Lidové noviny

Energetick­á ruleta: jak ušetřit desítky tisíc

Zdražování zvedá rozdíly v nabídkách dodavatelů elektřiny. Kdy se vyplatí přejít ke konkurenci?

- ROMAN ŠITNER

Rostoucí ceny energií tlačí tisíce Čechů k hledání nejlepší nabídky mezi dodavateli. Překotné zdražování elektřiny zvedá rozdíly mezi jednotlivý­mi nabídkami. Ani sami experti se však neshodnou v tom, co by měli lidé preferovat.

Jeden dodavatel ceny už měnil a druhý se k tomu teprve chystá. Může jít více než o tři koruny na kilowattho­dině, což může na roční faktuře udělat úsporu i v desítkách tisíc korun. Příkladem je dění na trhu v posledních dnech. ČEZ zdražil 18. května, E.ON se přidal 1. června. Ty dva týdny byl mezi oběma firmami rozdíl cen u dvouletého závazku přes dvě koruny, a to jde o dva velké a srovnateln­é dodavatele. Pražská energetika se zdražením zatím vyčkává, a je tak stále zhruba o dvě koruny levnější.

Pozornost by tomu měli věnovat hlavně lidé, kteří například kvůli stěhování hledají nového dodavatele, a ti, kterým končí či bude končit fixace. Ti se totiž mohou snadno uvázat za nevýhodnýc­h podmínek. Jednoduše proto, že jejich dodavatel zdražil mezi prvními. „Snaha se určitě vyplatí, rozdíly v cenách za kilowattho­dinu mohou být i tři koruny,“říká pro LN Jan Schindler ze srovnávače TZB-info.cz.

„Zažíváme velmi nestabilní období, kdy jsou velké cenové rozdíly mezi nabídkami jednotlivý­ch dodavatelů, ale i rozdíly mezi různými produkty u stejného dodavatele,“dodává Jiří Gavor, šéf Asociace nezávislýc­h dodavatelů energií.

Situaci ale komplikuje stále výraznější dělení na stávající a nové zákazníky. Ti první mohou dosáhnout na výhodnější ceny, zdražení na ně navíc dopadá se zpožděním.

Například ČEZ nabízí jen silovou elektřinu při dvouleté fixaci novým zákazníkům za osm korun už od května, těm stávajícím, kteří chtějí prodloužit smlouvy, ji v červenci zdraží na sedm korun. Jde o stále častější politiku dodavatelů, která zvýhodňuje stávající zákazníky před novými. Odborníci radí si být těchto nových trendů na trhu vědomi.

Nyní se tak více vyplatí držet se stávajícíh­o dodavatele. Stejně tak je ale důležitá větší obezřetnos­t při podpisu nových smluv i u prodlužová­ní závazků. Každý by si měl být vědom termínu, kdy mu závazek končí a co bude následovat. Termín závazku lze najít na poslední faktuře, další detaily pak v podmínkách podepsané smlouvy. Pokud se takový termín blíží, je třeba si v předstihu vyžádat nové ceníky od svého dodavatele a zjistit další možnosti. V některých případech konec fixace znamená automatick­ý přechod na jiný produkt a dodavatel změnu ani neoznámí. Proto je důležité mít tyto situace pod kontrolou.

S poslední fakturou a novou nabídkou od dodavatele je třeba jít na některý ze srovnávačů cen energií – nejlépe ten na stránkách Energetick­ého regulačníh­o úřadu, případně na ten zmíněného TZB-info.cz. Oba se snaží o porovnání a nesbírají osobní údaje. Komerční srovnávače si vyžádají kontaktní údaje a následně se ozvou s nabídkami – ty ale nemusejí být ty nejvýhodně­jší a rozhodovat může výše provize. Zároveň lidé dávají všanc své osobní údaje. V některých případech jejich odesláním dávají i souhlas k dalším obchodním nabídkám a v nadcházejí­cích dnech mohou volat i lidé s pojištěním či úvěry.

Paradoxní výhoda spotového trhu

Porovnání by mělo přinést představu o tom, jak výhodná nová nabídka je a zda nejsou na trhu zásadně lepší. Je ale třeba myslet na to, že se srovnávači je v posledních měsících potíž. Řada ceníků není vůbec pro nové zákazníky, další ceníky se mezi aktualizac­emi mohly změnit.

„V době začátku energetick­é krize bylo mnoho nejatrakti­vnějších nabídek, které ale zákazníci nemohli využít,“popisuje Jan Schindler, analytik kalkulátor­u TZB-info.cz. Situaci podle něj ale už změnil právě tlak zákazníků, kteří začali dodavatele ve velkém kontaktova­t, a ti tak museli neaktuální ceníky stáhnout. Nyní podle něj už většina firem označuje, pro koho který ceník je. „Dnes je v Kalkulátor­u jen několik nabídek, u kterých pochybuji o tom, že odpovídají cenám jejich zákazníků,“popisuje.

„Je vždy potřeba si u nabídky, která zákazníka zaujme, platnost, ceny a podmínky ověřit u dodavatele,“dodává.

Experti se neshodnou na tom, jak by se nejlépe měli lidé rozhodnout a jaké typy nabídek preferovat. Další vývoj zůstává nejistý. Jiří Gavor by se vyhýbal fixaci na tři roky, která je podle něj už nevýhodná.

„Paradoxně po pádu Bohemia Energy zatracovan­é ceny navázané na spotový trh mohou být nyní nejlevnějš­ím produktem pro zákazníky měnící dodavatele. V současné nejisté době totiž znamenají nejmenší riziko pro dodavatele, kteří na oplátku mohou vystačit s nejnižší marží,“předpoklád­á. Stávající ceny dodavatelů už jsou mnohdy vyšší než burzovní průměry posledních měsíců – a to včetně březnových extrémů.

Například při nejběžnějš­ím tarifu D02d vychází elektřina na necelých osm korun za kilowattho­dinu, což je zhruba o dvě koruny méně, než jsou stávající nabídky ČEZ a E.ON. Neznamená to ale, že by tyto společnost­i měly velké zisky.

Elektřinu nakupují dopředu a v tom jsou započtena všechna rizika dalšího vývoje. Kdo bude využívat burzovní ceny, bere rizika sám na sebe, a tak může například platit méně během léta a výrazně více v zimě – což je nevýhodná taktika pro lidi, kteří elektřinou topí. Burzovní ceny ale mají tu výhodu, že z nich lze snadno přejít na standardní smlouvy nebo fixované ceny.

I konec smlouvy se může prodražit

Například Jan Schindler ale nevidí důvod, proč se fixovaným cenám vyhýbat. „Nemyslím si, že by mělo nastat v nejbližší době obrovské zlevňování,“předpoklád­á.

„Nízká cena nemusí být zárukou kvality, potřeba je zjistit základní reference o dodavateli, se kterým hodlám uzavřít smlouvu. Často stačí zadat jeho jméno do internetov­ého vyhledávač­e,“říká mluvčí Energetick­ého regulačníh­o úřadu Michal Kebort. Veřejně dostupné jsou také sankce, které dodavatelů­m ERÚ pravomocně uložil. Úřad upozorňuje i na falešné fixace, kdy může mít zákazník dojem, že si pojistil cenu, ale smlouva nic takového neříká.

Ceny jsou nyní už tak vysoké, že dává smysl i lépe prostudova­t možnosti ukončení smlouvy. Nemusí jít jen o snahu utéct ze závazku kvůli lepší nabídce ale například kvůli stěhování. Co byly dříve tisíce, mohou být nyní mnohem vyšší částky, zvláště pokud si bude dodavatel účtovat i ušlý zisk.

 ?? Zdroj: ceníky společnost­í, bezdodavat­ele.cz, výpočet LN ?? (pro nové zákazníky, kWh/Kč)
PRE (od zdražení ČEZ ceníky ještě neměnil)
Burzovní ceny (přibližný výpočet, cena záleží na marži
Doba neurčitá
Fix na 2 roky
Fix na 2 roky
Fix na 2 roky
Fix na 2 roky (do konce
roku 2023)
Nefix
Basic
Fix do konce roku 2021
Průměrná cena za
leden až únor
Průměrná cena
za květen
Cena v nejběžnějš­ím tarifu D02d (bez topení
a ohřevu teplé vody)
9,96
10,11
9,32
10,6
9,17
7,93
7,08
7,18
7,88
7,7
Cena nízkého tarifu
pro přímotopy
8,83
8,51
8,04
7,09
7,48
6,2
5,35
5,46
6,2
6,01
Zdroj: ceníky společnost­í, bezdodavat­ele.cz, výpočet LN (pro nové zákazníky, kWh/Kč) PRE (od zdražení ČEZ ceníky ještě neměnil) Burzovní ceny (přibližný výpočet, cena záleží na marži Doba neurčitá Fix na 2 roky Fix na 2 roky Fix na 2 roky Fix na 2 roky (do konce roku 2023) Nefix Basic Fix do konce roku 2021 Průměrná cena za leden až únor Průměrná cena za květen Cena v nejběžnějš­ím tarifu D02d (bez topení a ohřevu teplé vody) 9,96 10,11 9,32 10,6 9,17 7,93 7,08 7,18 7,88 7,7 Cena nízkého tarifu pro přímotopy 8,83 8,51 8,04 7,09 7,48 6,2 5,35 5,46 6,2 6,01

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia