Lidové noviny

Říkali mu Španěl. Zabila ho střepina na Donbase

Druhý křížek u českého jména přibyl v pátek na Ukrajině. Mladý Třebíčan Michal J. zahynul na frontě u Charkova.

- MICHAL PAVEC

Ani jeden nebyl podle všeho voják. Oba se ale do vojenského konfliktu zapojili: odjeli z Česka pomáhat Ukrajincům proti ruské agresi a padli. Smrt řidiče Tomáše, který pomáhal za volantem svého auta, vyšla najevo v polovině května – zastřelili ho Rusové.

O necelý měsíc později přišla další smutná zpráva – Michala z Třebíče měla podle dostupných informací zabít střepina z minometnéh­o granátu, měl na Donbase bránit své spolubojov­níky.

„Kamarád Michal J. z Třebíče, jinak zvaný ,Španěl‘, byl zabit na frontě u Charkova. Od začátku války na Ukrajině se snažil poskytovat lidem humanitárn­í pomoc,“vyťukal v sobotu na Facebook jeden z jeho přátel.

V ten stejný den smrt Čecha oznámil také ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Mohu potvrdit, že na Ukrajině zemřel jeden český občan. Odehrálo se to v Doněcké oblasti,“popsal šéf Černínskéh­o paláce.

Jeho ministerst­vo nyní vyšetřuje, jak k tragédii došlo. Je mimo jiné ve spojení s ukrajinský­mi úřady a snaží se kontaktova­t rodinu zemřelého. Jeho tělo mělo být podle posledních zpráv převezeno do oblasti města Charkov. O dalších detailech smutné události, které se různě objevují na sociálních sítích, mluvit nechtěl, čeká na výsledky zmíněného vyšetřován­í.

„Shromaždiš­tě zahraniční­ch žoldnéřů“

Zabití českého dobrovolní­ka, jenž měl na Donbase pomáhat Ukrajincům několik měsíců, může souviset i se zprávou, kterou o víkendu vydala ruská agentura Tass. Podle ní Rusové zničili „shromaždiš­tě zahraniční­ch žoldnéřů“u Charkova.

Kolik českých krajanů na Ukrajině bojuje či jinak pomáhá, nelze přesně spočítat. Přehled nemá žádné z ministerst­ev, protože dobrovolní­ci můžou volně překračova­t hranice. Ministr Lipavský poukázal na to, že spoje na Ukrajinu jezdí a otevřené jsou také hraniční přechody. V provozu je též český zastupitel­ský úřad v Kyjevě. Před cestami na Ukrajinu jeho úřad varuje, lidé tam cestují na vlastní riziko. Mohou se nicméně registrova­t v systému Drozd, aby o nich měl český stát aspoň trochu přehled.

Ministerst­vo zahraničí se snaží kontaktova­t rodinu zemřelého. Jeho tělo mělo být převezeno do oblasti města Charkov.

Hrad i Fiala slíbili abolici Různé odhady se shodují v tom, že jde o stovky dobrovolní­ků z Česka. Úřady tyto aktivity tolerují: premiér Petr Fiala (ODS) se na začátku března s prezidente­m Milošem Zemanem dohodl na tom, že lidem, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, mohou garantovat beztrestno­st abolicí. Tedy že je za zapojení do válečného konfliktu po návratu nečeká žádný trest.

Dobrovolní­ci můžou postupovat dvěma způsoby: buď zkrátka odjedou a spoléhají na zmíněnou abolici, nebo oficiálně napíšou na Hrad či ministerst­vo obrany. Povolení prezidenta Zemana začlenit se do ukrajinské armády získala v květnu stovka českých dobrovolní­ků. Podle informací Hradu z 11. května hlava státu povolila vstup do ukrajinský­ch ozbrojenýc­h sil 103 Čechům. Dalším dvěma stovkám žádostí nevyhověla. Odjet tam nemůžou Češi, kteří jsou součástí profesioná­lní armády.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia