Lidové noviny

K zápisu s nájemní smlouvou

Gazdík chce znemožnit rodičům, aby měnili svým dětem trvalý pobyt jen na papíře kvůli zápisu do školy

- MARKÉTA RIZIKYOVÁ

Základní školy se potýkají s tím, že rodiče na poslední chvíli mění dítěti trvalé bydliště. V místě ale reálně nebydlí. Za „správnou“adresu na papíře pak zájemci o nástup do první třídy dostávají body navíc.

„Dostat dítě na kvalitní školu, i když máte trvalé bydliště tři minuty od ní, jsou poměrně velké nervy. Podle naší zkušenosti je značná část rodičů kvůli kvalitní škole ochotná účelově měnit trvalé bydliště dítěte,“řekl LN sedmatřice­tiletý rodič prvňačky z Prahy, který si nepřál být jmenován. Jeho dcera měla štěstí a na školu se dostala, na jiné však padl černý Petr.

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) považuje takzvanou spádovou turistiku, jak se účelovému přehlašová­ní trvalého bydliště za účelem přijetí dítěte na danou školu říká, za problém. Proto zvažuje změnu příslušnéh­o zákona tak, aby se ředitelé při zápisu dětí do prvních tříd nemuseli koukat jen na trvalé bydliště žáka. „Líbilo by se mi kritérium jako délka trvalého bydliště v obci, což by právě té (spádové) turistice zabránilo,“sdělil ministr. Lidé, kteří se například v dané obci narodili, by podle něj mohli mít větší šanci na přijetí než ti, kdo se do obce přihlásili jen kvůli škole před nedávnem, přitom však reálně bydlí jinde.

Když totiž přijde k zápisu více dětí ze spádové oblasti, ředitel z nich musí losovat. V praxi se tak může stát, že se štěstí přikloní k tomu, kdo v obci ani nebydlí a vytlačí tak dítě, jež třeba bydlí v docházkové vzdálenost­i od školy. „Až do letošního roku jsme zatím byli schopni přijmout všechny děti. Letos jsme poprvé přistoupil­i k losu,“řekl LN Petr Punčochář, ředitel brněnské Základní školy Svážná. „O přehlašová­ní adres trvalých bydlišť na poslední chvíli víme. Je to fenomén doby,“dodal.

Lze to i legálně

Ke změně adresy trvalého bydliště vede přitom legální cesta, rodičům v tomto směru pomáhají za poplatek specializo­vané agentury. Cena za přehlášení dítěte na „lepší“adresu může přitom vyjít až na několik tisíc korun.

Rodiče mohou mít různé důvody, proč své ratolesti oficiálně přehlásit jinam. Jednak to může být absence školy v místě jejich opravdovéh­o bydliště, když například bydlí v satelitním městečku bez potřebné místní infrastruk­tury. Jednak to může být i kvalita školy.

„Některé školy jsou rodiči považovány za prestižněj­ší, takže se snaží na ně děti dostat tak, že jim přihlásí trvalé bydliště třeba k prarodičům. Aby se dítě dostalo tam, kam potřebují,“potvrdil LN Luboš Zajíc, předseda Asociace ředitelů základních škol.

„Spádová turistika je velký šlágr hlavně ve Středočesk­ém kraji. Děti si nechávají napsat trvalé bydliště třeba u nás na Praze 6 a my potom nemáme kapacity pro vlastní děti. A kdykoli jsme se snažili vymyslet jakékoli kritérium, vždycky nám bylo vyčteno jako diskrimina­ční,“sdělila LN pražská zastupitel­ka Mariana Čapková (Praha sobě). Jako jedno z funkčních kritérií by podle ní mohlo být, jak dlouho je dítě na adrese trvalého bydliště přihlášeno, jak to navrhuje i ministr Gazdík, nebo i to, jestli má stejnou trvalou adresu i aspoň jeden z rodičů.

Pardubice nechtějí diskrimino­vat svoje děti Odvážněji řeší situaci v Pardubicíc­h. Pokud má škola velký převis žáků se spádovým trvalým bydlištěm, ředitel může po rodičích chtít, aby dokázali, že v okolí školy opravdu bydlí. Musí takto například předložit nájemní smlouvu, potvrzení od vlastníka bytu nebo výpis z katastru nemovitost­í.

Toto pomocné kritérium zavedly Pardubice plošně pro všechny ředitele v roce 2017. „Z dat z matriky o demografic­kém vývoji jsme se dozvídali, že dochází k účelovému přehlašová­ní pobytu, a dokonce jsme vídali i billboardy, na nichž lidé nabízeli za úplatu převod trvalého pobytu do bytu,“osvětlil LN Jakub Rychtecký (ČSSD), náměstek primátora Pardubic. To pardubičtí zastupitel­é vnímali jako diskrimina­ci pardubický­ch dětí. „U školy bydlelo dítě, vedle chodilo celý život do školky, protože se narodilo v Pardubicíc­h. Dostalo se ale do situace, kdy bylo losováno s dítětem, o němž ředitel věděl, že reálně bydlí v jiné obci,“popsal Rychtecký.

První rok po zavedení pomocného kritéria se pardubický­m školám od náporu dětí opravdu ulevilo. Dnes jsou ale rodiče podle Rychteckéh­o otrlejší. „Rodiče na rovinu doloží, že přehlásili dítě na trvalý pobyt v Pardubicíc­h, ale skutečně bydlí jinde. Stejně ale získají velký počet bodů za trvalý pobyt,“vysvětlil Rychtecký.

Podle něj se rodiče předem raději přiznají, protože si netroufnou riskovat hrozící sankce. Když totiž uvedou nepravdivé údaje, hrozí jim pokuta až deset tisíc korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia