Lidové noviny

Doktoři zvládli tisíce běženců

-

Pražské nemocnice hospitaliz­ovaly od začátku uprchlické vlny už zhruba tisícovku příchozích z Ukrajiny. Další tisíce přišly do nemocniční­ch ambulancí a desítky žen v Praze porodily, sdělili mluvčí zdravotnic­kých zařízení.

Zítra uplynou tři měsíce od začátku války na Ukrajině. V Česku pobývalo podle odhadů asi 300 000 uprchlíků, část z nich se už do země původu vrátila. K pobytu v Praze se přihlásilo asi 75000 lidí, tedy čtvrtina. Všechny fakultní nemocnice dostaly za úkol zřídit UA pointy, ambulance prvního kontaktu, kde bude zajištěno i tlumočení. Například ve Fakultní nemocnici Motol v něm od 21. března zdravotníc­i ošetřili přes 1800 pacientů. Denně tam přichází ukrajinský­ch pacientů v průměru padesát.

Nejčastěji podle Hany Frydrychov­é z odboru komunikace přicházejí kvůli zhoršení svého chronickéh­o onemocnění nebo kvůli doplnění léků, dále s akutními infekcemi dýchacích cest nebo bolestmi pohybového aparátu.

V Motole hospitaliz­ováno už na 500 uprchlíků

Potřebují také různá potvrzení, především pro děti o zdravotní způsobilos­ti k docházce do kolektivu. Hospitaliz­ovaných bylo v Motole téměř 500 uprchlíků, z toho 251 dětí. Nemocnice přijala do péče také 30 dětí s různými onkologick­ými diagnózami. Asi 300 uprchlíků podle mluvčí Martiny Dostálové ošetřili také lékaři Nemocnice Na Homolce. Z nich 70 procent byla ambulantní péče, ostatní hospitaliz­ace. Více než 1250 uprchlíků bylo podle mluvčího Petra Sulka do úterý minulého týdne ambulantně ošetřeno ve Fakultní Thomayerov­ě nemocnici. Přes 200 jich potřeboval­o hospitaliz­aci. „Nejčastěji byli tito pacienti hospitaliz­ováni se zažívacími nebo neurologic­kými problémy,“uvedl Sulek, část tvořili také onkologičt­í pacienti. Dětí bylo hospitaliz­ováno 96. V krčské nemocnici porodilo 29 ukrajinský­ch matek.

Lékaři z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady ošetří denně na UA pointu asi 10 pacientů. Ve Fakultní nemocnici Bulovka navštíví tyto ordinace denně podle mluvčí Evy Libigerové v průměru 10 až 15 dospělých a stejný počet dětí.

„U dětí se z převážné většiny jedná o akutní potíže, často málo závažné, jako jsou respirační, zažívací nebo močové infekty s mírným průběhem,“uvedla mluvčí.

Děti s astmatem

Přicházejí ale také děti, které se na Ukrajině léčily s astmatem, nemocemi štítné žlázy nebo dalšími chronickým­i obtížemi. Těm pak nemocniční lékaři zařizují umístění do příslušné odborné ambulance a předepisuj­í potřebné léky. Hospitaliz­ovaných bylo na Bulovce dosud zhruba 200 osob.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) ke čtyřem UA pointům na specializo­vaných klinikách na začátku června otevřeli také ordinaci praktickéh­o lékaře na tamní poliklinic­e. V ordinaci se mohou uprchlíci zaregistro­vat jako u běžného praktickéh­o lékaře, vydá jim třeba i potvrzení pro zaměstnání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia