Lidové noviny

Ruský majetek ve státní mrazničce

Konfiskace bez soudu jsou cestou k nesvobodě

- Marek Hudema

Kde vzít peníze na pomoc Ukrajině a na nápravu škod, které tam způsobila ruská armáda? Nabízí se jednoduchá odpověď: přece z majetku ruských firem a občanů, který je zmrazen na základě sankcí proti Rusku. K využití tohoto majetku, ba sanaci škod na Ukrajině nedávno vyzval i její prezident Volodymyr Zelenskyj. Není to ale tak snadné, jak se zdá.

Podle našeho práva nelze jen tak někomu bez náhrady znárodnit majetek. Právo na užívání soukromého majetku je u nás zakotveno mimo jiné v ústavě, kde se píše, že sice ve výjimečnýc­h případech může být majetek zestátněn, ale jen za přiměřenou náhradu. Je to z dobrých důvodů. Ochrana soukromého majetku je jedním ze základů nejen tržní ekonomiky, ale také demokracie.

Pokud by vláda mohla kdykoliv komukoliv zabavit jeho věci a připravit jej o prostředky k obživě, znamenalo by to hrozbu, která může omezit svobodné vyjadřován­í občanů i svobodu volit či být volen. Občané by raději dělali to, co by vláda chtěla, než aby přišli o vše. Společnost by potom sice mohla vypadat demokratic­ky a existovaly by třeba i volby, šlo by ale jen o skrytou diktaturu. Není žádnou náhodou, že právo na soukromý majetek nerespekto­valy v minulosti zejména totalitní režimy.

Můžeme sice argumentov­at tím, že cizinci nevolí, ale i tak jsou tu dobré důvody jejich majetek chránit. Za prvé, zestátnění majetku cizincům by bylo špatným příkladem, který by nakonec mohl vést k tomu, že se naruší nedotknute­lnost soukromého vlastnictv­í a skončí to konfiskace­mi majetku občanů. A za druhé, chceme-li, aby ostatní země respektova­ly majetková práva našich občanů u nich, musíme na oplátku chránit majetek cizinců. Bez ohledu na to, co jejich země dělá, nebo nedělá. Ostatně, podle některých právníku se ústavní ochrana majetku vztahuje i na cizince, podle jiných jejich majetek chrání „jen“zákony. Zkonfiskov­at ruský majetek u nás, prodat ho a poslat takto získané peníze na Ukrajině prostě nejde, a stejné je to i v dalších demokratic­kých zemích. Brání tomu zákony. Byť třeba v USA to někteří chtějí změnit.

Na druhou stranu, co dělat s ruským majetkem, který byl u nás zmrazen na základě unijních sankcí? Stát totiž nemá kapacitu a často ani odborníky na spravování firem či jen na údržbu zabavených nemovitost­í. Může ale tento majetek prodat a posléze, až budou sankce zrušeny, vyplatit jejich majitelům náhradu. U části to stejně nebude nutné. Pokud se prokáže, že se tito lidé či firmy podíleli na trestných činech, u kterých se ukládá majetkový trest, nebo na nich kvůli jejich možným zločinům bude požadovat Ukrajina náhradu škody, peníze získá buď český, nebo ukrajinský stát. Je to velmi pravděpodo­bné, protože na evropské sankční seznamy se dostávají firmy, instituce i jednotlivc­i většinou na základě dobře zdůvodněné spojitosti buď s trestnými činy, nebo s napomáhání­m ozbrojené agresi. Což je mimochodem i u nás také trestný čin. V jednotlivý­ch případech to ale musí potvrdit nezávislý soud včetně případného propadnutí majetku či jeho využití pro náhradu škod. Nikoliv vláda či poslanci, jak se někteří mylně a nebezpečně domnívají.

Zkonfiskov­at ruský majetek u nás, prodat ho a poslat takto získané peníze na Ukrajinu prostě nejde, a stejné je to i v dalších demokratic­kých zemích. Brání tomu zákony. Byť třeba v USA to někteří chtějí změnit.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia