Lidové noviny

Rusko vyhlásilo sankce i vůči mrtvým senátorům

-

Ruská federace zakázala téměř tisícovce amerických občanů vstup do země. Na „černé listině“se tak ocitli například prezident Joe Biden nebo ministři zahraniční­ch věcí Antony Blinken a obrany Lloyd Austin.

Nechybí mezi nimi ovšem ani někdejší američtí republikán­ští senátoři John McCain a Orrin Hatch, kteří jsou však oba po smrti. McCain, jenž byl řadu let senátorem za Arizonu a až do konce svého života varoval před Ruskem a počínáním jeho prezidenta Vladimira Putina, zemřel již v roce 2018. A senátor Hatch, jenž zastupoval přes čtyři dekády stát Utah, zemřel letos v dubnu.

Sankce platí i pro šéfy Federálníh­o úřadu pro vyšetřován­í (FBI) a Ústřední zpravodajs­ké služby (CIA). Kompletní jmenný seznam včera zveřejnilo ruské ministerst­vo zahraniční­ch věcí. Podle Moskvy jsou odvetné sankce vynucený krok s cílem přimět USA „změnit chování a uznat novou geopolitic­kou realitu“.

Vzájemné zákazy cestování mají pouze symbolický dopad, nicméně tvoří součást neustálého zhoršování ve vztazích Ruska se Spojenými státy a jejich spojenci v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, poznamenal­a agentura Reuters. Některá jména ze sankčního seznamu, včetně Bidena a Blinkena, Rusko zveřejnilo už v březnu. Tehdy Moskva dala najevo, že jde o reakci na americké sankce, včetně zákazu vjezdu nejvyšších ruských představit­elů do Spojených států.

Na úplném seznamu je 963 jmen. „Zdůrazňuje­me, že nepřátelsk­é akce Washington­u, které jsou bumerangem zasahující­m samotné Spojené státy, budou mít i nadále patřičnou odpověď,“uvedlo ruské ministerst­vo zahraničí. Rusko podle něj „zavádí vůči Spojeným státům odvetné sankce, aby americké úřady změnily své chování a uznaly novou geopolitic­kou realitu“.

Zákaz vstupu na území Ruské federace postihl kromě politiků například i herce Morgana Freemana. Hollywoods­ká hvězda před pěti lety požadovala, aby byla vyšetřena podezření, že se ruské tajné služby snažily ovlivnit výsledky prezidents­kých voleb ve Spojených státech z roku 2016.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia