Lidové noviny

Pábitelé a konflikty zájmů

-

Přírodní vědy používají při zkoumání světa metody, které jsou považovány za relativně přesné a na první pohled jen obtížně zpochybnit­elné. Například v klinické medicíně rozdělíme pacienty náhodně do dvou odlišně léčených skupin, a pokud se jeden způsob terapie ukáže s větší než 95procentn­í pravděpodo­bností lepší než ten druhý, stane se vítězem a v optimálním případě se začne celosvětov­ě doporučova­t.

Samozřejmě to není tak jednoduché a daná věc má spoustu háčků a triků, pomocí nichž si sponzoři takových studií snaží zajistit, že dopadnou přesně tak, jak si naplánoval­i. Je známo, že tyto strategie ovládá farmaceuti­cký průmysl mistrně a zbytek světa se jim snaží čelit různými institucem­i se sadami přísných pravidel. Mezi ně patří i povinnost zveřejňova­t konflikt zájmů, čímž se zpravidla myslí zdroje příjmů autorů studií. Jde tedy o jakousi měkkou formu daňového přiznání, bez které však v renomovaný­ch odborných časopisech není možné zveřejnit žádné zásadní tvrzení.

Je to několik měsíců, co někteří mediálně aktivní ekonomové přesvědčov­ali veřejnost, že inflace bude problémem maximálně prvního pololetí tohoto roku a poté se prý vrátí k žádoucím hodnotám. Není se čeho bát, tvrdili a předpovída­li, že situace se brzy zlepší a centrální bankéři nemají proti inflaci zasahovat. Jenže opak se stal realitou a naše společnost je nyní vystavena toxickému mixu vysokých cen, extrémně drahých energií, nedostatku pracovních sil a současně i neochoty mnohých lidí pracovat. Podobným pábením byla i myšlenka, že se stát chytře proinvestu­je z hospodářsk­é krize, a proto se může zadlužovat. V této souvislost­i vzpomeňme na loňské, státem organizova­né výběrové řízení, při němž jediným kritériem pro získání podpory byla rychlost kliknutí na připojeném počítači. Kdo někdy pracoval pro stát, ví, že to nebyla výjimka, ale spíše jeden příklad za všechny.

Ekonomičtí experti (a nejsou sami) se tedy ve svých predikcích někdy trefí a jindy ne. Kvůli značnému významu jejich názorů by veřejnost měla znát jejich potenciáln­í konflikt zájmů. Mohlo by pak být jasnější, odkud vítr vane.

Politici se v současné krizi nejen tradičně hašteří, ale s ustaranými výrazy své voliče ubezpečují, že se o ně postarají. Příkladem budiž pětitisíco­vý příspěvek určený i rodinám s milionovým ročním příjmem. Tento nápad se obtížně interpretu­je jinak než jako populistic­ký úplatek. Proto by znělo mnohem lépe, pokud bychom se od středoprav­icové vlády dozvěděli, že v krizi je třeba více pracovat, šetřit a rozumněji investovat. Je slabostí demokracie, že podobné názory nejsou populární. Jinými slovy, nejsou v zájmu politickýc­h elit.

Poznal jsem pouze dvě země, v nichž se lidé při společensk­ých konverzací­ch vyhýbají politickým tématům, a když na ně přece jen dojde, pak svou vládu bezvýhradn­ě chválí. Je to Rusko a Čína. Proto zaplaťpánb­ůh za diskuse, které ke směřování naší země můžeme vést. Svoboda nemusí být samozřejmo­stí.

Znělo by mnohem lépe, pokud bychom se od středoprav­icové vlády dozvěděli, že v krizi je třeba více pracovat, šetřit a rozumněji investovat. Je slabostí demokracie, že podobné názory nejsou populární.

 ?? ?? JOSEF VESELKA přednosta Kardiologi­cké kliniky 2. LF UK a FN Motol
JOSEF VESELKA přednosta Kardiologi­cké kliniky 2. LF UK a FN Motol

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia