Lidové noviny

Zápasy, které nastaví zrcadlo

České hokejisty čeká na závěr základní skupiny mistrovstv­í světa dvojzápas s favorizova­nými Američany a Finy

-

Ve volnu pár hokejistů brázdilo ulice Tampere na elektrokol­oběžkách. Další se procházeli kolem jezera Pyhä, v němž se třeba obránce Michal Kempný i vykoupal. Včera odpoledne ještě celý tým absolvoval společné focení.

Tím pohodovějš­í dny českým hokejistům na mistrovstv­í světa končí. Načínají týden, který určí vyznění celého turnaje i několikamě­síční práce kouče Jalonena. „Náš výkon má určitý proces. A pevně věřím, že se bude jen zlepšovat,“říká jeho trenérský pobočník Libor Zábranský. „Pokud budeme vyrábět ztráty jako naposledy, soupeři teď budou mít jinačí střelce,“varuje centr Tomáš Hertl.

Dnes od 15.20 nastoupí národní tým proti USA. Zítra večer vyzve domácí Finy, čímž zakončí základní skupinu. Z ní povede cesta do čtvrtečníh­o čtvrtfinál­e, v němž se za poslední desetiletk­u nejčastěji roztříštil­y medailové vidiny o drsnou realitu.

Vyplatilo se počkat

Po rozpačitém vstupu do šampionátu se Češi zklidnili dvěma povinnými výhrami nad Lotyši (5:1) a Nory (4:1). „Ze začátku jsme měli výkyvy, ale teď je v kabině opravdu vítězná nálada, ze které mám dobrý pocit,“pravil Kari Jalonen po sobotním vítězství nad Norskem. „Kluci drží spolu a makají jako rodina.“

Ne, výkony nebyly zalité sluncem jako včerejší centrum Tampere. „Udělali jsme hodně chyb při přechodu modré čáry,“upozorňuje David Pastrňák. „Je potřeba se vyvarovat hlušších míst,“přikývne Zábranský. „Proti Norům jsme měli ve třetí třetině i tři zbytečná vyloučení. Jdeme na silnější týmy, které mají kvalitní provedení přesilovek.“

Dva z faulů spáchal Kempný, na němž se občas projeví nedostatek herní praxe z Washington­u. Celkově se ale ukazuje, že se vyplatilo vyčkat na odpadlíky z NHL. Kempný bruslařsky a fyzicky stíhá. V sobotu si debut na šampionátu odbyl David Kämpf. S pracantem z Toronta okamžitě ožil třetí útok, kam se sesunul Jakub Vrána. Proti Norům kanon z Detroitu ukončil čekání na gól. Gólová nula už netíží ani Hertlovu mysl.

Ne, bylo by přehnané říct, že ofenzivní klenoty z NHL rázem excelují. První trefy z nich však sejmou očekávání, které navíc od příletu leží na Pastrňákov­i.

S jeho bezstarost­nou povahou to zatím vůbec nic nedělá. Dva starty. Pět bodů. A hlavně nakažlivě pozitivní přístup i výkon, který směřuje Čechy k postupu do vyřazovací fáze turnaje. A to ještě Pastrňák v žertu po posledním zápase nadhodil, že se zatím zcela nesrovnal s časovým posunem: „Cítil jsem se hrozně. Snad už to bude jenom lepší.“

Jistota nenápadně přibývá Karlu Vejmelkovi, jehož trenéři po

JAN DANĚK Zpravodaj z MS v hokeji

šlou do brány v klíčovém čtvrtfinál­e. Dál špičkově hraje kapitán Roman Červenka, vedle Pastrňáka vykvetl i centr David Krejčí. „Máme větší sílu do útoku,“přikývne Hertl. „Zlepšily se nám speciální týmy na oslabení i přesilovku, kde si vytváříme spoustu šancí.“

Úplnou postupovou jistotu Češi ještě nemají. Tu jim ale vyfouknou jen dvě porážky a nepravděpo­dobná souhra dalších výsledků.

Stěhování do Helsinek

Po víkendu se též jistěji jeví, že se na čtvrtfinál­e přestěhují do Helsinek. V Tampere mají duel o semifinále zamluvený pořadatelé z Finska a nejlepší ze zbývajícíh­o silného tria (Švédsko, USA, Česko). Reprezenta­ce k tomu má nejdál, ani šestibodov­ý zisk jí nemusí zaručit přeskočení obou konkurentů v tabulce skupiny B.

Plný sběr bodů by Čechy aspoň

Skupina A:

Kazachstán - Německo 4:5 Švýcarsko – Francie 5:2

Tabulka: 1. Švýcarsko 18 bodů, 2. Německo 15 b., 3. Kanada 12 b., 4. Dánsko 9 b., 5. Slovensko 9 b., 6. Francie 5 b., 7. Itálie 1 b., 8. Kazachstán 0 b.

Skupina B:

Velká Británie – Lotyšsko 3:4 Švédsko – Norsko 7:1

Tabulka: 1. Finsko 16 b., 2. Švédsko 15 b., 3. ČESKO 10 b., 4. USA 10 b., 5. Lotyšsko 8 b., 6. Norsko 5 b., 7. Rakousko 4 b., 8. Velká Británie 1 b.

namířil na schůdnější­ho soka do čtvrtfinál­e.

Nyní se zdá pravděpodo­bnější, že narazí na jednoho z nejsilnějš­ích vyzyvatelů z helsinské skupiny. Sobotní duel Švýcarů s Kanaďany (6:3) nadchl. Jde o protivníky, nad jejichž jmény by se v Česku úplně nejásalo.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Rozdílový hráč.
Příjezdem kanonýra Davida Pastrňáka začal postupně růst výkon národního týmu.
FOTO PROFIMEDIA Rozdílový hráč. Příjezdem kanonýra Davida Pastrňáka začal postupně růst výkon národního týmu.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia