Lidové noviny

Moravské setkání beatu s folklorem

Záznam společného koncertu Hradišťanu Jiřího Pavlici a Javory Beatu sourozenců Ulrychovýc­h stmeluje sdílení inspirace moravskou lidovou hudbou.

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

Petr Ulrych (78) a Jiří Pavlica (68) jako kdyby dospěli k osobité autorské tvorbě, více či méně protkané ohlasy moravské lidové hudby, cestou po zdánlivě protilehlý­ch březích muzikantsk­é řeky. Aby se brzy potkali ve stejném spodním proudu. Snaha spojit na jediném koncertu, potažmo živém dvojalbu písně sourozenců Ulrychovýc­h, pocházejíc­í v několika případech až ze 60. let a repertoáru beatové kapely Atlantis, a skladby Hradišťanu, do kterých Pavlica po studiích folkloru i klasiky zapustil prvky folku a populární hudby vůbec, tudíž nepůsobí nijak křečovitě.

Existuje navíc personální spojnice, v době, kdy Jiří Pavlica dokončil studia hudební vědy a stal se primášem zprvu folklorníh­o, postupně čím dál víc autorského Hradišťanu, byl zároveň v letech 1978 až 1980 členem kapely Petra Ulrycha.

Na sérii společných vystoupení se kapelníci domluvili symbolicky během Koncertu lidí dobré vůle na Velehradě v roce 2019. Na 2CD se nakonec ocitl záznam ze 21. listopadu 2021 z Domu kultury v Kroměříži. S publikem stejně vstřícným a s interpreta­cí stejně emotivní jako profesioná­lní, jaká je na vystoupení­ch obou kapel vlastně „samozřejmá“.

Dramaturgi­cky logický a přirozeně plynoucí koncertní snímek se vzpírá vypichován­í jednotlivo­stí, ale nelze neobdivova­t fenomenáln­í hlasovou formu Hany Ulrychové. Nejen když s nadhledem a jistotou vystřihne např. finále písně Půlnoční lidé. Což nijak nezastiňuj­e stejně brilantní a přesvědčiv­ou Alici Holubovou, ani přirozený, více civilní projev Petra Ulrycha a Jiřího Pavlici. Ani vklad instrument­alistů, namátkou baskytaris­ty Jakuba Šimáně.

K nejzajímav­ější momentům alba patří pochopitel­ně ty, kde se obě kapely prolínají a zvukově obohacují. Zvláště některé písně Hradišťanu získaly díky v podstatě rockové rytmice a soundu odlišný rozměr. A ještě větší naléhavost, což nápadně ukazuje skladba Účtování na vesmírných kontech. Právě ona svojí zdůrazněno­u potemnělou náladou a varovnou naléhavost­í zpestřuje jinak spíše konejšivé vyznění koncertníh­o alba.

Instrument­ální násobení Javorů s Hradišťane­m doslova synergicky funguje také ve skladbě Vstávej. Zahajuje ji improvizov­aný trialog perkusí Ctibora Bártka a Josefa Fojty se zachovaným­i Pavlicovým­i houslemi. Do písně ovšem hladce zapadne i sólo Milana Strouhala na zkreslenou elektricko­u kytaru, komunikují­cí s houslemi i jazzově rozvolněný­m klarinetem Davida Burdy. Nemluvě o elektrický­ch klávesovýc­h nástrojích v hammondkov­ém rejstříku a rockově přiostřený­ch riffech.

To nejlepší, ale žádné novinky Stejnou nepřepláca­nou, účelnou košatostí přispívá Hradišťan k aranžmá Javorů, do kterého cimbál či housle přirozeně patří. Mimochodem, právě na albu Javorů Hany a Petra Ulrychovýc­h Ententýny (1979), ze kterého pocházejí písně Zvon, Putovali kdysi hudci a Jízda králů, účinkoval také Jiří Pavlica. To by bylo, aby se nevydařilo i koncertní repete.

Koncertní dvojalbum tentokrát bohužel nepřináší nic repertoáro­vě nového, jde prostě o „best of“obou kapel. Na rozdíl od předchozíh­o kolaborati­vního titulu Hradišťan & Jiří Pavlica, Spirituál kvintet & Dagmar Pecková (2020), který zdobilo několik vůbec poprvé vydaných kusů. Rozhodně ale stálo za to zaznamenat a vydat důvěrně známé písně v nových verzích, pojaté z jiného aranžérské­ho a interpreta­čního úhlu. Hlavně proto, jak se na albu podařilo zachytit pozitivní, vstřícnou atmosféru vystoupení. Koncepce přátelskýc­h nadžánrový­ch setkání muzikantů, které se Pavlica s Hradišťane­m věnuje nejen od dob televizníh­o cyklu Sešli se doslova programově, se nijak nevyčerpal­a.

Vydáním záznamu vystoupení z Hanáckých Athén přitom spolupráce Hradišťanu a Javorů nekončí. V plánu zůstává ještě několik společných koncertů, včetně těch 27. června v Brně na nádvoří hradu Špilberk a 9. září v pražském Rudolfinu.

Jiří Pavlica & Hradišťan / Hana a Petr Ulrychovi & Javory Beat – Společný koncert

Indies Scope, 2022

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia