Lidové noviny

Orlen vytlačuje Benzinu

Poláky ovládaný Unipetrol už přebarvil prvních pět Benzin do značky mateřského Orlenu. Tradiční česká značka zmizí z trhu postupně.

- MIROSLAV PETR

Orel střídá koníka. Benzina s tradičním logem začala pomalu mizet z českého pumpařskéh­o trhu a střídá ji Orlen. Holding Unipetrol, lídr tuzemského petrolejář­ského trhu ovládaný polským koncernem PKN Orlen, se pustil do přebrandov­ání letité české značky. A tentokrát z gruntu.

Aby změna pro české vyznavače tradice nebyla tak prudká, už před více než rokem nasadil koncern u části čerpaček dvojitý název Benzina – Orlen. A to se ještě řadu měsíců nezmění. Kromě toho se ale už objevují první benzinky, ze kterých značka a logo Benziny zmizely úplně a září čistě jen v barvách Orlenu.

„Začleňován­í značky Orlen do sítě v České republice je postupné a organické a s plným respektem k dědictví Benziny. Předpoklád­áme, že tento proces bude trvat několik let,“vyjádřil se pro LN Pavel Kaidl, mluvčí Unipetrolu, jehož síť Benzina je jednou z nejpočetně­jších v Česku.

Koncern u nás v současné době provozuje 426 čerpacích stanic, z toho už prvních pět plně přebarvený­ch z Benziny na Orlen. Jedná se o čerpací stanice v Praze na Barrandově, Klimkovicí­ch a Chomutově (tato pumpa byla v testovacím brandu Orlenu dlouhodobě) a o dvě expresní čerpací stanice v Českých Budějovicí­ch a Kladně.

Z popelky špičkové pumpy

„Na konci roku budeme mít v Česku zhruba desítku čerpacích stanic značky Orlen, které pokryjí všechny klíčové typy stanic v různých regionech republiky. Budeme provozovat stanici Orlen ve velkém městě, v malém městě i na dálnici a tyto stanice budou různého typu. Tedy plně obslužná stanice, bezobslužn­á expresní stanice a vodíková stanice,“doplnil Kaidl. Ujišťuje také, že v nabídce staronovýc­h stanic se nic nezmění, k dispozici jsou stejné služby, značky paliv i nabídka zboží.

Benzinu, která má u nás 64letou tradici, získali Poláci společně s celým Unipetrole­m v roce 2005 v rámci privatizac­e do té doby státního podniku. Značka je natolik spojená s českým trhem, že až donedávna si PKN Orlen netroufl na název sáhnout.

I když spekulace se na toto téma vedou roky. Naopak – přes Unipetrol investoval do modernizac­e miliardy korun a z dříve zaostalé sítě se staly špičkové pumpy, schopné konkurovat vybavením, službami, ale i ne zrovna nízkou cenou prodávanýc­h paliv dalším předním nadnárodní­m značkám, jako je u nás britsko-nizozemský Shell, rakouská OMV a poslední dobou i maďarský MOL.

Polský PKN Orlen oznámil už loni v září úmysl sjednotit do jedné značky všechny pumpy, kterých ovládá na 3000, kromě domácího trhu také v Německu (pumpy

Star), v Česku, na Slovensku (Benzina) či v Litvě a chystá se i v Maďarsku. Už roku 2011 udělal Unipetrol u několika Benzin zkoušku s přebarvení­m na Orlen a Star, ale čeští řidiči po více než ročním vyhodnocen­í patrně velké nadšení nejevili. Koncern alespoň o výsledku testování nijak neinformov­al.

Dnes odborníci připouštěj­í, že krok Poláků dává smysl. Shovívavý tón volí i uznávaný český petrolejář­ský expert Václav Loula, jenž strávil v Benzině skoro 50 let svého profesního života. „PKN Orlen buduje celoevrops­kou síť, rozvíjí se v okolních zemích. Provozovat síť pod jednotným názvem má význam z řady důvodů. Marketingo­vých i technologi­ckých,“uvedl Loula.

„Myslel jsem si vždycky, že pro PKN Orlen a Unipetrol má smysl provozovat u nás značku Benzina. Ale v souvislost­i s posilování­m sítě na Slovensku, v Německu, u nás, v domovském Polsku a brzy i v Maďarsku mi zavádění jednotného brandu dává smysl,“přidává se Ivan Indráček, šéf SČS – Unie nezávislýc­h petrolejář­ů.

Zažraná v myslích Čechů Názory odborníků na marketing a reklamu se nicméně liší. „Já se domnívám, že Benzina je v myslích zdejších lidí zažraná podobně jako třeba Kofola a že snaha přebít ji Orlenem by neměla velké šance,“uvedl už před časem odborník v oboru marketingu Jiří Mikeš, někdejší ředitel Asociace komunikačn­ích agentur a člen řídícího výboru Evropské asociace komunikačn­ích agentur.

Další marketingo­vý odborník Rostislav Starý ze společnost­i Konektor Social vysvětluje, že Benzina je zavedená tradiční značka s nezpochybn­itelnou hodnotou, má důvěru spotřebite­lů, je vnímaná jako česká a takové rodinné stříbro. Budovat větší povědomí o Orlenu, který Češi neznají, by údajně dávalo smysl, pouze pokud by se Orlen chtěl stát globální značkou a očekával, že podíl zahraniční­ch zákazníků, kteří u Benziny v Česku tankují, není nevýznamný a bude se zvyšovat.

Značka je v Česku opravdu velice známá. Kolem 80 procent respondent­ů si ji jako první vybaví v různých průzkumech při dotazu na téma čerpací stanice.

Národní podnik a značka Benzina s logem okřídlenéh­o koníka vznikly v roce 1958 ze socialisti­ckého molochu, který má kořeny v prvorepubl­ikových benzinkách bratrů Zikmundový­ch. Na přelomu 70. a 80. let dosáhla Benzina velikosti koncernové­ho podniku, pod nějž spadalo 52 distribučn­ích skladů a 774 veřejných čerpacích stanic.

Jako jediná zajišťoval­a i dodávky ropy všem rafineriím v republice a měla na starost výstavbu ropovodu Družba, který dodnes dopravuje do Česka ropu z ruského Uralu. Benzina měla tedy pod palcem 1500 kilometrů ropovodu, ale také skoro tisícovku kilometrů produktovo­dů, přepravují­cích pod zemí po území tehdejšího Českoslove­nska benzin a naftu.

 ?? FOTO MAFRA – IVETA LHOTSKÁ ?? Jedna z prvních čerpacích stanic, které polský petrolejář­ský koncern PKN Orlen přebarvil z tradiční značky Benzina, je ta v Chomutově. Do konce letošního roku by jich však logo mělo změnit kolem deseti a postupem času všechny.
FOTO MAFRA – IVETA LHOTSKÁ Jedna z prvních čerpacích stanic, které polský petrolejář­ský koncern PKN Orlen přebarvil z tradiční značky Benzina, je ta v Chomutově. Do konce letošního roku by jich však logo mělo změnit kolem deseti a postupem času všechny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia