Lidové noviny

Hladomor opravdu hrozí D

Za růstem cen potravin jsou i spekulace finančníků se zemědělský­mi surovinami

-

vě zdánlivě nesouvisej­ící zprávy z minulého týdne. Německá ministryně pro rozvoj varuje před největším světovým hladomorem od druhé světové války. A guvernér České národní banky upozorňuje, že ještě v červnu jeho banka zřejmě zvedne základní úrokovou sazbu nad šest procent.

Obě zprávy ukazují na jedno: centrální banky v uplynulém desetiletí levnými penězi postupně roztočily kolotoč dluhu, inflace, spekulace a nakonec, bohužel, patrně pomohou přivodit i katastrofá­lní hladomor. Růst cen potravin je totiž celosvětov­ý. Jednou z jeho stěžejních příčin je spekulace s potravinam­i typu obilí. Tu živí levné peníze centrálníc­h bank. Banky a fondy díky nim spekulují třeba s pšenicí jako s bitcoinem. Na druhém konci ovšem není jen někdo, kdo prodělá, ale bohužel i někdo, kdo v krajním případě opravdu zemře hlady.

Podle Světového potravinov­ého programu OSN do konce letošního roku bude akutním hladem trpět celosvětov­ě o 47 milionů lidí více než před ruskou invazí na Ukrajinu. To je 17procentn­í nárůst. Invaze je bezprostře­dním spouštěčem možného hladomoru, neboť Ukrajina i sankcionov­ané Rusko jsou klíčoví světoví dodavatele obilí či třeba slunečnico­vého oleje.

Systémové důvody

Jenže celosvětov­ě jsou nyní ceny potravin výše o 42 procent v porovnání třeba s obdobím 2014 až 2016. Za tímto nárůstem stojí, kromě bezprostře­dních příčin, jako je válka nebo ještě i pandemie, také systémové důvody. Stěžejním je právě spekulován­í finančníků se zemědělský­mi surovinami a potravinam­i, které léta živily levné peníze centrálníc­h bank.

Ty se totiž jimi snažily vyvolat inflaci. Chtěly roztočit inflační kolotoč, čímž zamýšlely roztočit ztuhlá kola ekonomiky. Nakonec inflační kolotoč skutečně roztočily. A už o mnoho let dříve také kolotoč spekulace. Proto tolik rostly v USA akcie a v Česku zase nemovitost­i. Přifukoval­y je biliony dolarů nebo korun, které centrální banky„vytvářely“. Tyto biliony vznikaly bezpracně a nereprezen­tovaly žádnou reálnou protihodno­tu v ekonomice. Peníze vytvářené z ničeho uměle stlačují úroky. Proto mají dostupnějš­í úvěry v první řadě velké světové korporace, mezinárodn­í banky, fondy a spekulanti. Včetně těch, kteří nyní šponují třeba cenu pšenice. Svádí se to sice zcela na válku na Ukrajině, ale to je jenom část problémů.

Fundamentá­lním problémem současné světové ekonomiky je totiž právě to, že centrální banky vytvářením „bilionů z ničeho“roztočily kolotoč inflace a spekulace, který teď neumějí zastavit.

Příkladem je i Česká národní banka. Ta v letech 2013 až 2017 „vytvářela“biliony korun, aby lidem uměle zdražila ledničky, auta i byty. Historicky nepříliš opodstatně­ně se totiž bála deflace. V obavě z ní – tedy třeba i z poklesu cenové hladiny meziročně třeba jen o 0,2 procenta – tak zadělala na inflaci, jež může dosáhnout i 20 procent. Nyní se ČNB snaží s velkou vervou aspoň přibrzdit inflační kolotoč, jejž léta pomáhala roztáčet. Její guvernér Jiří Rusnok signalizov­al, že ČNB zvýší sazbu ze současných 5,75 nad šest procent. Mimochodem, zvýšila-li by letos základní úrok na sedm procent, vrátíme se do jara 1999. To byl rok, kdy průměrná sazba hypoték postupně klesala, i tak vykázala úroveň 10,3 procenta. Ani dnes nelze letos nebo příští rok vyloučit hypotéky průměrně až za deset procent.

Hlavním problémem světové ekonomiky je, že centrální banky vytvářením „bilionů z ničeho“roztočily kolotoč inflace a spekulace

Vlastní nemovitost

Lidé se však i teď, při zdražující­ch hypotékách, stále často ptají, zda si je mají vzít a pořídit vlastní nemovitost, v níž spatřují pojistku proti inflaci. Hypotéku nyní spíše nebrat. Bude totiž levněji. Ale ne hned. Nejdříve totiž hypotéky zdraží, až na oněch deset procent. Podívejme se, co říkají světové dluhopisov­é trhy. Inflační očekávání dramaticky klesají. Pro léta 2027 až 2032 počítají dluhopisov­é trhy v USA či Německu s inflací na úrovni kolem dvou procent – a vsází na to své peníze. Podobný vývoj lze čekat i v Česku. Jak to? Nejlepším lékem na inflaci totiž je, jak známo, inflace. Prudké zdražování destruuje poptávku, neboť nahlodává kupní sílu lidí i firem a vhání mezi ně finanční obavy z budoucnost­i.

Bude destruovat nejen poptávku po zboží, pracovní síle, ale také po nemovitost­ech. Poptávka po nemovitost­ech je navíc zvláště citlivá – citlivější než poptávka po spotřebním zboží – právě na vysoké úrokové sazby.

Navíc není pravda, že nemovitost­i jsou pojistkou proti stagflaci, která nás čeká v příštích zhruba dvou letech. Proti ní lépe ochrání akcie těžařů zlata, plynu nebo kovů, akcie maloobchod­ních řetězců či farmaceuti­ckých firem, termínové kontrakty na suroviny, již zmíněné spekulativ­ní investice do potravin, nebo švýcarský frank a kanadský či australský dolar.

Takže nemovitost­i v Česku by v příštích letech nemusely nijak dramaticky zdražovat. A v roce 2025 už velmi pravděpodo­bně budou hypotéky výrazně levnější než dnes. A také levnější, než budou příští rok. Kolotoč se totiž nakonec zastavit podaří. Za cenu zřejmě citelného růstu nezaměstna­nosti v Česku, již v rozvojovém světě bohužel patrně doprovodí katastrofá­lní hladomor.

 ?? ?? LUKÁŠ KOVANDA hlavní ekonom
Trinity Bank
LUKÁŠ KOVANDA hlavní ekonom Trinity Bank

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia