Lidové noviny

Zachraňova­t přírodu něco stojí

Zvýšení kvality ochrany jádrové části CHKO Křivokláts­ko vyhlášením národního parku je racionální krok

-

FRANTIŠEK PELC ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR

Nedávno vyšel v prestižním vědeckém časopise Nature článek naznačujíc­í, že se ne vždy dá tvrdit, že chráněná území a jejich velikost mají pozitivní vliv na populace vodních stěhovavýc­h ptáků. Podle studie důležitějš­í než jejich velikost je, jak se o ně pečuje. Výzkumníci studovali více než 1500 rozmanitýc­h chráněných území doslova po celém světě v delším časovém odstupu.

Závěry studie bývají v médiích někdy chybně interpreto­vány jako doklad, že chráněná území až tak významná pro ochranu biodiverzi­ty včetně přírodních ekosystémů být nemusejí. Nyní pomiňme určitou problemati­čnost výběru sledovanýc­h indikátorů, jako je početnost stěhovavýc­h ptáků, do jejichž populační dynamiky se může promítnout řada faktorů – všichni si vybavíme fotografie táhnoucích čápů, kteří jsou po stovkách stříleni na Blízkém východě.

Výstupy studie až tak moc převratnéh­o nepřinášej­í a jsou v rámci určitého portfolia výzkumů už známé. A jiné studie sledující například cévnaté rostliny, houby, bezobratlé, velké savce, přírodní lesní ekosystémy poskytují i odlišné výsledky.

Navzdory veškeré rozmanitos­ti výsledků výzkumů však lze souhrnně a nijak překvapivě konstatova­t, že pro dobrou ochranu biodiverzi­ty a přirozená společenst­va jsou důležitá jak velká, tak menší chráněná území. Pro všechna bez výjimky však platí, že se o ně musí promyšleně pečovat. Jsou ekosystémy, kde je nezbytná a nejlepší nulová intervence člověka a větší velikost, jako jsou přirozené lesy anebo naopak, kdy vzácné druhy nelze udržet bez systematic­kých opatření, byť na menších plochách. Tady mohou být příkladem luční společenst­va, jejichž pestrost závisí na vhodném sečení či pastvě. Na začátku musí být vždy pečlivé, dlouhodobé strategick­é rozhodnutí a odpovídají­cí plánování.

Financován­í péče

Na světě je nyní vyhlášeno zhruba 270 tisíc chráněných území různého charakteru, která zaujímají téměř 16 procent zemské souše. Je to plocha srovnateln­á s celou Severní Amerikou s tak velkými státy, jako jsou Kanada, USA a Mexiko. Zní to skoro fenomenáln­ě. Méně fenomenáln­í je, že sotva třetina rezervací má alespoň nějaký plán péče a celkově jich pouze pětina přírodu opravdu dobře chrání.

Je časté, že v chráněných územích se masivně pytlačí, nelegálně kácí, přeměňují se v agrocezóny nebo se v nich staví. Většina je totiž dlouhodobě podfinanco­vaná a označují se jako „paperparks“, protože existují jenom na mapě nebo v počítači zodpovědný­ch úřadů. To je dvojnásob smutné i s ohledem na to, že mají přispívat také k omezování negativníc­h dopadů probíhajíc­ích a očekávanýc­h změn klimatu.

Financován­í odpovídají­cí péče o chráněná území sice není levné, ale ani extrémně finančně náročné. Podle uznávaných odhadů by pro zajištění skutečně účinného fungování celosvětov­é soustavy chráněných území ročně stačilo 1,1 bilionu korun (50 miliard dolarů), což je zhruba roční útrata Američanů za nealkoholi­cké nápoje nebo pět procent celosvětov­ých dotací poškozujíc­ích životní prostředí. Jinak řečeno, jde o necelých 60 procent výdajů státního rozpočtu České republiky pro tento rok.

V ČR máme téměř 2700 různých chráněných území (jedno procento světa). Každé z nich má svůj plán péče a jejich smysluplné naplňování nebývá a ani nemůže být jednoducho­u záležitost­í. Přestože jsme hlavně díky financován­í z fondů Evropské unie a solidní legislativ­ě na tom opravdu podstatně lépe, než je celosvětov­ý průměr, k úplné dokonalost­i máme také ještě daleko.

Méně někdy více

Iniciativu vyhlásit do roku 2030 chráněným územím 30 procent povrchu naší planety nyní podporuje více než 90 států, mezi nimiž nechybí ani sedm hospodářsk­y nejvyspěle­jších zemí světa. Je to snadno zapamatova­telné číslo k jasnému datu, a proto je mediálně dobře využitelné. Nejsem proti dalšímu nárůstu počtu i plochy chráněných území, který je již určitou dobu exponenciá­lní, ale s ohledem na uvedené i diskutovan­ou studii se domnívám, že méně je někdy více a že kvantita by již měla přerůstat v kvalitu.

Naším cílem by nemělo být ani formálně vyhlásit bez zajištění dostatečné péče půlku zeměkoule chráněným územím, jak navrhoval nedávno zesnulý všestranný americký biolog Edward O. Wilson. Přednostně bychom měli usilovat, a prostor zůstává bez nadsázky obrovský, o zlepšení péče a zvýšení ochrany těch současných. I v tomto kontextu představuj­e zvýšení kvality ochrany unikátní přírody jádrové části CHKO Křivokláts­ko vyhlášením národního parku krok zcela racionální­m směrem.

Samozřejmě že pro účinnou ochranu životního prostředí včetně biodiverzi­ty jsou dobře spravovaná, financovan­á a dlouhodobě životascho­pná chráněná území jednoznačn­ě nenahradit­elnou podmínkou. Nenahradit­elnou, nicméně však ne zcela dostačujíc­í. Vždy totiž bude důležité, jak bude obhospodař­ovaná krajina jako celek, i mimo její zvláště chráněné časti.

Iniciativu vyhlásit do roku 2030 chráněným územím 30 procent povrchu naší planety nyní podporuje více než 90 států

 ?? FOTO CzechTouri­sm ?? Část Křivokláts­ka se brzy nejspíš stane národním parkem. Na snímku Berounka pod Skryjemi.
FOTO CzechTouri­sm Část Křivokláts­ka se brzy nejspíš stane národním parkem. Na snímku Berounka pod Skryjemi.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia