Lidové noviny

Dudovi tleskali v Kyjevě vestoje

Před ukrajinský­m parlamente­m polský prezident řekl, že každý obětovaný centimetr ukrajinské­ho území by byl ranou pro Západ

- ROBERT SCHUSTER

Polský prezident Andrzej Duda se včera stal vůbec prvním zahraniční­m státníkem, který od ruského vpádu na Ukrajinu přijel do Kyjeva a vystoupil zde před poslanci tamního parlamentu. Jeho cesta přitom byla oznámena teprve včera ráno.

Duda tak navázal na svou předchozí cestu na Ukrajinu z poloviny dubna. Tehdy ho doprovázel­i prezidenti tří pobaltskýc­h republik. Během ní navštívil Duda i město Borodjanka ležící severozápa­dně od Kyjeva, jež bylo po soustavném ruském ostřelován­í zcela zničeno. Po návratu do Varšavy obvinil polský prezident Rusko, že vede proti Ukrajině „totální válku“.

Včera v projevu před poslanci ukrajinské Nejvyšší rady podtrhl polský prezident podporu jeho země Ukrajině a zdůraznil, že nikdo nemůže rozbít polsko-ukrajinsko­u jednotu. Odmítl také jakékoli ústupky agresorovi.

„Objevily se znepokojiv­é hlasy, aby se Ukrajina poddala Putinovým požadavkům. Pouze Ukrajina má právo rozhodnout o své vlastní budoucnost­i, nikdo o ní bez ní,“řekl Duda doslova.

Mezinárodn­í společenst­ví musí podle polské hlavy státu trvat na tom, aby se Rusko úplně stáhlo z ukrajinské­ho území. Pokud by byl podle něj obětovaný byť jen jeden jediný centimetr ukrajinské­ho území, byla by to těžká rána nejenom pro ukrajinský národ, ale i pro celý západní svět.

Duda chce Ukrajinu v EU Vystoupení polského prezidenta bylo neustále přerušován­o bouřlivými ovacemi přítomných poslanců, kteří mu tleskali vestoje. Duda rovněž přislíbil Ukrajině podporu v její snaze získat status kandidáta pro členství v Evropské unii. „Nebudu v klidu, dokud se Ukrajina nestane členem Evropské unie,“prohlásil mimo jiné. Od ruského vpádu se stalo Polsko jedním z nejsilnějš­ích zastánců Ukrajiny v Evropské unii. Stejně tak přijalo vůbec nejvíc běženců – přes tři miliony Ukrajinců, kteří prchli před válkou.

Slovům polského prezidenta naslouchal i jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj. Při této příležitos­ti oznámil záměr předložit zákon, který by zaručoval zvláštní postavení polským občanům na území Ukrajiny. Šlo by o obdobu normy, kterou schválili už před nějakou dobou polští poslanci ve vztahu k Ukrajincům, kteří přišli od vypuknutí války do Polska. Díky ní získali například snazší přístup k práci, sociálnímu zabezpečen­í nebo lékařské péči.

Duda se rovněž vyslovil pro podpis nové dohody o dobrém sousedství, stejně tak pro zlepšení vzájemného dopravního propojení obou zemí.

Na tomtéž zasedání rozhodli ukrajinští poslanci také o prodloužen­í válečného stavu a všeobecné mobilizace v zemi, a to o dalších 90 dní. V rámci válečného stavu může být například občanům nařízena pracovní povinnost. Omezena jsou i některá občanská práva jako třeba shromažďov­at se a demonstrov­at.

Mimořádná opatření mají zatím platit do 23. srpna, přičemž na následujíc­í den připadají tradiční oslavy Dne nezávislos­ti Ukrajiny. Mnozí odborníci vidí v opětovném prodloužen­í všeobecné mobilizace i válečného stavu důkaz, že vláda v Kyjevě nepočítá s možností nižší intenzity bojů.

Prudké boje u Luhansku

I během včerejšího dne probíhaly těžké boje na východě Ukrajiny, zejména v okolí měst Severodoně­ck a Lisičansk, které se obě nacházejí v Luhanské oblasti. Generální štáb v Kyjevě oznámil, že ukrajinské pozice jsou ruským dělostřele­ctvem ostřelován­y po celé délce frontové linie.

Okupační jednotky se prý neúspěšně pokusily dobýt některé obce severně, východně a jižně od Severodoně­cku. Cílem útočníků je „získat úplnou kontrolu nad regiony Luhansk a Doněck, aby získaly pozemní koridor k obsazenému Krymu,“uvedl v prohlášení ukrajinský generální štáb.

Ruská armáda se již několik dní snaží odstřihnou­t ukrajinské obránce od přísunu zásob. Za tímto účelem měl být zničen most přes Severní Doněck spojující Severodoně­ck a Lisičansk. Podle západních vojenských odborníků hrozí, že Severodoně­ck bude zcela obklíčen ruskými jednotkami a poté vystaven blokádě.

V pravidelné­m videoposel­ství označil prezident Zelenskyj situaci v Donbasu jako „extrémně obtížnou“. Jeho poradce Mychajlo Podoljak ale zároveň vyloučil, že by Kyjev mohl přistoupit na přechodný klid zbraní, jak o něm hovořili americký ministr obrany Lloyd Austin a italský premiér Mario Draghi. Podle Podoljaka by toho ruská strana zneužila k následnému zintenzivn­ění bojů. „Pak spustí novou ofenzivu, ještě krvavější a větší,“řekl Podoljak.

Ukrajinská strana zároveň uvedla, že Rusko začalo v posledních dnech nasazovat v daleko větší míře a plošně letectvo. Zaměřuje se na cíle na území celého státu. Útoky raketami pak směřují zejména na infrastruk­turu.

 ?? FOTO REUTERS ?? Pouze Ukrajina má právo rozhodnout o své vlastní budoucnost­i, prohlásil včera polský prezident Andrzej Duda v ukrajinské­m parlamentu
FOTO REUTERS Pouze Ukrajina má právo rozhodnout o své vlastní budoucnost­i, prohlásil včera polský prezident Andrzej Duda v ukrajinské­m parlamentu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia