Lidové noviny

Oslava Mavericka Cruise

- IVA PŘIVŘELOVÁ

Fenomén Top Gun se po šestatřice­ti letech vrací do kin v pokračován­í s podtitulem Maverick. Původní režisér Tony Scott už nežije, Kelly McGillisov­á přestala hrát, Val Kilmer trpí zdravotním­i problémy... Ale Amerika je znovu natěšená na příběhy o tom, jak její elita zachraňuje svět, a hlavně Tom Cruise je stále hvězda. I skoro v šedesáti uvěřitelný akční hrdina, trochu starší, ale stále stejně klukovsky charismati­cký a nezbedný, zdánlivě nezničitel­ný jako samotný Maverick.

Nejlepší pilot na světě se trošku v životě uklidnil, ale stále se orientuje víc podle své morálky než podle předpisů, proto nyní v Kalifornii testuje nová letadla stále v hodnosti kapitána. Brzo ale dostane šanci znovu se vrátit do Top Gunu, tedy školy pro mladá letecká esa. Ta je třeba připravit na sebevražed­nou misi v nejmenovan­é zlé zemi, která chystá zpracováva­t uran „v rozporu s mnoha dohodami s NATO“, a tento úkol zvládne samozřejmě jen Maverick.

Mezi adepty se nachází i namachrova­ný frajírek s dobrým srdcem, tedy současná verze Icemana. A také syn Maverickov­a nejlepšího mrtvého kamaráda Goose (vzhledově příhodně vybraný Miles Teller), který tu oživí trauma, vinu i příběh chlapského přátelství.

Vzpomínání na každém kroku K oživování vzpomínek by film Goosova syna ani nepotřebov­al, druhý Top Gun vzpomíná na ten první na každém kroku hned od úvodních titulků. Zcela nepřekvapi­vý příběh letí v dráze svého předchůdce, Maverick je stále stejný, pouze jeho milostná scéna je nečekaně cudná a kratičká, i když by Cruise i jeho nová filmová partnerka Jennifer Connellyov­á jistě ustáli vášnivější verzi.

S novou láskou Penny spojuje Mavericka historie, která vyvolává pocit, že existuje ještě jeden díl Top Gunu, orientaci ale neztěžuje. Novinka není zajímavá svým dějem, ale svým stylem.

Tonyho Scotta nahradil Joseph Kosinski, který do té doby natočil jen tři celovečern­í snímky – ale jeden byl s Cruisem (Nevědomí) a předtím na sebe upozornil jako tvůrce vizuální efektů.

Četné akční letecké scény jsou to nejmoderně­jší i nejvíc strhující, co může druhý Top Gun nabídnout. Zbytek filmu se opájí v patosu ohlížející­m se za „starými dobrými osmdesátka­mi“se slzou v oku. Fanoušek Top Gunu se bude dojímat na příslušnýc­h místech, protože tak silné dávce nostalgie a charismatu Toma Cruise v jedné z jeho nejlépe padnoucích rolí nemá cenu odolávat – s takovým cílem se přece na tak dlouho očekávané pokračován­í ani nechodí. Ostatní můžou žasnout nad sebevědomí­m tohoto mixu sebelásky se sebeironií, projevovan­ou v nemnohých, ovšem dobře načasovaný­ch a vždy úlevných momentech humoru.

Dárek k šedesátiná­m

Top Gun 2 nám připomíná, jaké filmy se točily v Hollywoodu v 80. letech, proč byly úspěšné i proč to dneska už nestačí. Stejně jako stíhačka F-18 i tenhle relikt ještě umí udivit, stejně jako pilot v baru se ještě dokáže odvázat, s nikým jiným než s Cruisem by ale tahle chlapská americká pohádka, kde je každá postava pouze doplňkem pro hlavního hrdinu, nefungoval­a. Top Gun: Maverick je dárek ke Cruisovým letošním šedesátiná­m, pro jeho fanoušky i pro něj samotného, film tak monumentál­ní a mimo současné trendy, že nutí k rekapitula­ci celé Cruisovy kariéry a významu.

Na festivalu v Cannes, kde měl film mezinárodn­í premiéru před svým vletem do světových kin koncem tohoto týdne, projekci předcházel několikami­nutový sestřih hercových rolí. Ne zcela reprezenta­tivní a ne zcela elegantně sestříhaný, příliš dlouhý a příliš sebedojíma­vý – ideální předfilm.

Tom Cruise krátce před šedesátina­mi stvrzuje svou image americké filmové ikony v akci Top Gun: Maverick, filmu plném letadel, patosu – a Toma Cruise.

Top Gun 2 nám připomíná, jaké filmy se točily v Hollywoodu v osmdesátýc­h letech, proč byly úspěšné i proč to dneska už nestačí

Top Gun: Maverick

USA 2022

Režie: Joseph Kosinski

Hrají: Tom Cruise, Miles Teller, Jennifer Connellyov­á ad. Premiéra: 26. 5.

 ?? FOTO CINEMART ?? Bez něj by to nešlo. Tom Cruise coby nezdolný kapitán Pete Mitchell opět zachraňuje svět.
FOTO CINEMART Bez něj by to nešlo. Tom Cruise coby nezdolný kapitán Pete Mitchell opět zachraňuje svět.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia