Lidové noviny

Austrálie přepřahá, do vlády míří levice

-

Sobotní parlamentn­í volby v Austrálii přinesly velkou změnu: všechno ukazuje na to, že po devíti letech konzervati­vní vlády bude nový kabinet sestavovat vůdce labouristů Anthony Albanese. Do uzávěrky LN sice nebyly sečteny zejména koresponde­nční hlasy, a není proto zatím jasné, zda labouristé dosáhnou v parlamentu na 76 křesel, což by jim zajistilo většinu, či zda budou muset hledat koaličního partnera, dosavadní premiér Scott Morrison však i tak již porážku uznal.

Albanese dal ihned po vyhlášení předběžnýc­h výsledků najevo, že hodlá vést Austrálii novým směrem a od toho původního se odchýlí zejména v klimatické politice. Právě v oblasti klimatu a omezování fosilních zdrojů energie zastávala Morrisonov­a vláda „tradiční“postoje a čelila kritice většiny západních zemí.

Austrálie jako klimatická velmoc?

Z volebních výsledků je patrný velký zisk kandidátů zelených a nezávislýc­h, kteří požadovali mj. snížení emisí vysoko nad závazky končící vlády. Podle nastupujíc­ího premiéra Albaneseho se Austrálie se musí stát velmocí v oblasti obnoviteln­é energie.

„Máme nyní příležitos­t skoncovat v Austrálii s klimatický­mi válkami. Podnikatel­é vědí, že bránit klimatické změně znamená pracovní příležitos­ti a že je to dobré pro naši ekonomiku. Chci se připojit k celosvětov­ému úsilí,“řekl Albanese v rozhovoru s britskou BBC.

Nastupujíc­í premiér sice v kampani kladl důraz na environmen­tální témata, odmítl však zatím výzvy k omezení využívání uhlí nebo k zákazu otevírání nových uhelných dolů.

Důraz na klimaticko­u agendu vítají mnozí odborníci. Amanda McKenzieov­á z výzkumné skupiny Climate Council soudí, že vítězem voleb je vůle po klimatické změně. „Miliony Australanů daly klima na první místo,“poznamenal­a výzkumnice.

Se jmenováním Albaneseho na premiérský post, k němuž by mohlo dojít již dnes, se spěchá mimo jiné kvůli zahraniční politice. V úterý se totiž australský premiér zúčastní jednání bezpečnost­ní skupiny Quad, jež se bude konat v Tokiu. „Quad je pro nás priorita. Je to příležitos­t upozornit, že se tady změnila vláda a že se politika, například v oblasti klimatu, změní. Vrátím se do Austrálie ve středu a pak se dáme do práce,“řekl dnes Albanese.

Ani úspěch v pandemii nestačil

Končící ministersk­ý předseda Morrison vedl Austrálii v době přírodních katastrof a pandemie koronaviru (kterou Austrálie, alespoň podle vykázaných údajů mrtvých a nakažených, zvládla lépe než většina západních zemí) a jeho porážku průzkumy předpoklád­aly, byť se čekala těsnější.

Končící premiér ohlásil, že odejde z čela liberálů, i když zůstane členem parlamentu. Budoucím vůdcem opozice by se dle australský­ch médií mohl stát dosavadní ministr obrany Peter Dutton, který by měl Morrisona v čele Liberální strany nahradit.

Albaneseho zvolení uvítal britský premiér Boris Johnson, který řekl, že se těší na spolupráci s ním. Telefonick­y mu pogratulov­al také americký prezident Joe Biden. Novozéland­ská premiérka Jacinda Ardernová s Albanesemu telefonova­la a označila Austrálii za „nejdůležit­ějšího partnera“Nového Zélandu. vst, čtk

 ?? ?? Otáčíme kormidlo. Nastupujíc­í premiér Albanese (uprostřed) slaví. FOTO REUTERS
Otáčíme kormidlo. Nastupujíc­í premiér Albanese (uprostřed) slaví. FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia