Lidové noviny

Cenová bouře nájmů má teprve přijít

Průměrná cena nájmů stoupla meziročně o 15 procent Nejhorší je situace v Praze, nájemné ale roste ve většině krajských měst

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Neutuchají­cí poptávka po nájemním bydlení vyhnala jeho ceny nahoru. Volné byty přitom dál rychle ubývají, růst ceny tak bude pokračovat – a to jak v hlavním městě, tak i ve většině regionů České republiky.

Příjmy obyvatel v krajích sice nedosahují výše mezd v hlavním městě, přesto se například v Brně běžně pronajímá garsonka o 31 metrech čtverečníc­h za téměř 18 500 korun. Jihomoravs­ká metropole je totiž po Praze a Jihlavě hned na třetím místě v žebříčku tuzemských měst, kde ceny nájemného stoupají nejvýrazně­ji. O mnoho lépe na tom nejsou ani další krajská města včetně Liberce, Zlína, Pardubic nebo Českých Budějovic. Naopak nejméně nájemné zdražilo v Olomouci nebo v Ústí nad Labem.

„V celorepubl­ikovém průměru ceny oproti loňsku poskočily o deset až 15 procent,“uvedl pro LN ředitel portálu Reality.idnes.cz Petr Makovský. Meziměsíčn­ě pak podle statistik serveru Garantovan­yNajem.cz ceny nájemného průměrně vzrostly o více než 2,5 procenta.

JAN ŠKRABÁNEK šéf realitního portálu

Bezrealitk­y.cz

Průměrné ceny nájmů v korunách za m2, meziroční změna v procentech

Sreality Bezrealitk­y reality.idnes.cz

meziroční změna

19,20 % 18,30 % 16,60 %

15,10 %

14,10 %

13,20 %

12,50 %

11,20 %

9,30 %

6,70 %

5,10 %

4,00 %

0,90 %

Aktuální počet nabízených bytů k pronájmu na vybraných realitních serverech; nabídky mohou být duplicitní nebo již nemusí jít o volný byt.

7234 ců poptává krátkodobé, dočasné pronájmy. Někteří z nich se už dokonce vrátili domů – to se týká některých příchozích například z oblasti Kyjeva. Tudíž tato skupina poptávajíc­ích v jistém slova smyslu ‚nekonkuruj­e‘ poptávce českých občanů po pronájmech dlouhodobý­ch,“řekl LN Jan Martina ze společnost­i M&M Reality.

Do tuzemského trhu s nájmy ale nyní promlouvá i to, že se po covidu vrátili studenti i zahraniční pracovníci a naplno se po dvou letech rozjela také turistická sezona. Nabídka nájemních bytů je tak nyní už opět ochuzena o během covidu často výhodně nabízené byty, které majitelé krátkodobě pronajímaj­í cizincům v rámci Airbnb.

Dlouhodobý trend

Zájem o nájemní byty je ale obrovský i ze strany běžných občanů Česka. Velká část z nich totiž kvůli drahým nemovitost­em nedosáhne na vlastní bydlení. Tím spíše nyní, kdy zdražují i hypotéky, pro jejichž získání navíc začaly platit přísnější podmínky, která od dubna nastavila Česká národní banka. Nyní například zájemci starší 36 let musí mít předem naspořenou pětinu místo desetiny potřebné částky. Výše poskytnuté hypotéky také nesmí překročit 8,5násobek čistého ročního příjmu. Omezená je rovněž výše maximální měsíční splátky vůči příjmu.

„Už předtím přitom na hypotéky nedosáhla zhruba třetina žadatelů. Kvůli zmíněnému zpřísnění podmínek a dalšímu růstu úroků na hypotéku nedosáhne hned celá polovina žadatelů,“odhadl Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

K nájmům se nyní ovšem uchylují i lidé, pro něž se za stávajícíc­h vysokých úroků staly měsíční splátky jejich hypotéky neúnosné. Vlastní nemovitost tak musí prodat. To se přitom může podle odhadů ekonomů týkat až deseti procent všech lidí s hypotékou v Česku.

Součet všech proměnných tak do trhu s nájmy promlouvá jasně: „U nejlepších bytů máme nyní nižší stovky zájemců a zhruba polovina nabídky se udá do 14 dnů. Tento čas se teď zkracuje,“komentuje pro LN šéf realitního portálu Bezrealitk­y.cz Jan Škrabánek. A dodává, že realitní portály mohou nyní vypadat poněkud prázdnější.

A jasně o tom svědčí i konkrétní počty nájemních bytů nabízených vybranými tuzemskými servery s realitami. Zatímco ke konci letošního března bylo na webu Bezrealitk­y.cz v celé České republice k dispozici přes 2200 bytů k pronájmu, nyní je to jen něco přes 1300. Podobný pokles je citelný i na serveru Sreality, kde bylo v březnu v nabídce asi 8500 bytů k pronájmu, aktuálně je to ale jen něco přes 7000. Důkazem je i server Reality.idnes.cz, kde bylo v březnu necelých 5500 volných bytů k pronájmu, teď je jich o 700 méně. „V Praze například máme v nabídce jen 1500 bytů, to je pokles o polovinu oproti stavu před invazí,“doplnil Makovský z portálu Reality.idnes.cz.

U nejlepších bytů máme nyní nižší stovky zájemců a zhruba polovina nabídky se udá do 14 dnů. Tento čas se teď zkracuje.

Téměř 347 tisíc Ukrajinců prchajícíc­h před válkoudosu­d vČesku získalo ochranné vízum.

Zájem o nájemní bydlení roste napříč celou republikou, i když ve velkých aglomerací­ch je tento nárůst skutečně nejvyšší.

JAN MARTINA M&M Reality

„Při meziročním srovnání nabídek bytů k pronájmu v Praze o velikosti 40 až 60 metrů čtverečníc­h v dobrém stavu se zkrátila průměrná doba inzerce o 39 procent, výrazně ale narostl průměrný počet zobrazení inzerátů za den, a to o 285 procent,“uvedla pro LN Hana Kontriš ze serveru Sreality.cz.

Efekt nedostupný­ch hypoték Nejvíce podle realitních společnost­í stoupá poptávka po menších bytech. „V tomto nárůstu je například v Praze největší zájem o malé byty 1+kk a 1+1, kde vidíme nárůst o více než sto procent, u ostatních dispozic jde o menší absolutní nárůsty,“upřesnil Makovský z Reality.idnes.cz.

Podle Škrabánka z Bezrealitk­y však oproti dřívějšku strmě roste poptávka také po velkých bytech. „K tradičním menším bytům přibývají také větší rodinné, které se v minulosti pronajímal­y spíše méně. V tomto tedy vidíme už očekávaný efekt nedostupný­ch hypoték, které po dlouhé době ženou do nájmů i rodiny ze střední třídy,“říká Škrabánek.

„I přesto, že se ceny měsíčních nájmů ve velkých městech neustále zvyšují, bude zde poptávka po nájemním bydlení stále vysoká. Lidé se velkoměsts­kého života jen tak nevzdají. Spíše budou ochotni obětovat luxus a přestěhují se do starších a nezrekonst­ruovaných bytů,“uzavírá Viktor Mejzlík, spoluzakla­datel služby Garantovan­yNajem.cz.

 ?? Šk / ck to rs te ut Sh to Fo ??
Šk / ck to rs te ut Sh to Fo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia