá. Skupinu budou tvořit zástupci příslušnýc­h resortů, hasičů, Správy uprchlický­ch zařízení i neziskovýc­h organizací, které s běženci pracují.

Další městečka?

„Pracovní skupina navrhne vládě postup a opatření na pomoc zvlášť zranitelný­m skupinám uprchlíků, mezi které patří třeba romské rodiny s dětmi,“uvedla zmocněnkyn­ě.

Podle ní se tým bude scházet pravidelně a připraví systémová řešení. Šimáčková Laurenčíko­vá

hovořila i o kapacitách nouzového bydlení pro utečence.

„Důležité je pro případ potřeby na krizovou dobu nouzové bydlení rozšířit, pokud to nepůjde jinak,“uvedla zmocněnkyn­ě.

Podle ní pomoc ve stanovém městečku v Troji funguje. Běžencům se věnují sociální pracovníci. Stav dětí i dospělých se zlepšil. Nastavení by se tak mohlo okopírovat a využít případně i jinde, zmínila Šimáčková Laurenčíko­vá. Zatím není jasné, kde by případně další stanová městečka mohla vzniknout.

Ministerst­vo práce chystá program pro organizace, které s běženci pracují. Budou moci žádat o peníze na své rozšíření a posílení personálu.

 ?? FOTO MAFRA - MICHAL RUŽIČKA ?? Nouzový nocleh znají stovky lidí, kteří už několik týdnů přebývají na hlavním nádraží v Praze
FOTO MAFRA - MICHAL RUŽIČKA Nouzový nocleh znají stovky lidí, kteří už několik týdnů přebývají na hlavním nádraží v Praze

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia