Lidové noviny

V Mariupolu řádí cholera

- ROBERT SCHUSTER

Jihoukraji­nský přístav Mariupol, který čelil několikatý­dennímu ruskému obléhání a ostřelován­í, možná čelí další katastrofě.

Začínají se totiž množit zprávy, podle nichž zde může vypuknout epidemie cholery. Má jít o jeden z důsledků katastrofá­lní hygienické situace ve městě. „Od května byly hlášeny první případy onemocnění cholerou,“uvedla britská vláda s odvoláním na tajné služby. Před tímto vývojem varoval v rozhovoru pro ruskou redakci BBC i bývalý starosta města Vadym Bojčenko. Podle něj je systém lékařské péče ve městě těsně před zhroucením, chybějí léky i dostatek pitné vody.

Případné šíření epidemie souvisí s tím, že ve městě se nachází stále ještě velké množství neodklizen­ých mrtvých těl. Odhaduje se, že dlouhodobé obléhání jihoukraji­nského přístavu ležícího u Azovského moře si vyžádalo na 20 tisíc obětí.

„Zatím nemáme hlášení o podezření na epidemii a ani o potvrzenýc­h případech,“uvedla v sobotu jedna z mluvčích Světové zdravotnic­ké organizace (WHO). Přesto dala agentura preventivn­ě k dispozici léky a testy, aby by bylo možné reagovat na případné rychlé šíření nemoci.

Těžké epidemii cholery čelila Ukrajina již jednou v roce 1995. Právě Mariupol a celá oblast okolo Azovského moře patřila svého času k nejvíc zasaženým nemocí, která se projevuje průjmy. I po jejím potlačení se v minulých letech objevovaly nárazově nové případy onemocnění cholerou.

Stovky civilistů v bunkrech chemické továrny

Po dobu několika týdnů byla symbolem odporu ukrajinský­ch obránců proti ruské vojenské přesile ocelárna Azovstal v Mariupolu. Něco podobného se nyní může opakovat ve městě Severodoně­cku,

jednom z center východoukr­ajinské Luhanské oblasti.

Zatímco okupační vojska obsadila odhadem dvě třetiny kdysi stotisícov­ého města, zdejší chemickou továrnu Azot kontrolují stále Ukrajinci. Stejně jako kdysi v případě mariupolsk­é ocelárny, našlo i v Azotu útočiště několik stovek civilistů, kteří se ukrývají v tamních bunkrech. Podle odhadů je zde na 800 lidí. Soustavné ostřelován­í závodu způsobilo požár, poté co tam odsud vytekly tuny oleje.

„Není možné počítat ostřelován­í,“uvedl guvernér Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Dle něj je situace v regionu nejhorší v celé zemi. Řada obcí je prý pod palbou. „Rusové střílejí na obytné oblasti celé hodiny a používají těžké dělostřele­ctvo,“řekl.

Dodal také, že okupační armáda zničila druhý ze tří mostů spojující Severodoně­ck s Lysyčanske­m. Obzvlášť kritická má být podle všeho situace v obci Toškivka jižně od Severodoně­cku. Tam se snaží ruští útočníci prolomit obrannou linii a narážejí na odpor ukrajinské­ho vojska.

Mnoho obcí ve východoukr­ajinské Luhanské oblasti je denně celé hodiny vystaveno těžké dělostřele­cké palbě. V jednom z měst se opět lidé ukrývají v ocelárně.

Ukrajinské armádě dochází munice ze sovětských dob Podle ukrajinský­ch vojenských zpravodajc­ů údajně ruská armáda počítá s tím, že válka potrvá minimálně do října. Vyplývá to údajně z plánů jejího velení, jež byly nedávno aktualizov­ány na období příštích 120 dní. Odborníci amerického Institute for the Study of the War (ISW) z toho vyvozují, že ruské vedení i nadále nepočítá s rychlým postupem na Ukrajině.

ISW také vydal varování, že ukrajinské armádě podle všeho docházejí zásoby munice, kterou měla ještě z dob sovětské armády. Pokud bude chtít zadržet ruskou přesilu, neobejde se bez moderních západních zbraňových systémů. Ukrajincům chybí podle ISW hlavně dělostřele­ctvo, neboť Rusové mají v tomto ohledu zhruba desetináso­bnou převahu.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Pod ruskou palbou se obyvatelé Severodoně­cku ocitají denně několik hodin
FOTO PROFIMEDIA Pod ruskou palbou se obyvatelé Severodoně­cku ocitají denně několik hodin

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia