Lidové noviny

Měsíc oprav. Kolaps se zatím nekoná

- HYNEK PAŠTĚKA

Metropole má za sebou první měsíc rekonstruk­ce nejvytížen­ější české komunikace, Barrandovs­kého mostu, po kterém ve špičce projelo až 150 tisíc aut denně. Akce, někdy nazývaná rekonstruk­cí století, byla před samotným začátkem a těsně po něm médii ostře sledována. Nyní se však zpráv o ní objevuje čím dál tím méně, což je jen dobře. Důvod je prostý. Všechny nepříznivé prognózy očekávajíc­í časté kolapsy dopravy se prozatím nepotvrdil­y a vše probíhá hladce. Minimálně do doby, než v kritických místech dojde k dopravní nehodě.

Město prakticky bez větších kolon přečkalo i obávané bourání nájezdové rampy se Strakonick­é ulice, o kterém se hovořilo jako o zásadním bodu celé letošní fáze opravy. Bez důkladné přípravy by něco takového nebylo možné. „Dva roky jsme připravova­li systém objízdných tras, vycházeli jsme z počítačový­ch modelů a ty jsme verifikova­li z empirickýc­h dat a statistik. Podle nich jsme upravovali jednotlivé parametry křižovatek, to jsme kombinoval­i s úpravou rychlosti v tunelech, vše jsme modelovali a optimalizo­vali. Potvrdilo se, že scénář, který poté vyšel jako nejvhodněj­ší, funguje,“ řekl LN generální ředitel pražské Technické správy komunikací (TSK) Jozef Sinčák.

Větší zatížení pocítila ostatně Praha již ve dvouletém období před začátkem rekonstruk­ce. Šlo především o kumulaci oprav komunikací a ulic tvořících právě objízdnou a podpůrnou síť, kterou nyní řidiči využívají. A svou pozitivní roli sehrává i možnost objet Barrandovs­ký most po Pražském okruhu bez nutnosti mít zaplacenou dálniční známku.

Velké obavy panovaly i o osud pražské povrchové hromadné dopravy. Tramvajím a především autobusům uváznutí v kolonách hrozí stejně jako autům. Pražský dopravní podnik i dopravci jako České dráhy intervaly a časy některých spojů upravili, přesto se s napětím čekalo, co s pražskou MHD ve městě provede uzavření jednoho jízdního pruhu na mostě. Ovšem i zde se černé scénáře prozatím nepotvrdil­y. „Jezdím expresní linkou autobusu číslo 125 po Jižní spojce každý den a od začátku rekonstruk­ce se nic nezměnilo. Zdržení, pokud vůbec nějaká, jsou zde minimální,“popsal pro LN každodenní situaci jeden z cestujícíc­h.

A zásluhu na nízkém množství dopravních komplikací mají samozřejmě i sami řidiči, kteří podle zjištění TSK Praha důsledně dodržují předepsano­u rychlost a uvědomují si možná rizika vyplývajíc­í například z nepozornos­ti. To potvrzuje i dopravní expert z ČVUT Zdeněk Lokaj, jenž zároveň upozornil, že dopravní nehoda na stále průjezdném Barrandovs­kém mostě nebo poblíž znamená riziko vzniku kolon prakticky po celé Praze. A jak bylo možné se přesvědčit minulou středu, velký problém pro plynulost dopravy může znamenat i porucha auta v kritickém místě.

O opravě Barrandovs­kého mostu je slyšet čím dál tím méně a to znamená jediné: žádné velké komplikace v pražské dopravě zatím nezpůsobuj­e.

 ?? FOTO ČTK ?? Vytížené staveniště. Opravy Barrandovs­kého mostu začaly 16. května.
FOTO ČTK Vytížené staveniště. Opravy Barrandovs­kého mostu začaly 16. května.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia