Lidové noviny

Češi, „postrach“chorvatský­ch pláží

- SAŠA JOKIĆ

Tradiční napětí doprovázej­ící během léta vztahy mezi Chorvatske­m a Českou republikou se dostavilo letos dříve než obvykle. Dlouho před vypuknutím okurkové sezony se začaly na titulních stránkách chorvatský­ch novin objevovat zprávy o událostech, kde hráli hlavní roli Češi. Ta poslední patří k tomu nejbizarně­jšímu, co se za řadu let mezi Čechy a Chorvaty odehrálo.

Dva Češi oblečení v dresu srbského fotbalovéh­o klubu Partizan z Bělehradu byli v Makarské zbiti místními chuligány. „Napadli nás chorvatští chuligáni Torcida (nejznámějš­í fanklub chorvatské­ho klubu Hajduk Split a rival bělehradsk­ých fotbalovýc­h týmů – pozn. red.) a doladili nás. Obušky, kšiltovky a čtyři na dva – a to kamarádovi je 69 let. Jste opravdoví chuligáni. Jsem v pohodě, není to nic hrozného. Přežiju, ale můj přítel je v kritickém stavu,“ uvedl fanoušek Partizanu na svém facebookov­ém profilu.

Útok na české „hrobaře“

Do virtuálníh­o zúčtování se okamžitě zapojili fanoušci ze Srbska, truchlili nad svými zraněnými a slibovali pomstu. Chorvatská policie potvrdila, že zkraje minulého týdne došlo v podvečer k fyzické konfrontac­i, fanoušci Partizanu z České republiky utrpěli lehká zranění a oni celý případ dál vyšetřují. Identita českých „hrobařů“(Grobar je označení pro fanouška FC

Partizan Bělehrad – pozn. red.) zůstala široké veřejnosti neznámá. Na sociálních sítích převládá názor, že jde o provokaci, bez ohledu na to, že fanoušci nepocházej­í z domovské země fotbalovéh­o klubu. Jeden fanoušek dokonce v komentáři napsal, že s tímto dresem není bezpečné chodit ani v některých částech Bělehradu, natož v Dalmácii, kde je Torcida „pánem života a smrti“.

Popsaný incident neprospívá křehké domácí ekonomice, která se nyní po koronaviro­vé krizi chce vrátit ke staré slávě, kdy byl jejím hlavním odvětvím turistický sektor. Plány na obnovu cestovního ruchu také výrazně zkomplikov­ala válka na Ukrajině, kvůli níž je teď každému hostovi věnována zvýšená pozornost. Oblíbenou činností místních sdělovacíc­h prostředků je počítání příjezdů a přenocován­í hostů ze zahraničí. A vědomí, že úspěch sezony závisí na mezinárodn­ích faktorech, roste.

Od Velikonoc začalo výrazně přibývat turistů z Německa a Polska,

počty rezervací se blíží hodnotám z doby před pandemií. Pomoci by mohlo i zrušení všech omezení ohledně covidu.

S tím ale souvisí další problém v podobě nedostatku pracovních sil v chorvatské­m cestovním ruchu. Odhaduje se, že na trhu práce chybí asi 25 tisíc sezonních pracovníků. Nejžádaněj­šími profesemi jsou kuchaři, číšníci, pokojské a animátoři. Kvůli nízkým mzdám v Chorvatsku totiž mnozí z nich odešli hledat štěstí do Německa, Irska či Británie.

Chorvatske­m, netrpělivě očekávajíc­ím návrat turistů po vynucené covidové pauze, proběhly zprávy o útoku na české fotbalové fanoušky i o údajném poprasku, který měl v Česku vyvolat výskyt obřích medúz na Jadranu.

Medúzy útočí. V médiích Obavy ze zmařené sezony pak umocnila zpráva, že česká média psala o obřích medúzách, které pokryly pláže na Istrii. Místní deník Glas Istre tomu dokonce věnoval polovinu titulky a celou třetí stranu. Zprávy o záplavě medúz i o panice v Česku se však ukázaly být notně přibarvené.

Prezident místního turistické­ho sdružení Denis Ivošević se dokonce oficiálně obrátil na česká média a existenci medúz popřel. Údajně bylo letos spatřeno velké množství medúz druhu Rhyzostom pulmo, ale problémy s tím měli jen rybáři, kterým ničí sítě.

Tomuto druhu se také přezdívá mořské plíce a je jednou z největších medúz na Jadranu, může vážit až deset kilogramů. Jsou slabě žahavé, při dotyku způsobují pouze malé podráždění pokožky.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Chorvaté nervózně očekávají návrat turistů po covidové pandemii, a tak je pobouřily zprávy, které by mohly přispět k odlivu zájmu o jejich pláže. Na tři roky starém snímku je plná pláž v letovisku Moscenicka Draga.
FOTO PROFIMEDIA Chorvaté nervózně očekávají návrat turistů po covidové pandemii, a tak je pobouřily zprávy, které by mohly přispět k odlivu zájmu o jejich pláže. Na tři roky starém snímku je plná pláž v letovisku Moscenicka Draga.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia