Lidové noviny

Láska k boxu? Ne, Vémola mu spíše uškodil

- ANTONÍN VAVRDA

Ruku na srdce – kdo čekal od sobotního večera špičkové boxerské výkony, byl blázen a tomuto sportu nerozumí. Našla se řada těch, kdo díky spojení slov Oktagon MMA a Karlos Vémola až do posledních hodin před začátkem žili v tom, že se „Terminátor“popasuje s raperem Marpem v kleci.

Pokud se na celou akci člověk podívá nezaujatým pohledem, pak ano – byla to povedená akce. Téměř 20 tisíc lidí v největší aréně v Česku, skvělá atmosféra v hledišti, už jen chyběla „Sweet Caroline“před hlavním duelem a člověk by si připadal jako na špičkové boxerské akci v Anglii nebo ve Spojených státech.

Po této stránce všechna čest. Smeknout si zaslouží i zápasníci. Nikdo nic nevypustil, byť nešlo o jejich primární sporty – vyjma Lucie Sedláčkové a Mileny Kolevové – a někteří předvedli i solidní boxerské výkony.

Ne, problémy byly jinde. Hlavně v tom, že šlo o exhibice, tedy neoficiáln­í zápasy. Že promotér Ondřej Novotný a šéf České unie boxerů profesioná­lů Lukáš Konečný nebyli schopni potlačit svá ega a domluvit se na licencích pro všechny. Kdyby Oktagon chtěl, mohl dát galavečeru punc oficiality i bez tuzemské garnitury. Ve světě profesioná­lního boxu to není nic neobvykléh­o.

Zamezilo by se tomu, že by některé zápasy vypadaly jako regulované polštářové bitky, protože rukavice byly amatérské, velké a měkké. Na což si v zákulisí postěžoval­i i někteří boxeři.

Ale předně by se zamezilo závěrečné frašce. Exhibice totiž dávají možnost určité volnosti, možnost práce (ohýbání) s pravidly. Bez možnosti případné poškozené strany jakkoliv si stěžovat. Protože pro to nejsou ony regule.

S maximálním respektem k velezkušen­ému rozhodčímu Janu Fránovi, který boxerský exhibiční duel Vémola vs. Marpo rozhodoval v ringu, prostě a jednoduše selhal od úvodního gongu.

Základním pravidlem boxu je, že nejdříve jde úder, pak tělo, že hlava nesmí být před špičkou přední nohy. Laicky řečeno – nemůžete natlačit bez úderu soupeře zády do provazů, tam ho hlavou napřed držet a do toho se snažit o údery. Nedejbože když vám soupeř chce utéct, tak si ho vrátit zpět před sebe rukou, nikoliv úderem. Jistě, v Rockym to šlo. Ale to byl film.

Vémola měl být už v prvním kole napomínám, měl mu být stržen bod, kterým by se mu naznačilo, že pokud bude pokračovat, může dojít na potupnou diskvalifi­kaci. Frána mu tím od (až) třetího kola „vyhrožoval“. Jenže nikdy to neudělal. Nikdy na něj tento psychický tlak nevyvinul. Neboť je třeba dodat, že tři stržené body za fauly znamenají diskvalifi­kaci.

Pokud byl k české MMA hvězdě v tomto ohledu shovívavý, měl být stejně shovívavý i k protistran­ě. Ano, Marpo nebyl aktivní, nebyl schopný se z tlaku dostat, ale znovu jsme u toho, že se pod tlak dostával vinou faulů soupeře a slabé práce ringového. Odmávat ho při prvním náznaku problémů, ovšem bez očividného „hulení“(výrazného otřesení), je v kontextu tohoto všeho minimálně bez špetky citu pro daný moment.

Ano, vše se dá obhájit formulací, že „ochrana zdraví boxera je na prvním místě“, ale vážně byl v moment ukončení Marpo na hraně? Vážně si zasloužil po průběhu a přivírání očí nad „uměním“soupeře takový konec?

Jistě, sám Vémola po duelu pronesl, že ho ukončení překvapilo, a pak dodal: „A co jste čekali? Že s ním budu boxovat? Já jsem zápasník, ne boxer.“

Pokud druhou část myslel vážně, nabízí se otázka: „Proč lezeš, Karlosi, do ringu, když nejsi boxer?“A nabízí se také formulace z české klasiky Pelíšky: „A komu tím prospějete?“Vémola i Novotný mluvili o tom, jak to vše dělají pro český box, jak ho touží pozvednout, jak si zaslouží být chvíli na výsluní.

To si jistě zaslouží, nikoliv ale za každou cenu. Nemluvě o tom, že drtivá většina lidí na galavečer nekoukala kvůli boxu, ale kvůli značce Oktagonu (což je třeba ocenit, marketingo­vě funguje tato organizace skvěle) a kvůli jménům.

Novotný před duelem Vémola vs. Marpo v ringu pronesl, že za chvíli začne největší zápas česko-slovenské boxerské historie, po něm na tiskovce, že „dal boxu lásku, kterou si zaslouží“.

Ani jedno není pravda. Co se týče první věty, museli se urazit všichni Lubošové Šudové, Láďové Kutilové, Lukášové Koneční, v hrobě pak obracet pánové Franta Nekolný, Vilda Jakš a další legendy, které dokázaly za první republiky nalákat na Letnou na 30 tisíc diváků.

A na tu druhou odvětit: „Díky, pane Novotný, ale o takovou lásku nestojíme.“Mimochodem, fanoušci v hale mu to pozápasový­m bučením dali jasně najevo.

Sobotní noc patřila na české sportovní scéně galavečeru organizace Oktagon, která vyměnila MMA půdu za boxerský ring. Výsledek tohoto kroku? Více než rozpačitý.

 ?? FOTO OKTAGON MMA ?? Hlava neustále před nohama, toť Vémolův nečistý box
FOTO OKTAGON MMA Hlava neustále před nohama, toť Vémolův nečistý box

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia