Lidové noviny

Středula je výrazný hráč o Hrad

- MICHAL BERNÁTH MARKÉTA RIZIKYOVÁ Jan Herzmann

Do prezidents­kých voleb zbývá necelý rok. Už brzy se budou muset k případné kandidatuř­e přihlásit některé „těžké váhy“nebo souboj odpískat. Sociolog Jan Herzmann v rozhovoru LN předvídá v prvním kole těsný souboj.

Podle Herzmanna není vyloučeno, že v prvním kole dostanou zhruba stejně silnou podporu tři až čtyři kandidáti. Rozhodnout by tak mohly i desetiny procenta. „Není vyloučeno, že postoupí Babiš

se Středulou. Záleží, koho bude podporovat ODS,“říká v rozhovoru pro LN Herzmann. Budou-li modří podporovat Petra Pavla, dostane se podle Herzmanna téměř jistě do druhého kola.

LN Je Josef Středula v prezidents­ké volbě velké jméno?

Ano, je to velké jméno a významný hráč. Předtím, než se v rámci prezidents­ké volby začalo skloňovat jméno Josefa Středuly, vyčnívala dvojice Babiš–Pavel. Pak dlouho nic. U Pavla Fischera to vypadalo, že by si mohl zopakovat čestné třetí místo, které měl v roce 2018. Josef Středula dle mého názoru do soupeření o druhé kolo opravdu vážně vstoupí. A bude to nepříjemný protivník spíše pro Andreje Babiše než pro Petra Pavla.

LN Babiš a Středula, to jsou spíše protivníci pro první kolo.

Zatím to tak vypadá. Nevíme, koho bude nominovat ODS. Protože pravicový elektorát nebude chtít volit Andreje Babiše. Buď bude mít vlastní silnou osobnost, nebo si vybere z kandidátů, kteří v té hře už byli a nebyli neúspěšní, to by nahrávalo Pavlu Fischerovi. Nebo si řekne, že sice Petr Pavel byl v KSČ a jeho tatínek taky nemá nejlepší historii, ale NATO mu to odpustilo, tak proč bychom mu to nemohli odpustit taky. Rozhodně nepodpoří Andreje Babiše a asi ani Josefa Středulu.

Takže pravicový elektorát bude na jedné hromádce. A levicový či středolevi­cový elektorát bude volit mezi Babišem a Středulou. Zatím to vypadá, že starší generace, zejména důchodci, by podporoval­i spíše Babiše a momentálně zaměstnaní spíše Středulu.

Průzkumy ale nejsou na stole. I protivníci ovlivňují, koho budou lidi volit. Protože si budou říkat, ten tamhletoho neporazí, nebo naopak. Pokud se Babiš a Středula rozhodnou kandidovat, budou bojovat na tomto hřišti. V roce 2018 bylo potřeba získat k postupu do druhého kola asi 26 procent hlasů. Procento se pravděpodo­bně sníží, protože bude hodně kandidátů. Třeba bude stačit 23 procent.

LN Jaká je šance Andreje Babiše, kdyby Středula dostal 23 procent? Protože těch svých 28 procent, která má dnes ANO, to asi nebude.

To by pravděpodo­bně nebylo. Vůbec ale není vyloučená paradoxní situace, že budou mít kolem 23 procent třeba tři čtyři kandidáti. Těsně dopadly i parlamentn­í volby v roce 2021. Nejenom mezi Spolu a ANO, ale i tím, jak vznikla vládní většina. Protože kdyby se Šlachta či ČSSD dostal do parlamentu, celá scéna by vypadala

Andrej Babiš

Pavel Fischer jinak. A to mluvíme o desetinách procenta. Není proto vyloučeno, že se nám seskupí tři čtyři lidi na hladině kolem 20 procent. A pak není vyloučeno, že postoupí Babiš se Středulou. Záleží na tom, koho bude podporovat ODS. Pokud bude ODS podporovat Petra Pavla, řekl bych, že má jistou účast ve druhém kole. Největší otázka pro mě je, co se stane, když se Babiš rozhodne nekandidov­at. ANO určitě někoho vyšle, je to nejsilnějš­í politická strana. Může to být Alena Schillerov­á, která mi připadá jako hlavní komunikáto­r hnutí, nebo více ekonomicky orientovan­ý Havlíček, Vondrák. A jestli ta osobnost

Marek Hilšer

Petr Pavel bude schopná přilákat třeba ty, kdo nyní hnutí ANO nepodporuj­í, protože osobně nemají rádi Babiše, nebo naopak odradí ty, kdo milují Babiše a hnutí ANO je jim ukradené.

LN Na co Babiš čeká? Může to být tím, že nechce jít do voleb proti Petru Fialovi a že by oslabená vláda tímto krokem byla lepší sousto pro opozici?

Možné to je. Kdyby ale proti Babišovi stál výrazně stranický pravicový kandidát, kterým Petr Fiala rozhodně je, byla by to pro něj výhoda. Je daleko snazší útočit na někoho, kdo do té doby vedl vládu, která má za sebou

Josef Středula 15procentn­í inflaci. A při vší úctě k tomu, co Petr Fiala dokazuje, neměl by to snadné. Zatímco kdyby se ODS uskromnila a nechtěla prosazovat svého vlastního člověka zevnitř ODS, tak by to Andrej Babiš měl daleko těžší. Protože Petra Pavla nelze kritizovat za vládní politiku ani za inflaci.

LN Není to ale zase snadná jednohubka pro marketingo­vý tým Andreje Babiše? Řekne, že mu ODS vyčítala spolupráci s StB, a pak si postaví člověka z komunistic­ké armády?

Ale to je pořád jen dotahování typu já nejsem tak špatný. Neříká to, že on je o mnoho lepší. To by museli najít něco jiného. Tým je schopný a určitě témata najde. Myslím, že Babiš čeká na svoje vlastní vnitřní rozhodnutí, jestli chce dělat prezidenta, který má protokolár­ní povinnosti a vysoký status, ale skoro žádnou výkonnou moc, nebo jestli se chce vrátit do čela vlády s vyhlídkou, že tato vláda bude nepopulárn­í, protože bude muset provést zemi krizí.

Za čtyři roky je možná příležitos­t k návratu do exekutivní pozice. A Andrej Babiš je úspěšný podnikatel, jemu řízení něčeho výkonného vnitřně vyhovuje. Řekl bych, že sám v sobě svádí boj, kterou cestou se chce vydat.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia