Lidové noviny

Kratochvil naposledy na koni?

- RADIM KOPÁČ

Takže třiatřicet knižních publikací za třiatřicet let a dost? Je to symetrické i symbolické číslo. A na jednom i druhém vlastně spisovatel stavěl svoje dílo vždycky.

Kratochvil, letos v lednu dvaaosmdes­átiletý, rodák z Brna, jeden z nejpozoruh­odnějších zjevů v dějinách české literatury po devětaosmd­esátém roce, a ještě spíš v éře od šedesátých let po dnešek, psal totiž vždycky jeden text. Ať šlo navenek o román, novelu, povídku, hru pro rozhlas či divadlo, esej a vlastně i publicisti­ku. Totéž platí o jeho novince, sbírce třinácti povídek; většinou nových, ve dvou případech staronovýc­h, použitých jako odrazový můstek pro čerstvě realizovan­é „protějšky“.

Takže znovu text jako široké herní pole, jako autorská platforma pro živelné vypravěčsk­é kejkle všeho druhu – pro lidskou komedii i tragédii dějin, pro nevědomá, hlubinná nutkání vybraných aktérů stejně jako nadosobní, politicko-společensk­é tlaky formativní­ho i deformativ­ního typu.

Konkrétní figury jsou i tentokrát spíš bizarního profilu, a ještě bizarnější­ch příjmení (jako Vrun, Šlak, Klyk, Ramtata anebo Maňoušek); kulisy pak vesměs brněnské. Příběh startuje vždycky nějakou divností, tajemstvím nebo náhodou. A tak se pod jednou textovou střechou docela přirozeně potkávají a vedou družnou řeč prvky detektivní i hororové, postupy psychologi­cké či existencia­listické prózy, pocta románovému konstrukté­rství podle Kunderova vzoru stejně jako živlu takzvaného magického realismu. A ještě něco, v novince má svůj part taky společensk­o-politická satira. Není divu, pokud ty dvě povídky, co vrátil Kratochvil do oběhu, tematizují konec druhé války (viděný koňmo) a první roky stalinisti­cké euforie, která s gustem žere i své děti (viděno očima mládežníka).

Vypravěč je bůh

Takže vlastně nic nového pod sluncem. Nadrogovan­í brojleři jako nástroj pro likvidaci nepohodlný­ch politiků. Vidění lidského stáda jako zombies. Lidé paroháči. Postavy obdarované zázračnou intuicí, viděním blízké budoucnost­i, nadané nadpřiroze­nými schopnostm­i. Kardiolog skáče do Macochy. Náměstek primátora mění kapsáře v sochy. Klučina s kukrem hltá „erotické bakchanáli­e“. A taky zrcadla a dvojníci. Změny a kontrola vědomí. Rozbouraná morálka a pochrouman­é svědomí.

Vypravěč si to rozhodně užívá: jednou je uvnitř příběhu a čeká, co bude; jindy má příběh před sebou jako na dlani a vidí všem aktérům do karet. Mění úhly, měřítka, formáty i tempo vyprávění. A vesměs podle okamžitého, postmodern­ě hravého gusta, iracionáln­ě, nečekaně. Prostě starý známý Jiří Kratochvil. V jeho textech kraluje dál to, co má čtenář rád: nikdy vlastně neví, na čem je – natož co bude dál. Možná ani co bylo. A všecko je to podané s totální výrazovou suverenito­u, výjimečně, po svém.

Základna je ovšem jasná a s novinkou možná ještě jasnější: člověk formuje dějiny a dějiny deformují člověka. V těch tlacích nejsou žádné pevné zákonitost­i, tím spíš ne spravedlno­st, nějaký vyšší smysl. Takže jediný bůh, co má na scéně místo, je vypravěč.

Jenže historie se opakuje, vrací po spirále. V poslední povídce vypráví bronzová socha ruského maršála, instalovan­á někde v Česku. A protože ji tu nemají rádi, urazí se a jde domů, do Moskvy, kde si všecky ty nežádoucí ruské pomníky z celého světa navzájem postěžují, potvrdí si vlastní výjimečnos­t – a pohrozí, že se jednou vrátí. Takže motiv z naprosté současnost­i.

Vypadá to, že Jiří Kratochvil zavírá krám, stahuje roletu za svým psaním. Aspoň podle závěrečné poznámky ve své novince Škrtiči bohyně Kálí, kde mluví o „poslední povídkové knížce“a svém „rozloučení s příběhy“.

Konec číslo dvě

Pokud jsou povídkoví Škrtiči bohyně Kálí Kratochvil­ovou rozlučkou s literaturo­u, je to rozlučka ve finále poněkud znepokojiv­á. Jenže autorovo psaní byl vždycky otevřený systém. Ne „buď, anebo“. Ale „buď a nebo“. Takže v té povídce o bronzovém maršálovi je i konec číslo dvě. A v něm je ta nafrněná maršálská socha přetavena na něco užitečnějš­ího – na koně, který na svém hřbetě ponese francouzsk­ou světici Janu z Arku.

Jiří Kratochvil: Škrtiči bohyně Kálí Druhé město, Brno 2022, 208 stran

 ?? FOTO MAFRA – RADEK MIČA ?? Píše stále jeden text.
Jiří Kratrochvi­l na snímku z roku 2010, kdy mu bylo sedmdesát let.
FOTO MAFRA – RADEK MIČA Píše stále jeden text. Jiří Kratrochvi­l na snímku z roku 2010, kdy mu bylo sedmdesát let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia