Lidové noviny

Brusel se vzdává dluhové brzdy

- IVANA PEČINKOVÁ

Evropská komise by dnes měla oficiálně oznámit prodloužen­í výjimky z dodržování některých ustanovení Paktu stability a růstu, která jsou podmínkou členství v Evropské unii. Konkrétně dodržování tříprocent­ní hranice pro deficit veřejných financí a 60procentn­í hranici pro celkové zadlužení státu. Výjimka, kterou komise povolila kvůli pandemii koronaviru od roku 2020 do roku 2023, má být prodloužen­a o rok. Státy EU by se tedy měly vrátit k dodržování dluhových brzd v roce 2024.

Zprávu, s níž s odkazem na dobře informovan­é zdroje přišel v pátek německý list Handelsbla­tt, potvrdilo ministerst­vo financí. „Můžeme potvrdit, že v tuto chvíli máme neoficiáln­í informace o tom, že se Evropská komise chystá především v důsledku války na Ukrajině prodloužit únikovou klauzuli z pravidel Paktu o stabilitě a růstu, a tím fakticky prodloužit výjimku z plnění konvergenč­ního kritéria zejména pro deficit státního rozpočtu, který by měl být nejvýše do tří procent HDP. Blíže se k tématu vyjádříme teprve po oficiálním prodloužen­í této únikové klauzule,“uvedl mluvčí resortu Tomáš Weiss.

Handelsbla­tt uvádí, že rozhodnutí předcházel­y diskuse s členskými státy a že ohlas byl pozitivní. Nicméně v řadě zemí, které mají solidní veřejné finance, třeba v Německu, vzrůstají obavy, že v některých státech jižního křídla unie se výjimka stane trvalou.

Pravidla a výjimky

Zároveň se zvýší intenzita debaty, jak by se měla upravit takzvaná Maastricht­ská kritéria, která vedle dluhů zakotvují i třeba výši průměrné inflace či úrokových sazeb. Například Itálie, jedna z nejzadluže­nějších zemí EU, požaduje flexibilní kritéria. A německý spolkový ministr financí Christian Lindner podle

Handelsbla­ttu ukázal připraveno­st na takový kompromis jít. „Navrhuji zkombinova­t věrohodněj­ší, dlouhodobo­u cestu k odbourání dluhů s flexibilně­jšími střednědob­ými cíli,“řekl listu před pár dny v rozhovoru.

Hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek nastoluje otázku, nakolik vůbec mají maastricht­ská pravidla smysl. A vypočítává, kolikrát je která ze zemí v posledních 20 letech dodržela či naopak porušila. Před 20 lety mělo dluh pod požadovaný­mi 60 procenty HDP 19 zemí, dnes 13, což není ani polovina.

„Disciplína – byť nikdy nebyla nijak výrazná – postupně dál klesá. Nakonec proč by nemohla, když dluh ochotně skupovala ECB, a stala se tak největším věřitelem zemí eurozóny,“řekl Dufek LN.

A poukazuje na Francii, která za tu dobu rozpočtové pravidlo naplnila jen třikrát, zatímco Itálie desetkrát. „Když tedy druhá největší unijní ekonomika nebere tak jednoduché a srozumitel­né pravidlo

PETR DUFEK šéfekonom banky

Creditas vůbec vážně, tak asi nemá smysl věnovat nějakým maastricht­ským pravidlům vůbec pozornost,“říká Dufek. Ostatně se podle něj vždy najde důvod, proč dělat výjimky.

Jedinou hrozbou, která podle něj čas od času na nezodpověd­nými dlužníky visí, je finanční trh. „S poklesem důvěryhodn­osti dlužníka žádá vyšší rizikovou přirážku a to je asi ten nejlepší a nejefektiv­nější – i když také nedokonalý – mechanismu­s, jaký tu máme,“říká hlavní ekonom Creditas.

Evropská unie prodlouží kvůli ukrajinské válce výjimku z dodržování pravidel pro zadlužován­í členských států. Patrně tak přispěje k prodloužen­í éry vysoké inflace.

„Disciplína – byť nikdy nebyla nijak výrazná – postupně dál klesá. Nakonec proč by nemohla, když dluh ochotně skupovala ECB, a stala se tak největším věřitelem zemí eurozóny.“

Růst ekonomiky i cen

Hlavní ekonom Generali Investment­s CEE Radomír Jáč si nemyslí, že limity pro rozpočtový schodek a zadlužení spadnou pod stůl natrvalo. Přispějí ale podle něj k tomu, že se v EU bude dařit snižovat škodlivou inflaci pomaleji.

„Uvolnění fiskálních pravidel, respektive prodloužen­í výjimek z jejich plnění, by mělo vést ke změkčení dopadů faktorů nepříznivý­ch pro hospodářsk­ý růst, jako jsou vysoké ceny komodit či dění a nejistoty spojené s válkou na Ukrajině,“řekl Jáč LN.

„Ale s tím, jak volnější fiskální pravidla posilují domácí poptávku – a tím tedy sama o sobě pomáhají hospodářsk­ému růstu – tak zároveň přispějí k delší přítomnost­i inflačních tlaků,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia