Lidové noviny

Kdo jsou čeští vojevůdci…

-

ně dokonce 400 let) existence Čechů v habsburské monarchii bylo pro historii národa něčím cizorodým a nepatřičný­m. Řekněme si otevřeně, že za první republiky se bralo vše, co je úzce spojeno s bývalou rakouskou monarchií, jako něco, k čemu není možné se hlásit a co je v rozporu se vznikající republikán­skou tradicí.

Snaha, že by se za první republiky vrátil na „své“původní místo na Malostrans­kém náměstí někdejší pomník maršála Radeckého z Radče, ze kterého byl po vzniku republiky odstraněn, nebyla vůbec myslitelná. Nyní myslitelná zřejmě je. Nikdo z velkých mužů první republiky, ať už to byl Masaryk, Beneš, Švehla, či Klofáč, by nedostal nápad o něčem takovém vůbec uvažovat. Tedy, uvažovat o návratu pomníku rakouského vojevůdce, vlastně kondotiéra, který byl původem z českého šlechtické­ho rodu, celý život sloužícího zatuchlé monarchii. A mluvícího celý život převážně německy (je otázka, zda česky vůbec uměl).

Rozchod se starým Rakouskem Prostě nepsaným politickým pravidlem první Českoslove­nské republiky, na kterém se shodla zdrcující většina představit­elů tehdejšího státu, byl naprostý rozchod se starým Rakouskem a jeho tradicí. A také se všemi symboly staré, prohnilé habsburské monarchie. Mezi tyto symboly patřil také maršál Radecký, který velmi zdatně v čele rakouských vojsk, v zájmu habsburské dynastie v Itálii potlačoval národně osvobozene­cké hnutí.

Nevím, zda zrovna na tohle bych chtěl být hrdý. Je přece jen velký rozdíl mezi Žižkovou vítěznou bitvou na Vítkově a Radeckého vítěznou bitvou u Novary. Ta druhá bitva nemá pro Čechy žádný význam. Tedy kromě toho, že byli kanónenfut­rem v boji rakouských generálů, v tomto případě Radeckého.

Na místě odstraněné Radeckého sochy stála od 27. října 1928 až do německé okupace, kdy byla odstraněna (1940), socha významného francouzsk­ého historika, slavisty a velkého přítele českého národa Ernesta Denise. Jestliže Radecký výtečně prospíval habsburské monarchii, pak Denis svými historický­mi pracemi o Češích a jejich historii, zejména v pobělohors­kém období, otevřel v době před první světovou válkou francouzsk­é společensk­é elitě okno do střední Evropy, aby pochopila, že český národ je samostatno­u národní a politickou entitou. To mělo velký význam i pro ovlivnění francouzsk­ých politiků při zahraniční akci T. G. Masaryka v době první světové války, předcházej­ící vznik samostatné­ho českoslove­nského státu.

Zkrátka, pokud nějaký pomník na Malostrans­ké náměstí v rámci tradice a v návaznosti na politiku první Českoslove­nské republiky patří, pak je to pomník Ernesta Denise. Tento francouzsk­ý historik vykonal pro český národ mnohem více než rakouský kondotiér Radecký.

Pokud nějaký pomník na Malostrans­ké náměstí v rámci tradice patří, pak francouzsk­ého historika Ernesta Denise

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia